zwarte-bessen-zijn-goed-voor-je

Zwarte bessen zijn goed voor je

Leestijd: 2 min

Wie houdt er nou niet van iets wat lekker is én gezond voor je lichaam? Van alle soorten bessen die de natuur ons schenkt is de zwarte bes namelijk één van de gezondste. Deze kleine bes ondersteunt het immuunsysteem als een ware krachtpatser en helpt de ogen en bloedvaten beschermen.

Propvol antioxidanten en mineralen

De zwarte bes zit propvol vitaminen, antioxidanten en belangrijke mineralen. Het is zeer rijk aan vitamine C, wat tevens gunstig is voor het lichaam om IJzer goed op te kunnen nemen. Alle voedingsstoffen in de zwarte bes werken harmonieus samen en stimuleren het lichaam om agressieve zuurstof- en stikstofmoleculen (vrije radicalen) te neutraliseren.

Rijk aan vitamines en meer

Vitamines A, B1, B2, B3, B6, B11 (foliumzuur), Vitamine C, Vitamine E, Calcium, Carotenoïden, Cassis polysaccharide (CAPS), Anthicyaninen, Fenolen, Fosfor, IJzer, Jodium, Kalium, Magnesium, Mangaan, Polyfenonen, Tannines, Vezels en Zink.

Gezichtsvermogen

Dankzij de hoge concentratie Vitamine A die voorkomt in de zwarte bes biedt het een uitstekende bescherming voor de ogen. De antioxidanten beschermen het netvlies tegen vrije radicalen en celschade.

Diverse studies hebben uitgewezen dat de dagelijkse inname van 50ml pure zwarte bessensap de oogdruk aanzienlijk vermindert en kan helpen bij het verlichten van klachten zoals: vermoeide ogen (na langdurig computerwerk), maculadegeneratie, staar en verminderde (nacht)visie.

Vanwege de kenmerkende smaak en handig te doseren proporties is de zwarte bes een welkome toevoeging aan een gezond voedingspatroon. Zeker als het wordt verwerkt als siroop of vruchtenjam!

Bevordert aanmaak van rode bloedcellen

Dat de zwarte bes een winnaar is onder de bessen, mag meermalen worden gezegd. Het is rijk aan IJzer, wat de aanmaak van rode bloedcellen bevordert. Het hoge gehalte aan Kalium helpt de bloeddruk stabiliseren en verbetert de kwaliteit van bloed en bloedvaten.

Ook interessant:  Vrolijk je dag beginnen is elke dag mogelijk

De gezonde Omega 3 en 6 vetzuren die voorkomen in de zwarte bes beschermen het hart en voorkomen dat bloedplaatjes gaan samenklonteren. Deze actieve werking vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Natuurlijk medicijn

Op de lijst van natuurlijke medicijnen mag de zwarte bes absoluut niet ontbreken. De voedingsstoffen hebben een krachtige adaptogene werking en verbeteren het aanpassingsvermogen van het lichaam in inspannende omstandigheden. De bijzondere werking van de zwarte bes is bij inwendig gebruik ook heilzaam tegen o.a allergische reacties, jicht, botontkalking, gewrichtspijnen, peesontstekingen, vermoeidheid en chronische migraine vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.

Ook uitwendig is de zwarte bes een redder in nood om abcessen, dermatosis, eczeem en insectenbeten te behandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *