Als je zwanger probeert te worden, dan kun je waarschijnlijk niet wachten tot je de eerste symptomen van een zwangerschap ervaart. Toch zijn de symptomen van een zwangerschap vaak erg onprettig. Welke symptomen je in de eerste maanden van een zwangerschap precies ervaart verschilt per persoon. Het hoeft dus helemaal niet dat je jezelf herkent in alle symptomen van een zwangerschap. Daarnaast kan ook de heftigheid van de symptomen per persoon en zelfs per zwangerschap verschillen. Zeker in de eerste maanden van de zwangerschap is het lastig om de symptomen die je ervaart te herleiden naar het zwanger zijn. De symptomen komen namelijk deels overeen met bijvoorbeeld een lichte verkoudheid. Ben je benieuwd wat de belangrijkste symptomen van een zwangerschap zijn? Lees dan snel verder.
Inhoud
Symptoom 1: Uitblijven van de menstruatie
Het eerste en misschien wel belangrijkste symptoom van een zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie. Als je doorgaans een regelmatige menstruatiecyclus hebt en nu al langere tijd overtijd bent, dan is het aan te raden om een zwangerschapstest te doen. Het is echter niet zo dat het uitblijven van de menstruatie direct betekent dat je zwanger bent. Er zijn tal van andere zaken die invloed kunnen hebben op de regelmaat van een menstruatiecyclus. Zeker als je doorgaans een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, hoeft het uitblijven van de menstruatie nog helemaal niets te betekenen. Als je naast het uitblijven van de menstruatie ook last hebt van de andere symptomen die gerelateerd zijn aan zwangerschap, dan is het in ieder geval belangrijk om op korte termijn een zwangerschapstest te doen.
Symptoom 2: Misselijkheid
Een ander vaak voorkomend symptoom van zwangerschap is misselijkheid. Vrijwel alle vrouwen die zwanger zijn ervaren tijdens hun zwangerschap op een zeker moment een gevoel van misselijkheid. Voor sommige vrouwen blijft dit gevoel gedurende de hele zwangerschap aanwezig. In de volksmond wordt de misselijkheid tijdens de zwangerschap ook wel eens ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd. Het is echter absoluut niet zo dat zwangere vrouwen uitsluitend in de ochtend misselijkheid kunnen ervaren. In de meeste gevallen komt de misselijkheid op onregelmatige momenten, verspreid over de dag. Hoewel er in de loop der jaren enorm veel onderzoek is gedaan naar het ontstaan van zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid, is er vooralsnog geen oorzaak aangetoond. Het wordt verwacht dat de zwangerschapshormonen en hoeveelheid hCG mogelijke oorzaken zijn van misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Vaak ervaren zwangere vrouwen in de eerste twee tot acht weken het sterkst een misselijk gevoel. Doorgaans neemt dit gevoel na acht weken zwangerschap langzamerhand af. Of je last krijgt van misselijkheid tijdens je zwangerschap en hoe intens de misselijkheid zal zijn is helaas niet vooraf te zeggen. Dit verschilt namelijk per persoon en per zwangerschap.
Symptoom 3: Vermoeidheid
Zeker aan het begin van de zwangerschap ervaren veel vrouwen een intens vermoeid gevoel. Juist doordat vermoeidheid ook allerlei andere oorzaken kan hebben, van een slaaptekort tot een verkoudheid, is het vaak lastig om dit gevoel te herleiden naar een zwangerschap op het moment dat je nog geen zwangerschapstest hebt gedaan. Vermoeidheid is één van de eerste zwangerschapssymptomen en ontstaat doorgaans al vanaf één week na de conceptie. Hoewel sommige geluksvogels de dans ontspringen, krijgt het merendeel van de zwangere vrouwen op den duur te maken met vermoeidheid. Dit is natuurlijk niet vreemd en tevens niets om je zorgen over te maken, want een zwangerschap vraagt simpelweg heel wat energie van je lichaam!
Symptoom 4: Hoofdpijn
Een ander belangrijk zwangerschapssymptoom is hoofdpijn. Net als misselijkheid en vermoeidheid, ontstaat hoofdpijn vaak al in de eerste weken van de zwangerschap. Het is daarnaast vaak ook zo dat hoofdpijn het gevolg is van langdurige misselijkheid of vermoeidheid. Daardoor hebben zwangere vrouwen die last hebben van misselijkheid of vermoeidheid ook vaker last van hoofdpijn. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de vrouwen tijdens de zwangerschap te maken krijgt met bovengemiddelde hoofdpijn. Gemiddeld genomen krijgen vrouwen na de 4e zwangerschapsweek last van hoofdpijn en dit kan in het ergste geval de gehele zwangerschap aanhouden. Net als met misselijkheid en vermoeidheid is het lastig om een symptoom als hoofdpijn te herleiden naar een zwangerschap. Ervaar je ook de andere symptomen van een zwangerschap? Dan is het aan te raden om een zwangerschapstest te doen om duidelijkheid te krijgen over de mogelijke oorzaak.
Symptoom 5: Gevoelige of gezwollen borsten
Veel zwangere vrouwen krijgen gedurende hun zwangerschap te maken met gevoelige of gezwollen borsten. In principe kun je hier in de eerste weken van je zwangerschap al last van krijgen en vaak houdt dit gevoel enkele maanden aan. Onderzoek heeft aangetoond dat gevoelige of gezwollen borsten het gevolg zijn van een verandering in de hormoonhuishouding van je lichaam. Na verloop van tijd nemen de hormoonschommelingen echter af, waarna ook het gevoelige of opgezwollen gevoel langzaamaan af zal nemen.
Symptoom 6: Veranderingen in de tepels
Gedurende de zwangerschap bereidt het lichaam zich voor om uiteindelijk voor het kindje te kunnen zorgen. Eén van de manieren waarop je dit merkt is een zichtbare verandering van de tepels. Vaak worden de tepels wat donkerder en groter. Daarnaast zullen de kliertjes rondom de tepel ook wat in grootte toenemen. Na de zwangerschap zullen de tepels doorgaans weer de oude vorm aannemen. Het lichaam weet namelijk precies wanneer borstvoeding niet meer nodig is. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken over eventuele blijvende veranderingen aan je tepels.
Symptoom 7: Vaker moeten plassen
Een belangrijk symptoom van een zwangerschap is dat je vaker moet plassen. Vaak heb je hier pas na de 6e zwangerschapsweek last van, aangezien je nieren vanaf die tijd een stuk actiever worden en je blaas als gevolg daarvan sneller vol zit. Daarnaast is het natuurlijk zo dat de groeiende baarmoeder ook voor meer druk op de blaas zorgt, waardoor je doorgaans sneller en vaker moet plassen. Als je merkt dat je sinds kort aanzienlijk vaker moet plassen, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Natuurlijk kan het ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld een (beginnende) blaasontsteking. Als het geen zwangerschap blijkt te zijn, dan is het alsnog van belang om je huisarts van je klachten op de hoogte te brengen.
Symptoom 8: Opgeblazen gevoel
Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van een opgeblazen gevoel. Vaak ontstaat dit gevoel rond de 4e of 5e week van de zwangerschap. Het opgeblazen gevoel is tijdens een zwangerschap heel normaal en ontstaat door het vasthouden van vocht en trager werkende darmen. Vaak zal het opgeblazen gevoel gedurende de zwangerschap in intensiteit afnemen.
Symptoom 9: Sterke (plotselinge) eetlust
Het is niet ongewoon dat je gedurende de zwangerschap last hebt van sterke (plotselinge) opkomende eetlust, ook wel ‘vreetbuien’ genoemd in de volksmond. Je kunt al vanaf de tweede week van je zwangerschap last krijgen van deze vreetbuien. Vaak heb je tijdens een vreetbui enorme trek in een bepaald soort voedsel, maar in de praktijk zijn het meestal ongezonde snacks waar de voorkeur naar uitgaat. Aangezien een zwangerschap natuurlijk om veel energie vraagt, is het helemaal niet vreemd dat je tijdens je zwangerschap meer trek hebt en ook meer eet. Wel is het belangrijk om nog steeds bewuste keuzes te blijven maken op het gebied van voeding. Tenslotte wil je ook dat je baby’tje in je buik de benodigde (goede) voedingsstoffen binnenkrijgt.
Symptoom 10: Afkeer van voedsel
Hoewel de meeste vrouwen gedurende hun zwangerschap last krijgen van vreetbuien, kennen veel zwangere vrouwen ook een periode waarin ze (plotseling) een ontzettende afkeer van voedsel hebben. Het kan zelfs dat je een bepaald soort eten waar je al je hele leven een voorliefde voor hebt gedurende je zwangerschap absoluut niet wilt eten. Vaak versterkt het gevoel van misselijkheid, een ander belangrijk symptoom van een zwangerschap, de afkeer van voedsel. Toch is voor jezelf en de baby van groot belang om voldoende, gezond en divers te blijven eten, ondanks de misselijkheid en de eventuele afkeer van (gezond) voedsel.
Symptoom 11: Stemmingswisselingen
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam veel hormoonschommelingen door, wat stemmingswisselingen als gevolg kan hebben. Zo kun je op het ene moment nog erg vrolijk zijn en enkele minuten later ontzettend verdrietig. Vaak hebben de stemmingswisselingen geen duidelijke aanleiding, wat het vaak voor de zwangere vrouw als de mensen in haar omgeving lastig maakt. Stemmingswisselingen zijn één van de eerste zwangerschapssymptomen, ze komen namelijk meestal al vanaf de 3e zwangerschapsweek voor. Het is echter zo dat lang niet alle zwangere vrouwen last krijgen van stemmingswisselingen en ook de intensiteit en duur ervan verschilt doorgaans per persoon en per zwangerschap.