zwanger-worden-10-handige-tips

Zwanger worden: 10 handige tips

Leestijd: 5 min

Als je graag zwanger wilt worden, dan kan het allemaal niet snel genoeg gaan. Toch duurt het vaak een tijdje voordat het uiteindelijk lukt. Gemiddeld genomen lukt het paren vaak om binnen één jaar zwanger te worden. In sommige gevallen lukt het zelfs al binnen enkele maanden.

Toch komt het ook vaak voor dat het een lange tijd duurt, wat demotiverend kan werken. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je de kans op een zwangerschap kunt vergroten, zonder dat je hier al te veel voor hoeft te doen of laten. In dit artikel geven we 10 handige tips voor een ieder die probeert zwanger te worden!

Tip 1: Sneller zwanger door gezond en gevarieerd eten

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar toch is het wel degelijk zo dat je sneller zwanger kunt worden door gezond en gevarieerd te eten. Vanzelfsprekend is het verstandig om geen alcohol te drinken, niet te roken en tevens geen drugs te gebruiken in de periode dat je zwanger probeert te worden. Uiteraard is het nog belangrijker om eenzelfde gezonde levensstijl te hanteren op het moment dat je zwanger bént geworden. Tenslotte wil je wel graag dat het kindje in je buik alle benodigde voedingsstoffen krijgt.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen overgewicht en een lagere kans om zwanger te worden. Als je van plan bent om flink wat overtollige risico’s kwijt te raken, dan kun je dit het best doen voordat je probeert zwanger te worden. Een BMI tussen de 20 en 25 wordt als gezond gezien. Probeer deze waarden daarom aan te houden als je zwanger probeert te worden.

Tip 2: Foliumzuur slikken vergroot de kans om zwanger te worden

Weliswaar helpt het slikken van foliumzuur niet bij het zwanger worden zelf, maar het helpt een mogelijke embryo wel om zich sneller en beter te ontwikkelen. De meeste vrouwen die zwanger willen worden slikken daarom alvast een tijdje foliumzuur. Gedurende de rest van de zwangerschap is het ook belangrijk om extra foliumzuur te blijven slikken, zodat het kindje goed kan groeien. Daarnaast is het ook belangrijk om extra vitamine D tabletten te slikken op het moment dat je daadwerkelijk zwanger bent. Hiermee kun je namelijk het risico op een te laag geboortegewicht van je kindje voorkomen.

Ook interessant:  Zorgverzekering als je zwanger bent

Tip 3: Probeer zoveel mogelijk stressvrij te leven

Stress heeft op tal van processen in het menselijk lichaam een negatief effect. Onderzoek heeft ook aangetoond dat een stressvol leven in verband staat met een lagere kans om zwanger te worden. Het is daarom belangrijk om goed in je vel te zitten en stress zoveel mogelijk te mijden als je zwanger probeert te worden. Zeker als je al een lange tijd probeert zwanger te worden en het niet lukt, dan kan dit voor een stressvol en neerslachtig gevoel zorgen. Het is echter zo dat een dergelijk stressvol en neerslachtig gevoel de kans op een zwangerschap verlaagt, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen.

Het is daarom helemaal niet verkeerd om ook in de periode dat je zwanger probeert te worden regelmatig je hart bij iemand te luchten, zowel in persoonlijke kring (bijvoorbeeld bij je partner, vrienden of familie) als in professionele kring (bijvoorbeeld bij een psycholoog).

Tip 4: Probeer regelmatig te sporten

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig sporten de kans op een zwangerschap verhoogt. Toch zijn er ook een aantal onderzoeken die hebben aangetoond dat overmatig sporten de vruchtbaarheid kan aantasten. Het is daarom belangrijk om hier een goede middenweg in te vinden. Sporten verlaagt doorgaans ook het stressniveau in je lichaam, wat extra positief is als je zwanger probeert te worden!

Tip 5: Onthoud je vruchtbare dagen

Als je zwanger probeert te worden is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je vruchtbare dagen. Iedere menstruatiecyclus heb je een aantal vruchtbare dagen, vlak voor en tijdens de eisprong. Met een ovulatietest kun je bepalen wat jouw vruchtbare dagen zijn. Vervolgens is het advies om vanaf drie dagen voor de eisprong regelmatig geslachtsgemeenschap te hebben.

Tip 6: Probeer de moed erin te houden

Als je graag zwanger wilt worden en het niet lukt, dan kan dit voor een neerslachtig en wanhopig gevoel zorgen. Het is belangrijk om jezelf te beseffen dat het de meeste stellen niet lukt om binnen drie maanden zwanger te worden. Daarnaast lukt het één op de tien stellen niet om binnen één jaar zwanger te worden. Het enige wat je kunt doen is het rustig de tijd geven en tot die tijd al onze andere tips te volgen.

Ook interessant:  Vanaf wanneer zal mijn baby doorslapen?

Tip 7: Verbeter de kwaliteit van de zaadcellen

Ook voor de man is er werk aan de winkel. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop mannen eenvoudig zelf de kwaliteit van hun zaadcellen kunnen verbeteren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het doorvoeren van enkele veranderingen in het dieet. Daarnaast zijn er in het medische circuit ook nog tal van opties op het moment dat de kwaliteit van de zaadcellen niet optimaal is. Als het na één jaar nog steeds niet is gelukt om zwanger te worden, dan kunnen jullie ervoor kiezen om de kwaliteit van de zaadcellen en eventueel de vruchtbaarheid van de man te laten onderzoeken.

Tip 8: Neem voorzorgsmaatregelen voor een succesvolle eisprong

Om een bevruchting plaats te laten vinden is het natuurlijk wel belangrijk dat er een eisprong plaatsvindt. Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om de kans op een succesvolle eisprong te verhogen. Voorbeelden van deze voorzorgsmaatregelen zijn onder andere het stoppen met roken en het minderen (en het liefst stoppen) van de alcoholconsumptie. Daarnaast kunnen sommige medicijnen ook een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen. Informeer bij de apotheek of dit ook het geval is met de (eventuele) medicatie die jij slikt.

Tip 9: Pas je manier van geslachtsgemeenschap aan

Hoewel het nog steeds niet helemaal duidelijke welke posities tijdens geslachtsgemeenschap de kans op een zwangerschap verhogen, zijn er wel enkele onderzoeken die een verband aantonen tussen specifieke posities tijdens de geslachtsgemeenschap en de kans op zwangerschap. Het kan verstandig zijn om hier bij de geslachtsgemeenschap in de dagen voor de eisprong rekening mee te houden.

Tip 10: Na één jaar nog niet gelukt? Bezoek de huisarts

Is het na één jaar nog steeds niet gelukt om zwanger te worden? Dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat één van jullie twee verminderd vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar is. Gelukkig zijn er via het medische circuit nog tal van mogelijkheden om uiteindelijk toch zwanger te kunnen worden.

Zwanger? Test het eenvoudig vanuit huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *