Als je zwanger bent, dan krijg je te maken met diverse medische kosten waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Gelukkig hoef je het grootste gedeelte van deze medische kosten niet zelf te betalen, want hiervoor ben je doorgaans gewoon verzekerd. Wel is het zo dat niet alle medische kosten als gevolg van een zwangerschap vanuit een basisverzekering worden gedekt. Als je probeert zwanger te zwanger of het al bent, is het daarom vaak verstandig om voor een jaar een aanvullende verzekering af te sluiten. In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van de voornaamste medische kosten tijdens een zwangerschap en daarbij beschreven of deze kosten vanuit een basisverzekering of aanvullende verzekering wordt vergoed.
Inhoud
Medische kosten van een zwangerschap uit de basisverzekering
Goed nieuws voor de vrouwen die zwanger proberen te worden of reeds zwanger zijn, want een groot gedeelte van de medische kosten als gevolg van een zwangerschap worden vergoed vanuit de basisverzekering. Iedere Nederlander is verplicht om een basisverzekering af te sluiten, waardoor je nooit zelf voor deze kosten zal opdraaien.
Tot de medische kosten die onder de basisverzekering vallen behoren onder andere verloskundige hulp, (noodzakelijke) prenatale echo’s, prenatale testen op het moment dat hier een medische indicatie voor is, de kosten van huisartsbezoeken, de kosten van fysiotherapie die als doel hebben om zwangerschapsincontinentie of te lossen, de kosten van een thuisbevalling, de kosten van een ziekenhuisbevalling op het moment dat hier medische noodzaak voor is en kraamzorg thuis in de periode na de geboorte.
De basisverzekering en het eigen risico
Voordat de zorgverzekeraar jouw medische kosten vanuit de basisverzekering vergoedt, zul je eerst zelf je eigen risico moeten betalen. Het eigen risico wordt uitsluitend in rekening gebracht op het moment dat je medische kosten vanuit je basisverzekering laat vergoeden.
Als de medische kosten vanuit de aanvullende zorgverzekering worden gedekt, dan hoef je hiervoor geen eigen risico te betalen. De hoogte van het eigen risico verschilt per jaar, maar zal voor de jaren 2020 en 2021 constant blijven op €385. Pas als het eigen risico volledig is verbruikt, zal de zorgverzekeraar de kosten gaan vergoeden.
Als je zwanger probeert te worden of al zwanger bent, dan is het aan te raden om je eigen risico niet vrijwillig te verhogen. Tenslotte is de kans groot dat je tijdens je zwangerschap je eigen risico volledig moet betalen. Een aantal medische kosten waar je tijdens je zwangerschap mee te maken kunt krijgen en waar direct een eigen risico voor in rekening wordt gebracht zijn:
- Gynaecologische onderzoeken
- Bloedonderzoeken
- NIPT-testen, vlokkentest en vruchtwaterpunctie
- Vervoer per ambulance
- Geneesmiddelen die u door uw (huis)arts krijgt voorgeschreven
Medische kosten van een zwangerschap uit de aanvullende verzekering
Hoewel het verplicht is om een basisverzekering af te sluiten, is het nemen van een aanvullende verzekering niet verplicht. Je kunt dus zelf elk jaar opnieuw bepalen of je jezelf aanvullend laat verzekeren. Als je zwanger probeert te worden of het al bent, dan is het zeker aan te raden een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Tal van medische kosten die niet of maar gedeeltelijk vanuit de basisverzekering worden namelijk wel vanuit de aanvullende verzekering vergoed.
Tot de kosten die vanuit de aanvullende zorgverzekering worden vergoed in het geval van een zwangerschap behoren onder andere prenatale testen op het moment dat hier geen medische indicatie voor is, fysiotherapie voor andere doelen dan zwangerschapsincontinentie, zwangerschapscursussen, de aanschaf van medische apparaten waaronder een TENS-apparaat, een kraampakket, kraamzorg in het ziekenhuis op het moment dat hier geen medische indicatie voor is en lactatiekundige zorg en de aanschaf van bijbehorende apparatuur.
Welke medische kosten exact vanuit de aanvullende verzekering worden vergoed verschilt per verzekering. Je kunt vaak zelf een pakket samenstellen die het best bij jouw situatie past.
De aanvullende verzekering en de eigen bijdrage
Voor het declareren van sommige medische kosten bij je zorgverzekeraar betaal je een eigen bijdrage. Of je een eigen bijdrage moet betalen en hoe hoog die precies is, verschilt per aanvullende zorgverzekering. Zorgverzekeraars zijn er in principe vrij in om dit grotendeels zelf te bepalen. Als je medische kosten vanuit je aanvullende zorgverzekering wilt laten vergoeden betaal je hiervoor echter nooit een eigen risico. Het eigen risico is alleen van kracht op de basisverzekering.
Wanneer moet ik overstappen van zorgverzekeraar?
Je kunt het best in het jaar voordat je zwanger probeert te worden al over te stappen naar een aanvullende verzekering. Je kunt per jaar namelijk maar één keer overstappen, altijd aan het eind van het jaar. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je dadelijk zwanger bent en nog geen gebruik kunt maken van je aanvullende verzekering.
Wist je daarnaast dat het regelmatig overstappen van zorgverzekering ook aanzienlijk in de kosten kan schelen? Vaak kun je wel tientallen of zelfs honderden euro’s op jaarbasis besparen.
Worden alle kosten rondom mijn zwangerschap vergoed vanuit de zorgverzekering?
Ongeacht of je ervoor kiest om zowel een basisverzekering als aanvullende verzekering af te sluiten of enkel een basisverzekering neemt, zullen helaas lang niet alle kosten rondom de zwangerschap vanuit de zorgverzekering worden vergoed.
Het is daarom belangrijk om ook voldoende rekening te houden met eventuele extra medische kosten als gevolg van je zwangerschap. Door je zorgverzekering goed af te stemmen op je zorgwensen kun je de extra kosten wel degelijk verminderen, maar helemaal voorkomen lukt helaas vrijwel nooit.
Zorgverzekeraars met speciale zorgverzekeringen voor zwangerschap
Er zijn steeds meer zorgverzekeraars die speciale zorgverzekeringspakketten aanbieden voor vrouwen die zwanger proberen te worden of dat al zijn. Het kiezen voor dergelijke zorgverzekeringspakketten is vaak interessant als je zwanger bent, want vanuit dit soort pakketten worden de voornaamste medische kosten als gevolg van een zwangerschap vaak vergoed.
Toch zitten er in deze zorgverzekeringspakketten vaak ook tal van dekkingen die helemaal niet interessant zijn in jouw situatie. Wees daarom altijd kritisch in het beoordelen van de dekking en kijk goed of een zorgverzekeringspakket echt past bij jouw zorgwensen tijdens je zwangerschap.