Als je regelmatig last hebt van een griepje of verkoudheid, dan is de kans groot dat je immuunsysteem niet meer zo sterk is. Het immuunsysteem wordt ook regelmatig het ‘afweersysteem’ genoemd. Je immuunsysteem beschermt je lichaam namelijk tegen allerlei ziekteverwekkers. Je immuunsysteem is niet gecentreerd in slechts één gedeelte van je lichaam, het is namelijk door je hele lichaam aanwezig. Dat is maar goed ook, want ziekteverwekkers kunnen in principe op al je organen effect hebben. Als je merkt dat je immuunsysteem de laatste tijd slechter is geworden, dan moet je hier zeker wat aan doen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je immuunsysteem weer ijzersterk te maken.
Inhoud
Zorg ervoor dat je voldoende slaapt
Eén van de manieren om voor een sterker immuunsysteem te zorgen is simpelweg voldoende slapen. Consequent te weinig slapen zorgt er namelijk voor dat je immuunsysteem verzwakt, waardoor ziekteverwekkers de kans krijgen om je ziek te maken. Onder voldoende nachtrust verstaan we minimaal 8 uur slaap per nacht.
Bijkomend voordeel is dat een goede nachtrust er ook nog eens voor zorgt dat je jezelf gedurende de dag fitter, minder stressvol en minder snel geïrriteerd voelt. Doe je immuunsysteem dus een plezier en ga voortaan een uurtje eerder naar bed.
Probeer chronische stress te voorkomen
Chronische stress heeft een hoop gezondheidsnadelen als gevolg, maar wist je ook dat stress kan zorgen voor een verzwakt immuunsysteem? Vaak zeggen mensen die veel stress ervaren juist nooit ziek te worden. Dat is logisch te verklaren, want als je stress ervaart komt het stofje ‘cortisol’ vrij. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam in een soort van overlevingsmodus komt, hetgeen er ook voor zorgt dat je lichaam actief bezig is met het bestrijden van ziekteverwekkers.
Als mensen met chronische stress echter een paar dagen uit deze overlevingsmodus komen, bijvoorbeeld omdat ze een aantal dagen vrij (moeten) nemen, dan is de kans groot dat ze direct ziek worden. Je kunt chronische stress daarom het best voorkomen, om zodoende een sterk immuunsysteem te behouden.
Gebruik het liefst geen antibiotica
Je weet waarschijnlijk al wel dat het gebruik van antibiotica tal van gezondheidsnadelen heeft. Wist je echter ook dat antibiotica kan zorgen voor een zwakker immuunsysteem? Zo heeft antibiotica bijvoorbeeld een sterk effect op de samenstelling van je darmflora, hetgeen weer een direct effect heeft op je immuunsysteem.
Probeer antibiotica daarom zoveel mogelijk te mijden. Moet je toch antibiotica gebruiken? Gebruik dan tegelijkertijd altijd een probiotica en probeer tijdens de antibioticakuur extra goed op je voeding te letten, voldoende te slapen en voldoende rust te nemen. Hiermee verlaag je de kans dat antibiotica een sterk effect heeft op je immuunsysteem.
Drink minimaal 2 liter water per dag
Wil je je immuunsysteem zo sterk mogelijk houden? Dan is het belangrijk om gedurende de dag voldoende te drinken. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders doorgaans veel te weinig drinken, waardoor zij vaak een verzwakt immuunsysteem hebben. Drink in ieder geval 2 liter water per dag om een verzwakt immuunsysteem te voorkomen.
Probeer biologisch te eten
Wist je dat onze groente en fruit vol zit met giftige stoffen? Consumptie van deze giftige stoffen heeft een direct effect op je immuunsysteem. Als je merkt dat je snel last hebt van een verzwakt immuunsysteem, dan kun je voortaan het best alleen biologische groente– en fruitsoorten eten.
Neem voedingssupplementen voor een sterker immuunsysteem
Sommige mensen hebben nu eenmaal snel last van een verzwakt immuunsysteem. In dat geval is het aan te raden om een aantal voedingssupplementen te nemen die voor een sterker immuunsysteem zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine D, zink, vlierbessen, spirulina en selenium.
Daarnaast zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die zorgen voor een sterker immuunsysteem. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan boerenkool, gember, haver, uien en vis.
Neem voldoende rust
Heb je elke dag een volle agenda? Dan is de kans groot dat dit voor stress en mogelijk zelfs ook voor een slechte nachtrust zorgt. Een volle agenda heeft op deze manier vaak ook direct invloed op je immuunsysteem. Merk je bijvoorbeeld ook dat je jezelf een stuk sneller ziek voelt op het moment dat je een hele drukke week achter de rug hebt? Zorg er dan voor dat je gedurende de dag voldoende rustmomenten pakt.
Uitgangspunt is om elk uur in ieder geval vijf minuten tijd voor jezelf te nemen, bijvoorbeeld tijdens het drinken van een kopje koffie of het maken van een korte wandeling.
Ga lekker de natuur in
Wist je dat het regelmatig maken van een heerlijke boswandeling ontzettend goed is voor je immuunsysteem? Niet alleen zorgt beweging er sowieso al voor dat je jezelf fitter en gezonder voelt, het heeft ook nog eens een direct effect op je immuunsysteem. Maak dus eens wat vaker een wandeling in de natuur als je je immuunsysteem sterker wilt maken.
Let wat beter op je voeding
Ons immuunsysteem wordt voor een groot deel beïnvloed door wat we eten. Veel suikers en verzadigde vetten in een dieet kunnen er daarom zeker voor zorgen dat het immuunsysteem slechter wordt. Hoewel het waarschijnlijk als een cliché klinkt, is het voor het sterk houden van je immuunsysteem van belang om voldoende groente en fruit te eten.
Let op je persoonlijke hygiëne
Tot slot heeft ook je persoonlijke hygiëne invloed op je immuunsysteem. Een slechte persoonlijke hygiëne zorgt er namelijk voor dat ziekteverwekkers de kans krijgen om je immuunsysteem aan te vallen, wat een verzwakt immuunsysteem als gevolg heeft. Was daarom regelmatig je handen, in ieder geval één keer per uur en na elk toiletbezoek.