Een groot gedeelte van de Nederlandse mannen krijgt vroeg of laat te maken met prostaatproblemen. Hoewel lang niet alle prostaatproblemen gevaarlijk zijn is het in sommige gevallen wel nodig om te behandelen. Prostaatproblemen kunnen erg vervelend zijn en moeten voor zover mogelijk worden voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om prostaatproblemen te voorkomen.
Inhoud
Wat zijn prostaatproblemen precies?
Prostaatproblemen ontstaan meestal bij mannen van boven de 45 jaar. Vanaf deze leeftijd neemt de prostaat namelijk in formaat toe, wat voor allerlei klachten kan zorgen. Door de vergrote prostaat heeft je blaas bijvoorbeeld onvoldoende ruimte, waardoor deze geprikkeld kan raken.
Het gevolg is dat je veel en vaker moet plassen, maar dat het plassen tegelijkertijd een stuk moeilijker gaat. Naast een vergrote prostaat kun je ook last krijgen van prostaatkanker. Het risico op prostaatkanker neemt toe naarmate je ouder wordt. Daarnaast is het risico op het ontstaan van prostaatkanker ook een stuk groter op het moment dat het een bekende ziekte is in je familie.
Wat zijn de symptomen van een vergrote prostaat?
Als je een vergrote prostaat hebt, dan kun je van verschillende symptomen last krijgen. De belangrijkste twee symptomen van prostaatproblemen is het veel en vaak moeten plassen en het moeilijker kunnen plassen.
Symptoom 1: Veel en vaker moeten plassen
Doordat een vergrote prostaat tegen de blaas drukt, is het logisch dat je veel en vaker moet plaatsen. Niet alleen moet je vaker naar het toilet, het is ook een stuk lastiger om plas op te houden. Dit kan als gevolg hebben dat je last krijgt van incontinentie, oftewel het niet op kunnen houden van de plas.
Een ander kenmerk van prostaatproblemen is dat je in de nacht regelmatig naar het toilet moet, zelfs als je direct voor het slapengaan nog bent geweest.
Symptoom 2: Moeilijker kunnen plassen
Een ander belangrijk symptoom van een vergrote prostaat is dat je moeilijker kunt plassen. Dit is bijvoorbeeld te herkennen aan een zwakke urinestraal, het gevoel dat je moeite moet doen om te plassen (het duurt een tijdje voordat de urinestraal op gang komt), je blijft na het plassen nog een lange tijd nadruppelen en je hebt na het plassen het gevoel dat je blaas niet helemaal leeg is.
Wat zijn de symptomen van prostaatkanker?
De symptomen van prostaatkanker zijn grotendeels vergelijkbaar met die van een vergrote prostaat. Hierdoor is het vaak lastig om een vergrote prostaat te onderscheiden van prostaatkanker. Ook hoef je de eerste tijd lang niet altijd last te krijgen van prostaatklachten op het moment dat je prostaatkanker hebt. Het gevolg is dat prostaatkanker vaak pas te laat wordt ontdekt, waardoor het behandelen hiervan een stuk lastiger is.
Symptoom 1: Moeite met plassen
Het voornaamste symptoom van prostaatkanker is dat het plassen bijzonder veel moeite kost. De urinestraal is vaak zwak en komt maar moeilijk op gang. Daarnaast heb je na het plassen vaak het gevoel dat de blaas nog niet helemaal leeg is. In het ernstigste geval lukt het helemaal niet meer om te plassen.
Symptoom 2: Vaker moeten plassen dan normaal
Als je last hebt van prostaatkanker, dan moet je doorgaans vaker plassen dan normaal. Ook in de nacht word je regelmatig wakker omdat je naar het toilet moet.
Symptoom 3: Bloed in de urine
Een ander symptoom van prostaatkanker is bloed in de urine. Het is echter niet zo dat je altijd zichtbaar bloed in je urine hebt op het moment dat je prostaatkanker hebt.
Tips om prostaatproblemen te voorkomen
Gelukkig zijn er tal van dingen die je zelf kunt doen om prostaatproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Toch blijft er een kans aanwezig dat je last krijgt van prostaatproblemen. Het is daarom belangrijk om jezelf als man met enige regelmaat te laten controleren op prostaatziektes als prostaatkanker. Prostaatkanker kan door middel van een eenvoudige bloedtest worden aangetoond.
Regelmatig sporten kan prostaatkanker en prostaatvergroting voorkomen
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig sporten prostaatkanker en prostaatvergroting kan voorkomen. Voldoende sporten is voor allerlei dingen gezond, maar ook zeker voor je prostaat dus!
Gebruik van supplementen om prostaatproblemen te voorkomen
Van verschillende vitamines en mineralen is aangetoond dat ze de prostaat beschermen. Veel mannen kiezen er daarom voor om als aanvulling op hun dieet extra supplementen met selenium, vitamine E, vitamine D3 en vitamine C te slikken. Onderzoek heeft aangetoond dat het slikken van deze supplementen de kans op prostaatkanker tot wel 40 procent kan verlagen.
Als prostaatkanker een bekende ziekte is in jouw familie, dan wordt vaak geadviseerd om supplementen te gebruiken die de prostaat beschermen.
Divers en gezond eten kan prostaatproblemen voorkomen
Het klinkt wellicht een beetje cliché, maar ook divers en gezond eten kan prostaatproblemen voorkomen. Door meer producten die rijk zijn aan vis-vetzuren, vitamine E en lycopeen te eten, kun je de kans op het ontstaan van prostaatproblemen aanzienlijk verlagen.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat ook het regelmatig consumeren van sojaproducten de kans op prostaatkanker kan verlagen. Als prostaatkanker in jouw familie voorkomt, kan het verstandig zijn om in je dieet meer sojaproducten en producten die rijk zijn aan vis-vetzuren, vitamine E en lycopeen toe te voegen.
Groene thee kan prostaatkanker mogelijk voorkomen
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van groene thee het ontstaan van prostaatkanker mogelijk kan voorkomen. Volgens deze onderzoeken zou het dagelijks drinken van vijf koppen groene thee de kans op prostaatkanker met zeker 48 procent kunnen verlagen.
Probeer geen lijnzaadolie te gebruiken
Hoewel het gebruik van lijnzaadolie de symptomen van een vergrote prostaat kan onderdrukken, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat lijnzaadolie de kans op op prostaatkanker juist kan vergroten. Dit heeft ermee te maken dat er in lijnzaadolie veel alfa-linoleenzuur zit, wat mogelijk de groei van kankercellen in de prostaat stimuleert.
Als je toch graag lijnzaadolie voor je prostaat wilt gebruiken, dan is het aan te raden om dit altijd enkel in overleg met een arts te doen.
Dagelijks een glas rode wijn blijkt goed te zijn voor je prostaat
Goed nieuws voor de liefhebbers van rode wijn, want verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van één glas rode wijn per dag de kans op prostaatkanker met wel 40 procent kan verlagen. Wel is het belangrijk om te kiezen voor rode wijn, want witte wijn heeft dit effect vrijwel niet.
Beperk de hoeveelheid zink in je voeding
Hoewel zink erg belangrijk is voor je lichaam, kan een te grote concentratie zink in je lichaam negatieve effecten op je prostaat hebben. Als je een hoog risico hebt op prostaatkanker, dan wordt het afgeraden om supplementen met zink te nemen. Daarnaast is het in dat geval ook belangrijk om erop te letten dat je niet te veel zink via je voeding binnenkrijgt.
Eet beperkt rood vlees en meer vette vis
Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van rood vlees de kans op het ontstaan van prostaatkanker kan vergroten. Als je een hoog risico op prostaatkanker hebt, dan kun je rood vlees daarom beter laten staan. Vervang het bijvoorbeeld eens door vette vis, want de Omega-3 vetzuren in vette vis zijn juist wel heel gezond voor je prostaat!
Regelmatige geslachtsgemeenschap hebben voorkomt prostaatklachten
Wist je dat het regelmatig hebben van geslachtsgemeenschap de kans op prostaatklachten aanzienlijk kan verlagen? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat als mannen minimaal 5 keer per week seks hebben, de kans op prostaatkanker ruim 30 procent lager is.
Eet wat vaker broccoli voor een gezonde prostaat
In broccoli zit de stof ‘sulforafaan’. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat deze stof de kans op het ontstaan van prostaatkanker aanzienlijk kan verlagen. Daarnaast bevat broccoli ook nog talloze sterke antioxidanten die belangrijk zijn voor je lichaam. Kies er dus voor om voortaan minimaal één keer per week broccoli te eten!
Met prostaatklachten naar de huisarts
Hoewel een vergrote prostaat bij mannen boven de 45 jaar regelmatig voorkomt en in principe niet gevaarlijk is, is het in sommige gevallen wel degelijk belangrijk om met prostaatklachten naar je huisarts te gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je het gevoel hebt dat je prostaatklachten je dagelijks leven ernstig belemmeren.
Ook als je merkt dat de prostaatklachten in de laatste maanden aanzienlijk zijn toegenomen of veranderd zijn, is het raadzaam om een huisarts te bezoeken.
Regelmatig laten controleren op prostaatkanker
Is prostaatkanker een bekende ziekte in je familie? Dan is de kans ook meteen een stuk groter dat jij hier in je leven last van krijgt. Als prostaatkanker in de familie zit, is het belangrijk om jezelf hier regelmatig op te laten controleren bij je huisarts of een uroloog.
Prostaatkanker kan door middel van een eenvoudige bloedtest worden aangetoond. In deze bloedtest wordt de PSA-waarde gemeten, wat voor ‘Prostaat Specifiek Antigen’ staat. Als blijkt dat deze waarde laag genoeg is, dan is de kans klein dat je in de aankomende jaren prostaatkanker krijgt.