zo-voorkom-je-verkoudheid

Zo voorkom je verkoudheid

Leestijd: 5 min

De één heeft er wat vaker last van dan de ander, maar voor een ieder is het vervelend. We hebben het natuurlijk over verkoudheid! De meeste Nederlanders worden minimaal één keer per jaar verkouden. En dat is ook helemaal niet zo vreemd, want de virussen die verkoudheid veroorzaken kunnen eenvoudig worden overgebracht tussen mensen. Hoewel de symptomen van een verkoudheid doorgaans binnen enkele dagen al aanzienlijk afnemen, kan het ook voorkomen dat je er wel enkele weken last van blijft houden. Door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen kun je er vaak voor zorgen dat je minder vaak verkouden wordt. Toch is het volledig voorkomen van een verkoudheid bijna niet mogelijk.

Wat is verkoudheid precies?

Om een verkoudheid te kunnen voorkomen, is het natuurlijk wel handig om te weten wat verkoudheid precies is. Verkoudheid is in principe niets meer dan een ontsteking van het slijmvlies in de keel, bijholten en de neus. Verkoudheid wordt altijd veroorzaakt door een virus. Deze virussen kunnen snel van mens op mens worden overgebracht. Het is je waarschijnlijk al wel eens opgevallen dat als één iemand op het werk aan het niezen, snotteren en hoesten is, dat je enkele dagen daarna zelf ook al de eerste symptomen van een verkoudheid ervaart.

Een verkoudheid hoeft in principe niet te worden behandeld. Er zijn dus geen medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je helemaal geen symptomen meer ervaart als je verkouden bent. Toch zijn er verschillende zelfzorgmiddelen, waaronder neusdruppels, die sommige vervelende symptomen van een verkoudheid kunnen verzachten.

Hoe lang duurt een verkoudheid?

Vaak duurt het enkele dagen voordat de symptomen van een verkoudheid afnemen. Doorgaans ben je na ongeveer een week weer klachtenvrij. De virussen die de verkoudheid veroorzaken lijken echter steeds hardnekkiger te worden, waardoor je in sommige gevallen tot wel twee weken last kunt blijven houden van de symptomen van een verkoudheid.

Ook interessant:  Top 12 Meest gezonde voeding

De symptomen van een verkoudheid

De symptomen die worden ervaren tijdens een verkoudheid verschillen per virus en per persoon. Doorgaans zul je dus niet van alle symptomen last hebben als je verkouden bent. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste symptomen van een verkoudheid:

  • Overmatige slijmproductie in de neus-keelgebied, waardoor je last kunt krijgen van een verstopte neus of slijm in de keel
  • Voortdurende prikkel in de neus of een hoestprikkel in de keel of luchtpijp, waardoor je vaker moet niezen of hoesten
  • Als je last krijgt van een ontsteking van het keelslijmvlies, dan kan dit voor keelpijn en heesheid zorgen.
  • Doordat de neus-keelholte een directe verbinding hebben met de buis van Eustachius, kan een verkoudheid ook voor oorpijn en oorsuizen zorgen.

Zelfzorgmiddelen voor het verzachten van de symptomen van verkoudheid

Om de symptomen van een verkoudheid te verminderen, kun je gebruik maken van verschillende zelfzorgmiddelen. Zo kan het drinken van thee met honing en het eten van keelsnoepjes of dropjes de keelpijn wat verzachten. Voor het oplossen van een verstopte neus kun je gebruikmaken van één van de neussprays die door een drogist of supermarkt worden verkocht.

Om de pijn te verzachten en (eventueel) de koorts te verlagen kun je (koortsverlagende) pijnstillers nemen, zoals paracetamol of ibuprofen. Ook deze pijnstillers kun je bij vrijwel elke drogist en in elke supermarkt kopen. Verder is het simpelweg een kwestie van uitzieken. Het is dus niet nodig om met een normale verkoudheid naar de huisarts te gaan.

Tips om verkoudheid te voorkomen

Hoewel je door het nemen van een aantal maatregelen de kans op een verkoudheid wel aanzienlijk kunt verlagen, is het eigenlijk niet mogelijk om een verkoudheid helemaal te voorkomen. De virussen die een verkoudheid veroorzaken worden namelijk snel van mens op mens overgebracht. Enkel het volledig leven als kluizenaar zou een verkoudheid daarom volledig kunnen voorkomen. We hebben een overzicht gemaakt van de maatregelen die je zelf kunt nemen om een verkoudheid zoveel mogelijk te voorkomen.

Ook interessant:  Zo verwijder je mee-eters of blackheads

1. Besteed extra veel aandacht aan hygiëne
Door extra aandacht te besteden aan je hygiëne kun je voorkom dat het verkoudheidsvirus op jou wordt overgebracht. Op het moment dat veel mensen in je omgeving verkouden zijn, dan kun je beter wat vaker je handen wassen. Zelfs het schudden van de hand van iemand die verkouden is zou in principe al kunnen zorgen voor het overbrengen van het verkoudheidsvirus.

2. Blijf op een afstandje van mensen die verkouden zijn
Als je een tijdje in de omgeving van mensen bent die al verkouden zijn, dan is de kans een stuk groter dat jij ook verkouden wordt. Het is daarom aan te raden om op een afstandje te blijven van mensen die verkouden zijn. Ze zullen het vast begrijpen, want een verkoudheid is geen pretje!

3. Zorg goed voor jezelf
Het klinkt misschien een beetje cliché, maar door goed voor jezelf te zorgen kun je een verkoudheid vaak voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voldoende te slapen, regelmatig te drinken en gezond te eten. Niet alleen kun je op deze manier mogelijk een verkoudheid voorkomen, je gaat jezelf er waarschijnlijk sowieso een stuk beter door voelen.

4. Neem geen pijnstillers als je een verkoudheid voelt aankomen
Door al pijnstillers te nemen op het moment dat je een verkoudheid voelt aankomen, zorg je ervoor dat het lichaam nog niet de benodigde antistoffen aanmaakt. Hoewel je waarschijnlijk pas later de symptomen van de verkoudheid voelt op het moment dat je pijnstillers neemt, blijft de verkoudheid waarschijnlijk wel een stuk langer aanhouden. Als je een verkoudheid voelt aankomen is het nemen van voldoende rust, gezond eten en voldoende drinken doorgaans een stuk effectiever dan het nemen van pijnstillers.

5. Zorg voor een goede weerstand
Het opbouwen van een goede weerstand zorgt er niet alleen voor dat je minder snel ziek wordt, ook zorgt het ervoor dat je lichaam schadelijke bacteriën en virussen sneller kan neutraliseren. Zorg er daarom voor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt door gezond te eten en (eventueel) aanvullende supplementen te nemen.

Shop meteen jouw vitaminen en mineralen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *