Merk je dat je na een lange tijd rust genomen te hebben, of juist nadat je hebt gesport, dat je regelmatig last hebt van stijve benen? Dan kun je zelf een aantal maatregelen nemen, waardoor je hier in de toekomst geen last meer van hebt. Stijve benen na een periode van rust of na het sporten kunnen een aantal oorzaken hebben. Het is daarom per persoon verschillend welke maatregelen effectief zijn in het voorkomen van stijve benen.
Wat zijn stijve benen precies?
Laten we beginnen door kort toe te lichten wat stijve benen precies zijn. Zoals de naam het eigenlijk al zegt, heb je last van stijve benen op het moment dat de spieren strak aanvoelen als je probeert te lopen. Vrijwel iedereen heeft wel eens last van stijve spieren, waaronder een stijf gevoel in de benen.
Het is daarom een geheel onschuldige ‘aandoening’, waarvoor je in principe geen huisarts hoeft te bezoeken. Door zelf een aantal maatregelen te nemen, kunnen stijve benen doorgaans snel worden opgelost. Daarnaast kun je stijve benen eenvoudig voorkomen door enkele aanpassingen in je levensstijl door te voeren.
Symptomen van stijve benen
Als je last hebt van stijve benen, dan ervaar je meestal een aantal kenmerkende symptomen. De voornaamste symptomen van stijve benen zijn spierpijn, spiertrekkingen, spierkrampen, spierspasmen, irritatie en ongemak. Als je last hebt van stijve benen, dan kost het vaak veel moeite om te lopen.
Het afleggen van lange afstanden lijkt door het vervelende gevoel in de benen vaak onmogelijk. De symptomen van stijve benen zijn erg onschuldig en gaan doorgaans na enkele dagen vanzelf weer over. Je hoeft dus niet naar de huisarts als je jezelf in deze symptomen herkent.
Oorzaken van stijve benen
Er zijn verschillende oorzaken die voor een stijf gevoel in de benen kunnen zorgen. Benieuwd welke? We hebben een overzicht gemaakt van de voornaamste oorzaken van stijve benen!
1. Stijve benen door lichaamsbeweging en sport
Eén van de voornaamste oorzaken van stijve spieren is plotselinge intensieve lichaamsbeweging of sport. Op het moment dat je normaal gesproken niet vaak intensief beweegt, dan is plotselinge intensieve lichaamsbeweging erg belastend voor de spieren in je benen. Het gevolg is dat je in de dagen na de intensieve lichaamsbeweging last van spierpijn in je benen zult hebben, wat weer zorgt voor het stijve gevoel in je benen.
Stijve benen als gevolg van intensieve sportactiviteiten is heel normaal en absoluut geen reden om jezelf zorgen te maken. Vaak neemt de spierpijn binnen enkele dagen langzaam af. Het komt vrijwel nooit voor dat stijve benen als gevolg van intensieve sportactiviteiten langer dan een week aanhouden. Als dit wel het geval is, dan is er mogelijk meer aan de hand.
Als je de dagen na het sporten last hebt van hevige spierpijn in de benen, dan is dit een teken dat je het voortaan wat rustiger aan moet doen. Probeer de volgende keer wat minder intensief en korter te sporten, zodat je de spieren in je benen minder belast. Zorg daarnaast voor een goede warming-up aan het begin van de training. Dit kan spierpijn in je benen absoluut voorkomen!
2. Stijve benen door een gebrek aan lichaamsbeweging
Daar waar plotselinge intensieve lichaamsbeweging een oorzaak kan zijn van stijve benen, is ook een gebrek aan lichaamsbeweging een plausibele oorzaak van stijve benen. Vooral mensen die een zittend beroep hebben ervaren regelmatig een stijf gevoel in hun benen. Het is daarom belangrijk om ook als je een zittend beroep hebt voldoende te bewegen. Probeer eens wat vaker tijdens werktijd een wandeling te maken of staand te vergaderen.
Daarnaast is het aan te raden om in ieder geval elk uur een (klein) rondje te lopen, zodat je beenspieren in beweging blijven. Hoewel het verleidelijk kan zijn om ook na het werk lekker onderuitgezakt op de bank te hangen, kun je in de avond ook het best wat meer bewegen als je een zittend beroep hebt. Door elke dag een (korte) avondwandeling te maken kun je stijve benen vaak al voorkomen.
3. Stijve benen door het gebruik van medicatie
Stijve benen is ook vaak een bijwerking van medicijnen. Als je regelmatig last hebt van stijve beenspieren, dan is het aan te raden om in de bijsluiter van de medicijnen die je gebruikt te kijken of dit een bijwerking kan zijn. Is dit het geval en heb je erg veel last van stijve benen? Vraag dan aan je arts of je een alternatief medicijn kunt krijgen zonder deze bijwerking.
4. Stijve benen door overgewicht
Ook overgewicht kan stijve benen veroorzaken. Door overgewicht worden je beenspieren namelijk extra belast, wat kan zorgen voor overbelasting en stijfheid van de beenspieren. Als je last hebt van zowel overgewicht als stijve benen, dan heb je de mogelijke oorzaak van het stijve gevoel in je benen waarschijnlijk gevonden.
Tips om stijve benen te voorkomen
Ben je het zat dat je elke dag last hebt van stijve benen? Gelukkig zijn er eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om stijve benen voortaan te voorkomen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee je stijve benen kunt voorkomen.
1. Probeer elke dag voldoende te bewegen
Eén van de gemakkelijkste en effectiefste manieren om stijve benen te voorkomen is door simpelweg wat meer te bewegen. Om stijve spieren te voorkomen is het belangrijk om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Denk hierbij niet alleen aan sporten, want ook een lekkere avondwandeling is beweging.
2. Neem voedingssupplementen
In sommige gevallen wordt het stijve gevoel in je benen veroorzaakt door een tekort aan magnesium en calcium. Als je regelmatig last hebt van stijve benen, dan kun je ervoor kiezen om tijdelijk wat voedingssupplementen met magnesium en calcium te nemen.
3. Doe altijd een goede warming-up
Door vóór het sporten een goede warming-up te doen, kun je spierpijn en stijve benen vaak voorkomen. Probeer daarnaast de sportactiviteiten rustig op te bouwen. Door direct te lang en te intensief te sporten, raken de spieren in je lichaam namelijk snel overbelast. Dit kan ook stijve spieren in de dagen daarna als gevolg hebben.
4. Drink voldoende
Stijve spieren kunnen ook worden veroorzaakt door uitdroging. Als je stijve benen wilt voorkomen, dan is het belangrijk om voldoende te drinken. Houd hierbij een minimale hoeveelheid van 1,5 tot 2 liter per dag aan.