Hoewel sporten natuurlijk hartstikke gezond voor je is, kan het soms ook voor een aantal vervelende sportblessures zorgen. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om de kans op een sportblessure aanzienlijk te verlagen. Ben je benieuwd naar onze tips voor het voorkomen van een sportblessure, of ben je simpelweg benieuwd wat een sportblessure precies is? Lees dan zeker verder!
Inhoud
Wat is een sportblessure precies?
Zoals de naam het eigenlijk al zegt, is een sportblessure een blessure die is ontstaan na het beoefenen van een sport. Tijdens het sporten vragen we veel van onze botten, spieren, gewrichten en pezen. Als je langere tijd sport, dan worden de spieren, gewrichten en pezen in je lichaam steeds sterker. De kans op het ontstaan van een sportblessure neemt daarmee weliswaar af, maar een sportblessure kan in principe altijd ontstaan.
Op het moment dat je net met een sport bent begonnen, dan zijn de spieren, gewrichten en pezen het nog niet gewend om op een dusdanige manier te worden belast. Als je de sportactiviteiten niet rustig op zou bouwen, dan geef je je spieren, gewrichten en pezen niet voldoende tijd om hieraan te wennen en sterker te worden. Het gevolg is dat de kans een stuk groter wordt dat je last krijgt van een sportblessure.
Meest voorkomende sportblessures
De meest voorkomende sportblessures zijn een knieblessure, verzwikte enkel, rug- en nekklachten, een tenniselleboog, een ‘zweepslag’, een hamstringblessure, een achillespeesblessure en een liesblessure. In principe kan een sportblessure bij het beoefenen van elke sport ontstaan. Er zijn echter wel degelijk sporten waarbij de kans op een blessure relatief hoog is.
Tips om een sportblessure te voorkomen
Heb je regelmatig last van een sportblessure of wil je simpelweg voorkomen dat je hier last van krijgt? Dan kun je onze handige tips voor het voorkomen van een sportblessure volgen. Hoewel het niet altijd lukt om een sportblessure volledig te voorkomen, kun je de kans wel aanzienlijk verkleinen dat je er last van krijgt.
1. Sportblessure voorkomen met een trainingsschema
De beste manier om een sportblessure te voorkomen is simpelweg het rustig opbouwen van de sportactiviteiten. Dit kun je het best doen aan de hand van een trainingsschema. Begin met een eenvoudig trainingsschema waarbij je spieren, gewrichten en pezen kunnen wennen aan de nieuwe sportactiviteiten.
Na verloop van tijd kun je uiteraard wel voor een uitdagender schema kiezen. Het is belangrijk om een trainingsschema te kiezen dat perfect bij je leeftijd, je conditie en de soort sport past. Op het internet zijn talloze trainingsschema’s voor elk niveau en voor vrijwel elke sport te vinden. Je kunt dus meteen aan de slag!
2. Sportblessure voorkomen met een goede warming-up
Voordat je begint met sporten is het belangrijk dat je je spieren, gewrichten en pezen goed voorbereidt op de komende sportactiviteiten. Een goede warming-up mag daarom absoluut niet ontbreken voor het sporten. Kies voor een warming-up die het best past bij de sport die je gaat beoefenen.
Vaak hoort bij een goede warming-up een rondje rennen, rustig fietsen (bijvoorbeeld op een hometrainer) en het doen van rek- en strekoefeningen. Neem altijd rustig de tijd voor je warming-up en begin nooit overhaast met sporten. Dit is de beste manier om een sportblessure te voorkomen.
3. Sportblessure voorkomen met spierversterkende oefeningen
Als je regelmatig last hebt van een sportblessure, dan kun je ervoor kiezen om spierversterkende oefeningen te doen. Welke spierversterkende oefeningen je het best kunt doen is mede afhankelijk van de soort sport die je wilt gaan beoefenen en de soort sportblessures waar je vaak last van hebt.
Het doen van spierversterkende oefeningen past overigens ook prima thuis in een warming-up, dus dit kun je mooi met elkaar combineren.
4. Sportblessure voorkomen met een cooling-down
Net als een warming-up voor de sportactiviteiten, is het ook belangrijk om een cooling-down te doen op het moment dat je klaar bent met sporten. De oefeningen die je tijdens de cooling-down doet kunnen vergelijkbaar zijn met die van een warming-up, zoals het doen van rek- en strekoefeningen en rustig uitlopen. Hoe je de cooling-down het best kunt inrichten is echter afhankelijk van de soort sport.
5. Sportblessure voorkomen door regelmatig te sporten
De kans op een sportblessure wordt aanzienlijk lager als je regelmatig sport. Je spieren, gewrichten en pezen zijn het dan namelijk gewend om tijdens sportactiviteiten intensief te worden belast.
Als je een tijdje niet hebt gesport, dan moet je wederom beginnen met het rustig opbouwen van de sportactiviteiten. Anders is de kans groot dat je binnen de kortste keren weer last hebt van een sportblessure.