Vrijwel iedereen heeft eens in de zoveel tijd wel eens last van mee-eters of blackheads. Gelukkig kun je mee-eters en blackheads eenvoudig zelf verwijderen, waardoor je hiervoor meestal geen schoonheidsspecialist hoeft te bezoeken. Daarnaast zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om mee-eters en blackheads voortaan te voorkomen. Benieuwd wat mee-eters en blackheads precies zijn, wat het verschil tussen deze huidaandoeningen is en hoe je het ontstaan van mee-eters en blackheads voortaan kunt voorkomen? Lees snel verder.
Wat zijn mee-eters precies?
Als je zelf regelmatig last hebt van mee-eters, dan weet je ze waarschijnlijk wel te herkennen. Maar wat zijn mee-eters nu eigenlijk precies? Mee-eters zijn eigenlijk niets anders dan verstoppingen van de huidporiën. De huidporiën kunnen gedeeltelijk of volledig verstopt raken door dode huidcellen en talgvorming.
Mee-eters zijn te herkennen aan een zwart of wit puntje op de huid. Hoewel mee-eters het vaakst voorkomen in de pubertijd, kunnen ook volwassenen hier soms last van hebben. Opvallend is dat mee-eters zich vaak nestelen in de zogenaamde ‘T-zone’ van je gezicht, oftewel op je neus, kin of voorhoofd. Als we het hebben over mee-eters, dan maken we onderscheid tussen blackheads en whiteheads.
Wat zijn blackheads?
Als je last hebt van mee-eters, dan zijn er kleine zwarte of witte puntjes zichtbaar op de huid. Op het moment dat er sprake is van zwarte stipjes, dan heb je last van blackheads. Blackheads kunnen ontstaan op het moment dat de poriën van je huid zijn gevuld met oude huidcellen en talg. De zwarte kleur van de blackheads is het gevolg van een oxidatieproces.
Wat zijn whiteheads?
Naast zwarte puntjes, kunnen er ook witte puntjes op de huid zichtbaar zijn. In dat geval hebben we het over whiteheads. Doordat whiteheads een nauwere opening hebben dan blackheads, is er bij whiteheads geen sprake van een oxidatieproces. Dit verklaart dan ook waarom whiteheads wit zijn en blackheads zwart.
Hoe kunnen mee-eters ontstaan?
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van mee-eters. De voornaamste oorzaak van mee-eters is een teveel aan talg. Een teveel aan talg kan op verschillende manieren ontstaan, maar de voornaamste oorzaken hiervan zijn het gebruik van make-up, slechte voeding, hormonen, het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten, medische aandoeningen en het gebruik van medicatie.
Mee-eters door hormonen
Het is niet voor niets dat jongeren tijdens hun pubertijd meer last hebben van mee-eters. In de pubertijd hebben jongeren namelijk te maken met allerlei hormoonschommelingen, wat een direct effect kan hebben op de gezondheid van de huid.
Bepaalde hormonen zorgen er namelijk voor dat de talgklieren actiever worden en dat er als gevolg daarvan te veel talg wordt aangemaakt door de huid. Het is echter niet zo dat pubers altijd last krijgen van mee-eters. Sommige mensen zijn er nu eenmaal gevoeliger voor dan anderen.
Mee-eters door bepaalde voedingsmiddelen
Een andere belangrijke oorzaak voor het ontstaan van mee-eters ligt in voeding. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen er namelijk voor zorgen dat je talgklieren actiever worden, wat als gevolg heeft dat de huid te veel talg aanmaakt. Onderzoeken hebben aangetoond dat vooral consumptie van zuivel en suikers mee-eters kan veroorzaken. Als je regelmatig last hebt van mee-eters, dan kun je zuivel het best zoveel mogelijk laten staan en wat minder suiker eten.
Mee-eters door het gebruik van make-up
Ook kunnen mee-eters ontstaan door het gebruik van make-up. Je hebt waarschijnlijk al wel eens gemerkt dat als je je make-up aan het eind van de dag niet verwijdert, je de volgende dag meer last hebt van mee-eters en andere oneffenheden. Het is daarom belangrijk om altijd je make-up te verwijderen voordat je naar bed gaat. Gebruik daarnaast niet te vette make-up, want dit kan er juist voor zorgen dat viezigheid zich in de poriën ophoopt.
Mee-eters door een medische aandoening of gebruik van medicatie
Mee-eters kunnen ook worden veroorzaakt door een medische aandoening of het gebruik van bepaalde soorten medicatie. Mogelijke aandoeningen die effect kunnen hebben op het ontstaan van mee-eters zijn bijvoorbeeld PCOS, het syndroom van Favre-Racouchot en acne.
Heb je gemerkt dat je aanzienlijk meer last hebt van mee-eters nadat je bent gestart met een bepaalde soort medicatie? Overleg dan met je huisarts of het mogelijk is om een alternatief medicijn zonder deze bijwerking voorgeschreven te krijgen.
Hoe kan ik zelf mee-eters en blackheads verwijderen?
Heb je last van mee-eters? Dan kun je deze op verschillende manieren verwijderen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om mee-eters met de nagels te verwijderen, is dit absoluut af te raden. Hierdoor kun je de huid namelijk eenvoudig beschadigen, wat uiteindelijk voor wondjes en mogelijk zelfs een ontsteking kan zorgen. Benieuwd wat wel de juiste manieren zijn om zelf mee-eters te verwijderen? We hebben een overzicht gemaakt!
Mee-eters verwijderen met (neus)strips
Zitten de mee-eters voornamelijk op je neus? Dan kun je zogenoemde ‘neusstrips’ gebruiken. Alvorens je de neusstrips gebruikt, is het wel belangrijk om de huid eerst goed te reinigen. Maak vervolgens de neusstrips nat met een beetje water en plak het op de huid. Nadat je de strips ongeveer 10 tot 15 minuten hebt laten zitten is het tijd om ze eraf te halen.
Je zult zien dat er heel wat mee-eters op de strips zijn achtergebleven. Natuurlijk kun je deze strips ook op andere delen van je gezicht gebruiken. Het gebruik van strips voor het verwijderen van mee-eters is een snelle en pijnvrije manier om van je mee-eters af te komen.
Mee-eters verwijderen door het exfoliëren van de huid
Een andere manier om mee-eters te verwijderen is het exfoliëren van de huid. In principe is dit niets anders dan het verwijderen van dode huidcellen met licht zure producten. Niet alleen verwijderen deze zure producten de dode huidcellen van de huid, ook lost het vet en talg op.
Je verwijdert hiermee dus niet alleen de huidige mee-eters, maar je voorkomt er ook mee dat je er in de nabije toekomst wederom last van krijgt. Als je ervoor kiest om je mee-eters te verwijderen door het exfoliëren van de huid, dan kun je kiezen voor salicylzuur, vitamine A-zuur en fruitzuur.
Mee-eters verwijderen met een comedonenlepel
De laatste manier waarop je mee-eters kunt verwijderen is het gebruik van een comedonenlepel. Voordat je de comedonenlepel gebruikt, is het wel belangrijk om deze goed te ontsmetten. Hierom verlaag je het risico op het ontstaan van een huidontsteking. Een comedonenlepel is eigenlijk niets anders als een klein metalen staafje met aan het uiteinde een klein lusje. Door het lusje om de mee-eter te doen en hier rustig wat druk op uit te oefenen, komt de mee-eter na een tijdje los.
Lukt het niet om zelf de mee-eters te verwijderen?
Heb je de bovenstaande manieren voor het verwijderen van mee-eters geprobeerd, maar lukt het niet goed? Of heb je dusdanig vaak last van mee-eters dat je graag een specialist om advies wilt vragen? Dan kun je ervoor kiezen om jezelf te laten behandelen door een schoonheidsspecialist. De schoonheidsspecialist gebruikt weliswaar soortgelijke technieken als hierboven beschreven voor het verwijderen van mee-eters, maar kan je wel een aantal handige tips geven voor jouw huidtype.