zo-verbeter-jij-ook-je-relaties

Zo verbeter jij ook je relaties

Leestijd: 11 min

Een wens van bijna iedereen; relaties verbeteren. Maar hoe doe je dat nou? Hoe zorg je ervoor dat je een betere relatie met je ouders hebt, of met je kind? Of hoe misschien nog belangrijker; met je partner? Want als je een partner hebt en jullie hebben samen een kind, dan ligt de basis van een goede relatie bij jou en je partner. Het verbeteren van je relaties is niet altijd even eenvoudig.

Neem je verantwoordelijkheid

Onthoud ook dat het nooit volledig bij de ander ligt, want een goede relatie komt altijd van twee kanten. Ook al lijkt het alsof de ander jou kwaad heeft aangedaan; jij bent dan degene geweest die dit (onbewust) heeft toegelaten. Jij bepaalt namelijk wat een ander jou mag aandoen en hoe ver de ander kan gaan. Laat niet over je heen lopen, maar loop ook niet over een ander heen. Jullie zijn gelijk; zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven.

Verbeter je relaties wanneer je het gevoel hebt dat het beter kan. Communiceer, onderneem en laat los. Houd geen wrok, zin niet op wraak en ga in de basis uit van het positieve. Niet op een naïeve manier, maar op een manier waarin jij verwacht dat alles wat een ander doet, alles wat om je heen gebeurd en alles wat er nog gaat gebeuren het beste voor jou (en je toekomst) is.

Zelfs de minder fijne dingen ervaar je omdat je het aan kan. Je maakt ze mee omdat je er sterker en beter van wordt. Doe daarnaast een ander niet aan wat jij zelf ook niet wilt meemaken.

Relaties zijn belangrijk

Mensen zijn geboren vanuit relaties. Zonder een (tijdelijke) relatie tussen je vader en moeder was je namelijk nooit geboren. En zonder (tijdelijke) relaties in je leven zal je niet optimaal groeien en ontwikkelen, dus je hebt ze nodig. Aangezien je ze nodig hebt, kun je er maar beter het beste van maken, toch?

Elke relatie is waardevol; kort of lang, prettig of onprettig. Van elke relatie kan je namelijk leren en een les uit halen. Sommige relaties geven je zelfs meerdere lessen en zijn daarom extra waardevol! Dit kan om een relatie met een familielid gaan, een vriend of vriendin uit je kindertijd of zelfs een relatie met iemand die je nog niet eens kent.

Houd je relaties goed (ook in je gedachte!), ongeacht of je nog omgaat met die persoon.

Begin bij je kindertijd

Veel mensen onderschatten wat je kindertijd met je tijd als volwassene te maken heeft. Je denkt immers dat jij je kindertijd achter je hebt gelaten en je nu als volwassene de wereld ingaat. Niets is minder waar.

Als kind ontwikkel jij je eigen basis, je eerste karaktereigenschappen, normen en waarden en hoe jij jezelf ziet en laat zien naar anderen.

Je kunt je kindertijd niet overdoen, maar alles wat je hebt meegemaakt, gevoeld of juist niet meegemaakt maar wel graag zou willen, kun je herzien en anders verwerken. Er zijn verschillende manieren om je kindertijd zodanig te verwerken, waardoor je er als volwassene een beter mens van kan worden.

Maar… hoe dan?

Het is goed om te beginnen met voor jezelf op een rijtje te zetten welke momenten in je kindertijd voor jou cruciaal waren. Dit mogen zowel positieve als negatieve momenten zijn. Zet ze naast elkaar op papier (of digitaal) en graaf diep in je herinneringen.

Laat je niet afleiden door teveel emoties aan je herinneringen te hangen in dit stadium, want je ervaringen zijn wat ze zijn en die verander je niet meer. Wat je ervaringen met jou doen als persoon heb je echter wél volledig onder controle, want JIJ bent de baas over je emoties en JIJ bent de baas over je leven en je toekomst.

Het is goed om kritisch naar je jeugd te kijken, en dat betekent niet per se negatief. Probeer je jeugd van een afstandje te bekijken, alsof je naar een film kijkt. Een belangrijk onderdeel van je ervaringen is het accepteren dat je hebt meegemaakt wat je hebt meegemaakt. Het is niet per se goed of slecht, want elke ervaring vormt je tot wie je bent. Nare ervaringen kunnen zomaar leiden tot iets moois, en mooie herinneringen kunnen leiden tot iets naars.

Een betere relatie begint bij jezelf

Op dit moment ben je misschien nog niet 100% tevreden over jezelf, want je wilt je relaties met jezelf en anderen verbeteren. Onthoud goed dat het verbeteren van je relaties bij jezelf begint. JIJ bepaalt namelijk hoe anderen met jou omgaan en JIJ beslist wie een specifiek gevoel bij je mogen opwekken. Jij bent sterker dan je denkt!

Ook interessant:  Mensenkennis zorgt voor meer begrip

Je kindertijd is een belangrijke tijd. De één maakt geweldige dingen mee en heeft als kind de tijd van zijn/haar leven, terwijl de ander voornamelijk onprettige ervaringen heeft meegemaakt als kind. Nu is het zo dat de persoon die de tijd van zijn leven had, een moeilijkere tijd als volwassene kan hebben dan de persoon die het zwaar had als kind. Geen vast gegeven, maar zomaar mogelijk.

Nog een keer… hoe dan?

Het kind dat een makkelijke en fijne jeugd had kan als volwassene het gevaar hebben om te naïef te zijn, weinig in te kunnen leven in anderen en niet goed te weten hoe om te gaan met uitdagende (moeilijke) situaties.

Daar tegenover zit het kind met een moeilijke jeugd. Dit kind kan voornamelijk 2 kanten op gaan; of het kind heeft een zodanige kracht in zich om zichzelf te bewijzen dat het alles aan kan, ondanks alle nare ervaringen. Dit kunnen de meest succesvolle volwassen personen zijn als het gaat om liefde, gezin, werk en dagelijks leven.

De andere kant is ‘het verkeerde pad’; nóg moeilijker om kunnen gaan met anderen, weinig tot geen emotie toelaten in zichzelf of continu uitdagende situaties (onbewust) opzoeken, omdat deze persoon zich bekend voelt met nare situaties.

Er hoort altijd een balans te zijn. Yin en yang, goed en slecht, prettig en onprettig. Door verschillende situaties mee te maken en hierin de balans te kunnen vinden, zorg je ervoor dat je als persoon jezelf ontwikkelt en in alle vormen mee kan draaien. Het is in het moment zelf nooit leuk om iets vervelends mee te maken, maar hier leer je wel het meeste van.

In vervelende situaties leer je onder andere hoe je het anders zou willen en ga je nadenken over hoe je dit kunt bereiken. Je gaat voor jezelf bedenken hoe je de situatie zo kunt omdraaien of voorkomen zodat je dergelijke nare situaties niet (meer) mee hoeft te maken. In andere woorden; alle situaties zijn lessen en als ziel ben je in dit leven in je lichaam getreden om lessen te leren en jezelf te ontwikkelen.

Wanneer je eenmaal een les echt hebt geleerd (m.b.t. een minder fijne situatie), dan zal je dit ook niet of nauwelijks meer maken. Door mee te maken wat je niet wilt, ben je in staat nog beter voor jezelf te bepalen wat je wél wilt.

Zorg voor balans in je relaties

Wanneer je vragen hebt over je jeugd is het verstandig om er met iemand over te praten, afhankelijk van je vragen. Blijf voor jezelf onthouden dat alles wat je hebt meegemaakt je een beter mens heeft gemaakt.

Heb je prettige dingen meegemaakt in je jeugd? Dan ben jij de persoon die anderen hetzelfde wilt laten ervaren, want jij vond het prettig. Laat anderen ook genieten van al het fijns en moois wat je hebt meegemaakt. Wees goed voor anderen en behandel niemand als een minder of beter mens dan jijzelf.

Iedereen is gelijk!

Heb je onprettige dingen meegemaakt in je jeugd? Dan ben jij de persoon die anderen kan behoeden om hetzelfde mee te maken. Voorkom dat een ander dit meemaakt en dit maakt je al een beter mens voor de maatschappij. Geef anderen niet de schuld voor wat jij hebt meegemaakt, zin niet op wraak en zie jezelf nooit als een slachtoffer.

Alles wat je hebt meegemaakt, maakt je namelijk sterker. Je weet wat je niet (meer) wilt, dus jij kunt al je krachten richten op dat wat je wél wilt. Voel jezelf nooit minder of beter dan een ander door wat je hebt meegemaakt.

Iedereen is gelijk!

Mediteren heeft effect op je relaties

Wat ook heel goed helpt om ervaringen vredelievend te verwerken is door te mediteren. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat mediteren niet simpelweg een ‘zwevende’ bezigheid is dat alleen door hippies en wazige figuren gedaan wordt. Integendeel zelfs! Er is zelfs aangetoond dat wanneer meerdere mensen tegelijk mediteren, dit direct een positief effect heeft op de omgeving.

Wat??!!

JA! Mediteren zorgt ervoor dat je lichaam en ziel tot rust komen. Aangezien je een personal space om je lichaam heen hebt, is het belangrijk dat je goed in je vel zit, rustig kan zijn en zelf bepaald wie of wat in je personal space mogen komen en jou mogen beïnvloeden. In het artikel ‘Zo bescherm jij je personal space’ gaan we hier wat dieper op in.

Ook interessant:  Wil jij meer inzicht in mensen en relaties?

“Praying is talking to the Universe. Meditation is listening to it.”

Mediteren wordt nog door (te)veel mensen zwaar onderschat. Je bent geen zweverig, Öhm-neuriënd, stereotype hippie persoon wanneer je mediteert. De meest invloedrijke personen op Aarde mediteren regelmatig. Niet omdat het ‘hip’ is tegenwoordig, maar omdat het lichamelijk en geestelijk positief merkbaar is.

Je hoofd ‘leegmaken’ van alles wat er door je hoofd gaat is een kunst. Een kunst die ervoor zorgt dat jij na het mediteren weer verder gaat met een schone(re) lei. Je irritaties verdwijnen, je woede is gekalmeerd, je depressie is omgetoverd tot een prettig gevoel waar je even aan moet wennen en je hoofd krijgt weer ruimte voor nieuwe creaties. Nieuwe ideeën, nieuwe wensen en nieuwe verlangens komen als vanzelf naar voren.

Je gelooft het nog steeds niet?

Probeer het ‘voor de gein’ gewoon. Ga eens 1 maand elke dag 15-30 minuten mediteren (zet een alarm, zodat je de tijd niet zelf bij hoeft te houden). Doe dit in stilte, in je eigen vertrouwde omgeving en blijf 15-30 minuten in een voor jou prettige meditatie houding zitten. Probeer nergens aan te denken en je enkel te focussen op je ademhaling. Maak je geen zorgen of je het goed of niet goed doet, want alleen al het feit dat je dit doet is al een pluspunt en een verbetering voor jezelf.

Na je maand mediteren zal je merken dat je je kalmer voelt, situaties beter kunt overzien en wellicht maak je al steeds meer prettigere situaties mee. Dit is geen toeval! Onthoud dat stress wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 is. Stress kan leiden tot vele ziektes en daarnaast zit je met stress nooit lekker in je vel. Stress heeft geen zin, stress is onnodig en stress maakt meer kapot dan je lief is.

“Je hoeft je nooit zorgen te maken.
Heb je een probleem dat je kan oplossen?
Maak je dan geen zorgen, want je kan het oplossen.
Heb je een probleem dat je niet kan oplossen?
Maak je dan ook geen zorgen, want je kan het toch niet oplossen.”
≈ Boeddha

Met mediteren hebben al vele mensen hun kindertijd beter verwerkt, zodat ze als volwassene sterker in hun schoenen staan. Jij bent als volwassene sterker dan dat je als kind was. Jij bent als volwassene wijzer dan je als kind was en daarom kun je als volwassene zelf bepalen wat jou een sterker, wijzer en beter persoon maakt.

Je kindertijd verwerken en ervan leren als volwassene is de basis van een prettige tijd als volwassene. Vergiffenis van de personen uit je jeugd is daar een belangrijk onderdeel van. Vergiffenis betekent niet het ‘slikken’ van nare dingen die je zijn overkomen, maar het vergeven van de persoon die dit jou heeft aangedaan.

Het vergeven van een ander doe je voor jezelf, want jij zorgt er vervolgens voor dat jij rust kan vinden. De persoon die jij vergeeft hoeft niet eens per se te weten dat je hem of haar vergeeft, want het is een gevoel binnen jezelf. Een gevoel waarmee je rust creëert en verder kunt zonder te blijven hangen op situaties waar je eigenlijk niks meer aan hebt.

Onderschat de kracht van vergeving niet

Vergeven, maar niet vergeten. Je hebt namelijk geleerd van de situatie en een belangrijke les is vergeving geweest. Je hebt dus geen wrok meer en je staat open voor nieuwe prettige ervaringen.

Wrok (de: m)
1 (opgekropte) bittere haat: wrok koesteren
≈ Van Dale

Wrok is iets wat je niet wilt als persoon. Wrok ontstaat wanneer je iemand niet kan vergeven en een zekere haat ontwikkeld voor deze persoon. Wanneer je wrok behoudt, zal dit als een soort zwarte bal in je buik en maag blijven bestaan wat weer kan leiden tot meer stress en vervolgens tot diverse ziektes en andere aandoeningen.

DIT WIL JE NIET!

Vergeef iedereen waar je een naar gevoel bij hebt, zodat jij verder kan met je leven en met je ontwikkelingen. Laat niets en niemand jou tegenhouden, want jij bent sterker dan alles wat jou is overkomen. Het feit dát jou is overkomen wat je hebt meegemaakt, laat al zien dat jij sterk genoeg bent geweest en er dus nog veel meer kracht in je zit.

Jij bént de kracht! De kracht is onderdeel van jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *