zo-verbeter-jij-je-communicatieve-vaardigheden

Zo verbeter jij je communicatieve vaardigheden

Leestijd: 2 min

Communicatieve vaardigheden leer je een leven lang. Er is niet één goede manier en er is niet één goede leermethode. Ervaren en proberen is het beste wat je kunt doen en lees en luister daarnaast goed. Lees zoveel mogelijk verschillende teksten. Boeken, blogs, e-books, cursussen, nieuws-items, columns, WhatsApp berichten; lees zoveel mogelijk om verschillende stylen en communicatieve uitingen te ervaren.

Leer door te luisteren

Luister goed en luister naar zoveel mogelijk verschillende mensen in verschillende omgevingen. Zo ontwikkel jij namelijk ook je eigen communicatieve vaardigheden en ontdek je snel genoeg waar de grenzen liggen en hoe je iets het beste kunt overbrengen. Wanneer je ook je eigen gevoel erbij betrekt weet je ook meteen of iets prettig of minder prettig overkomt. Communiceer naar een ander zoals jij ook aangesproken zou willen worden. Daar leer je van!

Communiceren is articuleren

Goed communiceren betekent ook goed articuleren. Spreek hardop, praat duidelijk en vertrouw op elk woord dat je spreekt. Het maakt vaak niet uit wat je zegt; als jij het met volle overtuiging over kan brengen, dan heb je ware communicatie vaardigheden. Wanneer je binnensmonds spreekt dan komt dit over als een tekort aan zelfvertrouwen. Het komt over alsof je jezelf niet helemaal gelooft en daarnaast lijkt het alsof je niet echt durft te praten.

PRAAT LUID!
PRAAT DUIDELIJK!
SPREEK ELK WOORD CORRECT UIT EN LAAT HOREN DAT JE ER BENT!

Laat je horen

“Mensen moeten blij zijn te mogen luisteren naar mij.”

Bovenstaande zin moet je vaker hardop voor jezelf herhalen. Net zo lang tot jij je er prettig bij begint te voelen en zodat je het zelf ook begint te geloven. Jij hebt iets te vertellen. Jij hebt een eigen verhaal. Mensen zijn geïnteresseerd in jou, zonder dat je het zelf door hebt.

Ook interessant:  50 Tips om je Zelfvertrouwen te boosten

Onderschat jezelf niet en onderschat je communicatieve vaardigheden niet. Laat horen dat je er bent, want ook jij bent een belangrijke schakel in de maatschappij!

Video – Zo verbeter jij je communicatieve vaardigheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *