zo-train-jij-je-geheugen-het-best

Zo train jij je geheugen het best

Leestijd: 7 min

Vind je het lastig om jezelf goed te kunnen concentreren, dingen te onthouden en laat je geheugen je regelmatig in de steek? Dan kun je hier zelf wat aan doen. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je zelf eenvoudig je geheugen kunt verbeteren. Iedereen heeft vroeg of laat in zijn of haar leven wel eens last van een periode waarin het lastiger is om dingen te onthouden. Door juist in deze periode je geheugen zelf wat extra te trainen, heb je er direct profijt van! Ook als je geen last hebt van geheugenproblemen is het alsnog verstandig om regelmatig aan geheugentraining te doen. Het houdt jezelf namelijk scherp en het zorgt ervoor dat je gemakkelijker nieuwe dingen leert.

Ga lekker puzzelen

Puzzelen is één van de beste manieren om je geheugen te trainen. In principe maakt het niet uit wat voor soort puzzels je maakt. Dit kan bijvoorbeeld een sudoku zijn, maar ook woordzoekers en kruiswoordraadsels zijn leuke puzzels waarmee je je geheugen kunt verbeteren.

Probeer in ieder geval elke dag even de tijd te nemen om lekker te puzzelen. Dit hoeft absoluut niet lang te zijn, een klein kwartiertje per dag is al ruim voldoende. Het is tevens een leuke en nuttige manier om je tijd in te vullen als je even niets te doen hebt.

Sporten helpt bij het verbeteren van je geheugen

Wist je dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat sporten een positief effect heeft op ons brein en geheugen? Regelmatig sporten biedt daarom niet alleen fysieke, maar ook zeker mentale voordelen. Zo zorgt sporten bijvoorbeeld voor een betere doorbloeding in het lichaam.

Sporten zorgt doorgaans ook voor ontspanning, wat ook weer een positief effect heeft op je geheugen. Het maakt in principe niet uit welke soort sport je beoefent. Kies daarom dus een sport die je leuk vindt en die voor jou gemakkelijk vol te houden is.

Probeer elke nacht voldoende te slapen

Als je last hebt van geheugenproblemen, dat is het belangrijk om eens kritisch te kijken naar je slaapritme. Slaap je elke nacht wel voldoende? En ga je niet te laat naar bed? Een goede nachtrust is van cruciaal belang voor het goed functioneren van je brein en geheugen.

Om geheugenproblemen te voorkomen, is het belangrijk om elke nacht minimaal acht uur aaneengesloten te slapen. Ga voortaan daarom wat eerder naar bed als je je geheugen wilt verbeteren.

Ook interessant:  Alles wat je wilt weten over seizoensgebonden voeding

Maak gebruik van geheugensteuntjes om dingen te onthouden

Soms moeten we ons geheugen een beetje helpen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van geheugensteuntjes om dingen beter te onthouden. Zeker als je nieuwe dingen probeert te leren, is het gebruik van ezelsbruggetjes en andere geheugensteuntjes vaak cruciaal om alles te kunnen onthouden.

Wist je dat er voor talloze zaken al handige ezelsbruggetjes zijn bedacht? Zoek er eens naar op het internet.

Dingen onthouden door ze hardop uit te spreken

Vind je het lastig om dingen tijdens het studeren te onthouden en ben je na het lezen van een stukje tekst direct weer vergeten wat je eigenlijk hebt gelezen? Dan is het aan te raden om de dingen die je wilt onthouden hardop uit te spreken.

Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat het hardop uitspreken van dingen die je wilt of moet onthouden een goede gewoonte is om je geheugen te trainen.

Probeer georganiseerd te zijn

Je hebt waarschijnlijk zelf al wel eens gemerkt dat het een stuk lastiger is om dingen te onthouden op het moment dat je chaotisch bent. Als je last hebt van geheugenproblemen, dan is het belangrijk om je leven voortaan wat beter te organiseren. Probeer chaos zoveel mogelijk te voorkomen.

Het is daarnaast ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je leefomgeving georganiseerd is. Een chaotische leefomgeving heeft namelijk ook een direct effect op het functioneren van je brein.

Probeer regelmatig een boek of tijdschrift te lezen

Wist je dat het regelmatig lezen van een boek of tijdschrift ook een positief effect heeft op je geheugen? Tijdens het lezen zijn je hersenen namelijk erg actief, waardoor je je geheugen eigenlijk voortdurend aan het trainen bent. Probeer in ieder geval minimaal een klein uurtje per dag te lezen.

Het maakt hierbij in principe niet uit wat je leest, dus dit mag zowel een boek, tijdschrift of krant zijn. Wel is het aan te raden om op papier te lezen en niet vanaf een beeldscherm. Op deze manier kan je niet worden afgeleid tijdens het lezen.

Herhaal dingen die je moet onthouden vaak

Als je regelmatig moet studeren, dan heb je waarschijnlijk al wel gemerkt dat je dingen het snelst onthoudt op het moment dat je ze vaak herhaalt. Je kunt dingen herhalen door ze hardop uit te spreken, maar ook het opschrijven en in gedachte herhalen van deze dingen helpt je bij het trainen van je geheugen.

Maak bijvoorbeeld eens wat vaker een lijstje, zoals een boodschappenlijstje, en probeer alles te onthouden zonder dat je op het lijstje kijkt.

Probeer eens een nieuwe taal te leren

Eén van de beste manieren om je geheugen te trainen is het leren van een nieuwe taal. Tijdens het leren van een nieuwe taal zijn je hersenen namelijk actief bezig met het verwerken en onthouden van allerlei nieuwe informatie. Er zijn tegenwoordig talloze apps die het mogelijk maken om in je vrije tijd een nieuwe taal te leren.

Ook interessant:  Dit kun je het beste doen wanneer het koud is

Als je van plan bent om een nieuwe taal te leren, dan is het aan te raden om minimaal 30 minuten per dag te oefenen. Dit kan zowel via een app zijn als via een leerboek of cursus.

Probeer voortdurend nieuwe dingen te leren

Als je je geheugen wilt verbeteren, is het belangrijk om voortdurend nieuwe dingen te leren. Door nieuwe dingen te leren zet je je hersenen namelijk aan het werk. Of je nu een cursus volgt, jezelf verdiept in een studieboek of een instrument gaat bespelen; het heeft allemaal een positief effect op je geheugen.

Bedenk jezelf aan het begin van elk jaar welke nieuwe dingen je allemaal wilt gaan leren in dat jaar. Ambitieuze doelen stellen mag zeker.

Maak gebruik van apps voor het trainen van je geheugen

Er zijn talloze (gratis) apps voor op je mobiele telefoon die het mogelijk maken om je geheugen te trainen. Deze apps bestaan bijvoorbeeld uit allerlei oefeningen en puzzels die erop gericht zijn om je geheugen te verbeteren. Om daadwerkelijk effect te merken van het gebruik van dergelijke apps, is het wel belangrijk om er dagelijks wat tijd aan te besteden.

Zorg er in ieder geval wel voor dat je een app kiest met een gevarieerd aanbod aan leuke spelletjes, puzzels en oefeningen, zodat het gemakkelijk vol te houden is om er elke dag tijd aan te besteden.

Drink wat vaker cafeïne-houdende dranken om jezelf te concentreren

Vind je het moeilijk om jezelf te concentreren en heb je daardoor regelmatig last van geheugenproblemen? Dan kun je eens proberen om wat vaker cafeïne-houdende dranken te drinken, zoals koffie. Drink echter niet te veel cafeïne-houdende dranken, wat dit kan ook allerlei gezondheidsnadelen hebben.

Begin de dag voortaan dus eens met een kopje koffie en kijken of dit je helpt om jezelf beter te concentreren.

Begin de dag met een goed ontbijt

Merk je ook wel eens dat het een stuk moeilijker is om dingen te onthouden als je de dag niet bent begonnen met een goed ontbijt? Niet voor niets wordt het ontbijt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd.

Zeker als je last hebt van geheugenproblemen, is het aan te raden om elke dag te beginnen met een goed ontbijtje.

Doe wat vaker spelletjes voor je geheugen

Wist je dat het doen van spelletjes niet alleen erg leuk is, maar dat je er ook je geheugen mee kunt verbeteren? Vooral tijdens tactische spelletjes zijn je hersenen constant bezig met het verwerken van alle informatie en het bepalen van een goede strategie.

Het maakt in principe niet uit welke spelletjes je speelt en of dit bordspellen, computerspellen of spelletjes op je mobiele telefoon zijn. Een goede reden dus om wat vaker spelletjes te spelen.

Mediteer voor het verbeteren van je geheugen

Vooral als je het moeilijk vindt om jezelf te focussen en daardoor vaak dingen vergeet, is het een aanrader om te gaan mediteren. Door te mediteren zorg je ervoor dat de chaos uit je hoofd verdwijnt en je weer nieuwe informatie op kunt nemen. Tegenwoordig zijn er ook allerlei (gratis) apps beschikbaar die je precies uitleggen hoe je moet mediteren.

Veel van deze apps sturen ook elke dag een herinnering dat het weer tijd is om te mediteren. Om de effecten van meditatie te kunnen merken is het wel belangrijk om het regelmatig te doen. Neem hier dus minimaal om de twee dagen even de tijd voor en laat je verbazen over de effecten voor je geheugen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *