zo-leer-je-van-je-ervaringen

Zo leer je van je ervaringen

Leestijd: 2 min

Ervaringen overkomen je niet zomaar en ook niet toevallig. Er zitten altijd redenen achter waarom jij meemaakt wat je meemaakt. Soms maak je vergelijkbare situaties ook vaker mee en dat is niet altijd even leuk. Natuurlijk zou het geweldig zijn om de loterij meerdere keren te winnen, maar wanneer je bepaalde minder prettige situaties meemaakt dan wil je dat die het liefst niet meer voorkomen.

Hoe voorkom je dat je nare situaties vaker meemaakt?

Situaties overkomen je om lessen te leren. Je hoort te leren van wat je meemaakt, zodat je verder kunt groeien en verder kunt ontwikkelen. Wanneer je niks hebt geleerd van de ervaring, of niet hebt geleerd wat je zou moeten leren, dan zal je een vergelijkbare situatie nogmaals meemaken. Dit kan binnen enkele dagen, maar daar kunnen ook jaren overheen gaan. Net zolang totdat jij je les echt hebt geleerd.

Zet voor jezelf maar eens op een rijtje welke ervaringen jou zijn bijgebleven en vaker voorgekomen zijn.
Denk hierbij aan het verliezen van een baan; waarom?
Denk aan het beëindigen van een relatie; waarom?
Of denk aan ruzies; waarom?

Zet op een rijtje waardoor jij denkt dat deze situaties per geval zijn gebeurd. En aangezien ze vaker zijn voorgekomen; probeer eens uit te vogelen waar het patroon zich bevindt.

Het verliezen van een baan; niet leuk, wel leerzaam

Waarom heb je meerdere keren je baan verloren? Wat is er gebeurd per keer dat jij je baan verloor? Zet deze uitkomsten eens naast elkaar en probeer het patroon te zien. Leg jij de schuld bij anderen? Probeer het eens om te draaien; wat heb jíj gedaan (of juist niet gedaan) waardoor het kon gebeuren dat jij meervoudig je baan hebt verloren?

Ook interessant:  5 tips om meer uit het leven te halen

Het einde van een relatie

Waarom heb je meerdere keren een (liefdes)relatie beëindigd? Wat is er gebeurd of juist niet gebeurd? Wat heeft de ander gedaan en wat heb jij zelf gedaan (of juist niet gedaan)? Ging de ander steeds vreemd? Waarom zou zich zoiets herhalen? En hoe voorkom je dat de ander (steeds) vreemd gaat zonder alle mannen of vrouwen af te zweren?

Zoek het patroon

Zet het op een rijtje en probeer het patroon te zien. Elke situatie die je meervoudig meemaakt zit een belangrijke les achter die je moet leren. Zolang jij de les niet leert, en dus het patroon niet ziet, zal een vergelijkbare situatie vaker voorkomen. Zodra jij het patroon ziet en anders omgaat met een dergelijke situatie, dan heb jij je les geleerd en ben je gegroeid. Je bent verder ontwikkeld en je kunt verder met je leven. Je zult een prettiger leven ervaren en je zal automatisch beter in je vel gaan zitten.

Leer van je ervaringen!

Video – Zo leer je van je ervaringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *