Krijg jij het alleen al van het horen van het woord ‘relatie’ Spaans benauwd? Dan is de kans groot dat je last hebt van bindingsangst. Wees gerust, want het is heel normaal om bindingsangst te hebben. Hoewel de meeste mensen zullen ontkennen dat ze last hebben van bindingsangst, blijkt uit het gedrag van mensen vaak dat ze er wel degelijk last van hebben. Het hebben van bindingsangst kan knap vervelend zijn als je een serieuze toekomst met iemand wilt opbouwen. Gelukkig zijn er tal van manieren om van je bindingsangst af te komen, of er in ieder geval minder last van te hebben.
Inhoud
Wat is bindingsangst precies?
Om van je bindingsangst af te kunnen komen, is het natuurlijk wel belangrijk om eerst te weten wat het precies is. Zoals de naam het eigenlijk al zegt, vinden mensen die last hebben van bindingsangst het lastig om zich voor langere tijd met een ander te verbinden. Dit komt vaak tot uiting bij relaties, maar er kan zelfs bij vriendschappen al sprake zijn van bindingsangst. Verschillende onderzoekers hebben uitgesproken dat in Nederland ongeveer één op de vier mensen in zekere mate last hebben van bindingsangst. Hoe heftig de bindingsangst aanwezig is verschilt echter per persoon.
In principe heeft iedereen wel een soort bindingsangst in zich, want het is voor eenieder moeilijk om een relatie voor langere tijd vol te houden. Dit vraagt simpelweg om aanpassing van de twee mensen die de verbintenis samen aangaan. Voor mensen die last hebben van bindingsangst is het echter nog veel lastiger om zich volledig op een relatie toe te leggen. Naarmate een relatie langer duurt, ervaren mensen die last hebben van bindingsangst een beklemmend en opgesloten gevoel. De gemakkelijkste oplossing die daarom vaak wordt gekozen is het verbreken van de relatie, terwijl je wel degelijk wat aan je bindingsangst kunt doen.
De symptomen van bindingsangst
Het is doorgaans lastig om van jezelf te weten of je last hebt van bindingsangst, want de mensen die last hebben van bindingsangst ervaren dit vaak zelf niet zo. Gelukkig zijn er een aantal symptomen die erop kunnen duiden dat je last hebt van bindingsangst. Natuurlijk is het niet zo dat je al deze symptomen hoeft te ervaren om last te hebben van bindingsangst.
We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste symptomen van bindingsangst:
- Je onderneemt in je leven weinig pogingen om een partner te vinden en bent tevens al heel lang alleen
- In de relaties die je hebt gehad heb je al na een korte tijd (enkele weken of maanden nadat de relatie tot stand kwam) een voortdurend beklemmend en opgesloten gevoel ervaren
- Je vindt onafhankelijkheid in een relatie erg belangrijk en je voelt jezelf niet op je gemak op het moment dat je partner zich afhankelijk opstelt
- In plaats van tijd door te brengen met je partner kies je er liever voor om activiteiten te ondernemen met je vrienden
- Je vindt het in een relatie belangrijk om het rustig aan te doen en je partner niet te vaak te zien
- Je vindt het lastig om op iemand verliefd te worden en je vraagt jezelf voortdurend af of je partner wel de ware is voor jou
- Je hebt geen emotionele connectie met je partner en je vindt het lastig om aan je partner te laten zien wie je echt bent
- Op het moment dat je een relatie hebt, dan heb je vaak de neiging om vreemd te gaan of met andere mensen te flirten, om jezelf vrijer te voelen
Tips om bindingsangst te overwinnen
Ben je er klaar mee dat je geen enkele relatie vol kunt houden? Gelukkig zijn er verschillende manieren om van je bindingsangst af te komen. We hebben een overzicht gemaakt van een aantal handige tips, die jou helpen met het zetten van de eerste stappen voor het overwinnen van je bindingsangst.
1. Herken de symptomen van bindingsangst
Voordat je aan de slag kunt met het overwinnen van de bindingsangst, is het belangrijk dat je eerst scherp hebt van welke symptomen van bindingsangst je last hebt. Probeer bij elk van de symptomen die je herkent een voorbeeldsituatie te bedenken waarin je van die specifieke symptomen last had. Vraag jezelf daarbij af hoe je jezelf in die situatie hebt gedragen, hoe je jezelf toen voelde en wat de bindingsangst precies heeft geactiveerd. Op deze manier kun je achterhalen wat de oorzaak van je bindingsangst precies is, zodat je er actief mee aan de slag kunt gaan.
2. Zorg goed voor je gevoelens
Mensen die last hebben van bindingsangst proberen de symptomen zo lang mogelijk te onderdrukken en te negeren. Dit is niet de juiste manier om van je bindingsangst af te komen. Het is belangrijk om jezelf bewust te zijn van de gevoelens die je ervaart op het moment dat je last hebt van je bindingsangst, zodat je deze gevoelens ook kunt uitspreken tegen je partner. Op het moment dat je alle gevoelens die in verband staan met je bindingsangst voor langere tijd zou negeren, dan is de kans groot dat deze gevoelens uiteindelijk in één keer tot (heftige) uiting komen.
Vaak is dit het moment waarop iemand die last heeft van bindingsangst ervoor kiest om de relatie te verbreken. Probeer je partner actief te betrekken bij de gevoelens die je ervaart, zodat je partner weet wat hij of zij kan doen om het je wat comfortabeler te maken.
3. Communiceer goed in je relatie
Communicatie is in een relatie erg belangrijk. Als je je partner niet laat weten hoe je jezelf bij bepaalde situaties voelt, dan weet je partner ook niet hoe hij of zij deze situatie comfortabeler voor je kan maken. Het is logisch dat je het moeilijk vindt om de juiste woorden te vinden op het moment dat een situatie zich voordoet waarbij je last hebt van je bindingsangst. Het werkt daarom vaak beter om het gesprek hierover op een later moment aan te gaan met je partner. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je op een respectvolle, open en niet-aanvallende manier communiceert met je partner over je gevoelens. Tenslotte verwacht je dit zelf ook van je partner.
4. Durf om hulp te vragen
Het is vaak lastig om in je eentje van je bindingsangst af te komen. Het is daarom helemaal niet vreemd om bij iemand anders hulp te zoeken op het moment dat je van je bindingsangst af wilt komen. Hoewel je natuurlijk altijd kunt kiezen voor professionele hulp, bijvoorbeeld bij een psycholoog, is het soms al voldoende om er simpelweg met familie, vrienden of zelfs (bij voorkeur!) met je partner over te praten.