zo-kan-je-echt-luisteren-naar-anderen

Zo kan je écht luisteren naar anderen

Leestijd: 4 min

Écht luisteren naar anderen doe je niet terwijl je met je telefoon bezig bent of met je gedachten ergens anders zit. Echt luisteren naar anderen doe je door je volle aandacht aan de ander te geven. Kijk de ander aan terwijl hij praat. Laat doordringen wat de ander zegt, zodat je er inhoudelijk op kunt reageren. Echt luisteren naar anderen is bijna een kunst, en zeker in deze tijd waarbij veel mensen moeite hebben met langdurige focus.

Echt luisteren wordt gewaardeerd

Het is zeer respectvol om echt te luisteren naar de ander. De ander waardeert hierdoor het gesprek en heeft daarmee ook direct respect voor jou, als luisterend oor. Wanneer je ook nog in staat bent om inhoudelijk advies te geven, dan neemt de ander jou in zijn hart. En terecht!

Echt luisteren naar anderen betekent niet alleen de woorden aanhoren welke de ander je vertelt. Het gaat om de volledige communicatie tussen jullie elkaar, zowel verbaal als non-verbaal. Als de ander zegt dat het goed gaat, maar je ziet dat de ander gespannen overkomt, dan is het aan jou om door te vragen en tijd en aandacht te geven aan de ander. Mits je een betere relatie met de ander wilt uiteraard.

Het is goed om directe vragen te stellen en de ander onschuldig te confronteren. Hierdoor zal de ander zich meer en beter openstellen naar je en zal jou ook sneller in (nog meer) vertrouwen nemen. De ander weet dan wat hij aan je heeft en zal ook sneller klaarstaan voor jou wanneer jij een luisterend oor nodig hebt. Want uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig, zo simpel is het. Niemand doet alles alleen en we leven allemaal om te ontwikkelen, groeien en een zo gelukkig mogelijk leven te leiden. Hoe, waar, wat, waarmee, wanneer is bij iedereen weer anders en dat is het mooie van alle verschillende levens.

Ook interessant:  Wil jij anderen kunnen accepteren?

Aandacht geven aan de ander

Al je relaties hebben ook een eigen leven, welke verschilt van jouw leven. Respecteer dit ook en sta open voor de lessen die je kunt halen uit de ervaringen van anderen. Hierdoor kan jij sneller ontwikkelen en groeit je inlevingsvermogen ook breder. Maak een ander gelukkig door echt te luisteren en klaar te staan voor de ander. Leg je telefoon opzij, ook al wordt je gebeld of ge-appt, en richt je volledige aandacht op de ander. Soms duurt zo’n gesprek maar 5 minuten, dus 5 minuten je telefoon wegleggen is echt niet erg.

De wereld vergaat niet als je 5, 10 of 15 minuten of zelfs een uur je telefoon weglegt en er niet mee bezig bent. Je wordt niet verstoten uit je vriendengroep als je niet binnen 1 minuut reageert. Je bouwt juist een veel stabiele relatie en hechtere vriendschap op door je volle aandacht aan de ander te geven, want dat is één van de meest waardevolle dingen die je kunt doen voor de ander. Aandacht geven aan de ander betekent dat jij je tijd spendeert aan de ander. Jouw tijd is het meest waardevolle in je eigen leven, want tijd krijg je nooit meer terug.

Je kunt al je geld of spullen aan iemand geven, maar dat is allemaal vervangbaar. Jouw tijd is nooit vervangbaar, want je tijd kan je maar één keer uitgeven. Je tijd besteden aan iemand is dus eigenlijk het grootste compliment wat je kunt geven, want jij vindt de ander waardig genoeg om je tijd aan te spenderen. Doe dit dus ook bewust en geef je volle aandacht, zonder met je telefoon aandacht bij anderen te zoeken. Je krijgt al aandacht en je kunt je aandacht al aan een waardig persoon spenderen. Maak daarom het beste van je besteedde tijd, zodat het niet voor niks is geweest.

Ook interessant:  Zo leer je van je ervaringen

Leer de ander kennen

Probeer het eens 21 dagen lang voor jezelf uit te testen bij een ander. Geef de ander eens je volle aandacht wanneer je bij de ander bent. Probeer eens écht te luisteren naar wat de ander zegt en anticipeer hierop. Observeer wat dit doet met de ander en wat dit met jullie relatie doet. Er is een grote kans dat jullie relatie vele malen zal verbeteren en dat de ander ook met meer interesse vraagt naar jou. De ander zal (onbewust) je voorbeeld overnemen door niet continu een telefoon vast te houden, zoekend naar andermans aandacht, tijdens een gesprek met jou.

Er is echter ook een kans dat je deze persoon beter leert kennen en je het gevoel krijgt dat je meer afstand moet nemen. Respecteer dit gevoel wat je ervaart en wuif het niet weg. Dit is meestal het teken dat de ander jouw tijd niet echt waardig is, op dat moment, en jij je tijd beter kunt besteden. Hoe hard dit ook kan klinken, geloof er wel aan maar breng het wel iets subtieler over. Besteed minder aandacht aan de ander, zodat jullie relatie langzaam maar zeker zal verwateren.

Het is niet erg. Zulke ontwikkelingen maakt iedereen mee in zijn leven. Mensen komen en mensen gaan, en daarom is bewuste focus zo belangrijk. Wanneer je dat niet doet en half overal je aandacht aan besteedt, dan kan je blijven hangen in momenten waar je niks (meer) aan hebt. Je kunt jezelf hierdoor uiteindelijk tegenwerken, in plaats van verder te ontwikkelen. En jezelf ontwikkelen is het beste wat je jezelf aan kunt doen.

Ervaar, groei, ontwikkel en geniet, maar wees bewust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *