zo-heb-je-een-stressvrije-zwangerschap

Zo heb je een stressvrije zwangerschap

Leestijd: 4 min

Een zwangerschap is vaak erg stressvol, terwijl het juist belangrijk is om stress zoveel mogelijk te vermijden als je zwanger bent. Hoewel stress doorgaans al tal van gezondheidsklachten kan geven, kan dit in het geval van een zwangerschap ook blijvende gevolgen hebben voor het kindje. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je stress tijdens je zwangerschap aanzienlijk kunt verminderen of zelfs helemaal kunt voorkomen.

Probeer stress op je werk zoveel mogelijk te mijden

Eén van de voornaamste stressbronnen is doorgaans werk. Het is daarom belangrijk om stress op je werk zoveel mogelijk te mijden tijdens je zwangerschap. Als je net weet dat je zwanger bent, dan is het belangrijk om alvast de nodige voorbereidingen te treffen op je werk. Werk bijvoorbeeld de eerste tijd wat meer, zodat je later in je zwangerschap het allemaal wat rustiger aan kunt doen. Als het goed is hebben je collega’s er het volste begrip voor als je wat langer over je werk doet of wat dingen uit handen moet geven aan collega’s door je zwangerschap. Op het moment dat je zwanger bent, is het belangrijk om een goed gesprek te hebben met je werkgever. Bespreek hierin eventuele stressbronnen op je werk goed, zodat je werkgever hiervan op de hoogte is en je hier (eventueel) bij kan helpen.

Probeer wat vroeger zwangerschapsverlof te nemen

Heb je nog wat vrije dagen over op je werk? Dan kan het verstandig zijn om wat vroeger zwangerschapsverlof te nemen dan normaal. De laatste maanden van de zwangerschap veroorzaken doorgaans namelijk de meeste stress, omdat je in die maanden vaak nog allerlei zaken moet regelen. Werkstress komt dan waarschijnlijk echt even niet uit.

Ook interessant:  Een rijpe mango is een lekkere mango

Zorg dat de kinderkamer aan het begin van de zwangerschap al klaar is

Een andere bron van stress is de kinderkamer. Het is verstandig om op het moment dat je weet dat je zwanger bent direct aan de slag te gaan met de kinderkamer. Hierdoor heb je verderop in je zwangerschap geen stress meer om de kinderkamer op het laatste moment nog klaar te maken. Zorg er ook meteen voor dat je alle belangrijke spullen voor de baby in huis hebt. Je wilt namelijk niet dat je direct na de geboorte nog naar allerlei winkels moet om de spullen bij elkaar te zoeken.

Zorg voor vaste ontspanningsmomenten

Als je zwanger bent, dan heb je vaak dusdanig veel te regelen dat er geen tijd meer is om even lekker te ontspannen. Het is daarom belangrijk om tijdens je zwangerschap vaste ontspanningsmomenten te plannen waarop je even helemaal niets hoeft te doen. Wat je op deze momenten precies doet om te ontspannen maakt helemaal niets uit, als het in ieder geval maar niet voor stress zorgt!

Praat over je zorgen en angsten

Het is helemaal niet vreemd dat je tijdens je zwangerschap zorgen en angsten hebt. Een nieuw mensje maken is tenslotte ook niet niks! Zorgen en angsten kunnen een vervelende bron van stress zijn, zeker als je er niet over praat. Het is daarom belangrijk om tijdens je zwangerschap met iemand te praten over je zorgen en angsten. Dat kun je bijvoorbeeld met je partner, een familielid of een vriend(in) doen, maar het is ook helemaal niet vreemd om hier professionele hulp voor in te schakelen. Praten over je angsten en zorgen werkt heel geruststellend, wat ervoor zorgt dat je minder stress ervaart.

Plan leuke activiteiten

Als je met zwangerschapsverlof bent wil je natuurlijk niet de hele dag alleen maar thuiszitten. Het kan daarom stressverlagend werken om simpelweg leuke activiteiten te plannen waar je normaal gesproken helemaal geen tijd voor zou hebben. Ga bijvoorbeeld eens samen met een vriendin een middagje de stad in! Leuke activiteiten hoeven helemaal niet veel inspanning of tijd te kosten, maar het zorgt er wel voor dat je minder stress ervaart.

Ook interessant:  Zorgverzekering als je zwanger bent

Let op wat je eet en drinkt

Hoewel je tijdens je zwangerschap waarschijnlijk al erg let op wat je eet en drinkt, kan eten en drinken ook een bron van stress zijn. Zo is het bijvoorbeeld af te raden om tijdens je zwangerschap dranken met cafeïne te drinken, want dit kan er juist voor zorgen dat je meer stress krijgt.

Probeer voldoende te slapen

Hoewel het tijdens een zwangerschap lastig kan zijn om elke nacht voldoende te slapen, is slaap wel heel erg belangrijk voor het verminderen van stress. Probeer dus elke avond op een vast, vroeg tijdstip te gaan slapen, zodat je in ieder geval minimaal 8 uur per nacht kunt slapen.

Plan je dagen niet te vol

De lijst met dingen die geregeld moeten worden lijkt tijdens je zwangerschap alleen maar toe te nemen. Hierin schuilt vervolgens het gevaar dat je veel te veel dingen op één dag gaat doen. Probeer de dingen die je moet doen zoveel mogelijk te spreiden en vraag ook eens iemand om hulp. Je kunt en hoeft echt niet alles zelf te doen als je zwanger bent.

Blijf voldoende bewegen

Het is begrijpelijk dat voldoende blijven bewegen er tijdens je zwangerschap nog wel eens bij in kan schieten. Toch zorgt beweging er juist voor dat je minder stress hebt. Probeer daarom tijdens je zwangerschap te blijven bewegen. Natuurlijk hoef je niet te gaan sporten, want ook een korte avondwandeling is beweging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *