Zo eet je meer groente (incl. pompoenbrood recept)

Leestijd: 5 min

Bij Gezond.info bieden we schrijvers, experts en trainers de kans om een gastblog te publiceren. Deze artikelen kunnen gaan over gezondheid, relaties, sport, aandoeningen of beauty. Elke gastblogger heeft zijn of haar eigen kennis die graag gedeeld mag worden. Dit keer is het Chantal van Gezondisliefde.nl die graag meer vertelt over groente eten en deelt daarbij een heerlijk recept voor pompoenbrood!

Voeg groente toe aan je ontbijt en lunch

Voldoende groente eten. Voor de één de normaalste zaak, voor de ander een lastige opgave. Om gezond en fit te blijven is het wel belangrijk om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Het bevat veel vitamines, mineralen, vezels en weinig calorieën. Ook al is dit bekend, toch komen maar weinig mensen aan voldoende groente per dag. In deze blog vind je een aantal tips om meer groente te eten en een heerlijk recept voor een pompoenbrood.

Er zijn een aantal makkelijke manieren om meer groente toe te voegen aan jouw eetpatroon. Zo kun je als ontbijt bijvoorbeeld havermout maken met wortel, pompoen of courgette. Eet je liever een eitje bij het ontbijt? Maak dan eens een lekkere groente omelet met bijvoorbeeld champignons, paprika en bosui.

Als lunch kun je een heerlijke salade maken of maak het jezelf makkelijk en smeer een groentespread op je boterham of cracker. Voeg er wat komkommer en tomaat aan toe en je komt al een heel eind. Heb je de vorige dag een gezonde maaltijd gemaakt voor het avondeten, maar was het toch iets te veel? Neem het restje dan de volgende dag als lunch. Zo heb je ook tijdens de lunch een gezonde maaltijd en gooi je geen eten weg.

Ook interessant:  50 Tips om je Zelfvertrouwen te boosten

Groente bij de avondmaaltijd

Het kan helpen om aan het begin van de week je maaltijden te plannen. Zo krijg je een overzicht van wat je eet en of daar voldoende groente bij zit. Zorg ervoor dat groente altijd de basis is van je maaltijd.

Zelf vind ik het proberen van nieuwe recepten altijd heel motiverend om gezond te eten. Het internet staat bomvol lekkere en gezonde recepten. Ben je niet zo’n ster in de keuken of vind je koken gewoon niet zo leuk? De verspakketten die ze tegenwoordig in veel supermarkten verkopen zijn dan echt een uitkomst. Zo zet je in een handomdraai zonder veel nadenken een gezonde maaltijd op tafel.

Het maken van een soep is ook een hele simpele manier om meer groente te eten. In principe kun je van elke groente een soep maken. Je kunt verschillende soorten groenten bij elkaar voegen, waardoor je lekker kunt variëren (ook handig om restjes op te maken).

Groente als tussendoortje

Naast de drie hoofdmaaltijden kun je ook prima als tussendoortje groente eten. Denk hierbij aan snoeptomaatjes, stukjes komkommer of mini worteltjes. Super lekker met hummus als dip. Tegenwoordig kun je zelfs kleine zakjes snoepgroente in de supermarkt kopen, deze kun je makkelijk overal mee naartoe nemen.

Pompoenbrood recept

Omdat ik het zelf ook nog steeds lastig vind om elke dag voldoende groente te eten, probeer ik door kleine aanpassingen toch meer groente binnen te krijgen. Zo kwam ik op een recept voor een pompoenbrood. Eigenlijk een variatie op het welbekende bananenbrood, maar dan met pompoen. Om jou ook een handje te helpen deel ik graag dit recept.

Ingrediënten Pompoenbrood

200 gram pompoenblokjes
4 eieren
1 banaan
2 el lijnzaadolie
250 gram volkorentarwemeel
1 tl baking soda
2 tl bakpoeder
2 tl koek en speculaaskruiden

Bereiding hoe je pompoenbrood maakt

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe de pompoenblokjes samen met wat water in een steelpannetje. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken of totdat de pompoen gaar is
  • Giet de pompoenblokjes af en laat het even afkoelen. Doe vervolgens de pompoen, de banaan en de eieren in een blender en meng het tot een gladde massa
  • Meng alle droge producten in een kom. Doe hier vervolgens de pompoen-bananenmix bij en meng het tot een glad beslag
  • Bekleed een cakevorm met wat bakpapier en doe hier het beslag in
  • Zet de cakevorm voor zo’n 50 minuten in de oven. Elke oven is anders dus houdt het ondertussen goed in de gaten. Mocht de bovenkant wat donker worden dan kun je er wat zilverfolie overheen leggen. Zo gaart het brood wel door, maar verbrand het niet.
Ook interessant:  Alles wat je wilt weten over seizoensgebonden voeding

Dit pompoenbrood kun je op ieder moment van de dag eten. Als ontbijt, lunch, maar ook als tussendoortje. Heerlijk met een laagje pure pindakaas of gewoon zo.

pompoenbrood-gastblog

Gezondisliefde.nl

Mijn naam is Chantal en ik schrijf sinds 2018 blogs op mijn eigen website gezondisliefde.nl. Na een lange weg vol verschillende diëten heb ik uiteindelijk mijn gezonde leefstijl en balans gevonden. Gezond leven en alles wat hiermee te maken heeft is voor mij echt een passie geworden en deze passie deel ik graag met anderen. Omdat ik ook graag wilde weten wat nou ‘gezond’ is, heb ik een opleiding tot voedingsdeskundige gevolgd en deze kennis probeer ik via mijn blogs weer door te geven.

Op mijn blog lees je niet alleen alles over gezond eten en sporten, maar ook over zelfliefde. Ik zie gezond leven als goed voor jezelf zorgen en dus liefde voor jezelf, vandaar ook de naam “gezond is liefde”! Op mijn blog deel ik gezonde recepten, informatie, tips, mijn eigen ervaringen en vooral veel positiviteit. Zie ik je snel eens op mijn blog?

Ook kun je mij volgen op Instagram @gezondisliefde.

Video – Zo eet je meer groente (incl. pompoenbrood recept)

Wil je zelf ook een gastblog op Gezond.info publiceren? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *