Hoewel je er natuurlijk nooit op zit te wachten, komt griep vrijwel altijd op een verkeerd moment. Sommige Nederlanders hebben elk jaar wel een keer last van de griep, terwijl anderen het griepvirus soms meerdere jaren niet krijgen. Als je griep hebt, dan kun je jezelf aardig ziek voelen. Als je op dit moment last hebt van de griep, dan is het ook niet vreemd dat je hier zo snel mogelijk vanaf wilt zien te komen. Door enkele maatregelen te nemen kun je voorkomen dat de griep onnodig lang duurt.
Inhoud
Wat is griep precies?
Iedereen krijgt vroeg of laat wel eens te maken met de griep, maar wat is griep precies? Net als een verkoudheid, wordt griep veroorzaakt door een virus. Er zijn twee typen virussen die griep kunnen veroorzaken, namelijk het ‘influenzavirus type A’ en het ‘influenzavirus type B’. Deze virussen kunnen vervolgens weer worden onderverdeeld in tal van subcategorieën. Normaal gesproken heerst het griepvirus het meest in de wintermaanden. De wintermaanden worden in Nederland daarom vaak het ‘griepseizoen’ genoemd.
Net als het verkoudheidsvirus, kan ook het griepvirus snel van mens op mens worden overgebracht. Een andere gelijkenis tussen een verkoudheid en de griep is dat beide ziektes in principe niet behandeld hoeven te worden. Toch kunnen bepaalde groepen mensen, waaronder mensen die ouder zijn dan 60 jaar oud, mensen met een hartziekte en mensen met een longziekte, door hun verminderde weerstand ernstig ziek worden door het griepvirus. Deze groepen mensen wordt vaak dan ook aangeraden even langs de huisarts te gaan.
Hoe lang duurt griep?
Doorgaans duurt een griep wat langer dan een verkoudheid. Vaak voel je de griep al een tijdje aankomen en duurt het een aantal dagen voordat de symptomen maximaal aanwezig zijn. Daarna zullen de symptomen doorgaans binnen een aantal dagen al wat minder worden. De griep duurt gemiddeld genomen ongeveer een week, maar de symptomen kunnen in sommige gevallen tot wel drie weken aanhouden.
De symptomen van griep
De symptomen van een griep zijn doorgaans wat intenser dan die van een verkoudheid, maar de aard van de symptomen is wel degelijk vergelijkbaar. Als je de griep hebt, kun je last krijgen van hoge koorts in combinatie met koude rillingen. Daarnaast kun je last krijgen van tal van andere symptomen, waaronder hoofdpijn, keelpijn, oorpijn en heftige spierpijn. Het is heel normaal dat je koorts krijgt als je de griep hebt. Dit is namelijk een teken dat je lichaam druk bezig is om het griepvirus te verslaan.
Als je koorts hebt, dan is het wel belangrijk om regelmatig je lichaamstemperatuur te meten. Te hoge koorts kan namelijk een teken zijn dat er wat anders aan de hand is. Als je last hebt van erg hoge koorts, dan is het zeker aan te raden om je huisarts te consulteren. Je hoeft lang niet altijd alle griepsymptomen te hebben als je last hebt van de griep. Het is tevens mogelijk dat je last hebt van andere symptomen dan de ‘typische griepsymptomen’. Daarnaast kan ook de intensiteit van de symptomen per griepvirus en per persoon verschillen.
Zelfzorgmiddelen voor het verzachten van de symptomen van een griep
Afhankelijk van de symptomen en de intensiteit ervan, kun je verschillende zelfzorgmiddelen gebruiken voor het verzachten van de griepsymptomen. Het is niet mogelijk om het griepvirus met medicatie te behandelen. Je zult dus altijd last blijven houden van bepaalde symptomen, totdat het griepvirus weer uit het lichaam is verdwenen. Het slikken van antibiotica helpt niet bij het behandelen van een griep, omdat antibiotica uitsluitend kwaadaardige bacteriën kan doden en griep een virus is.
Als je koorts of hoofd-, keel- of oorpijn hebt hebt, dan kun je koortsverlagende pijnstillers als paracetamol of ibuprofen nemen. Deze middelen kun je bij de drogist of bij vrijwel elke supermarkt kopen. Als je last hebt van een verstopte neus, dan kun je ervoor kiezen om neussprays met een zoutoplossing te gebruiken. Daarnaast kan het eten van keelsnoepjes en dropjes de keelpijn wat verzachten. Als je vooral last hebt van spierpijn, dan helpt een warm bad vaak een stuk effectiever dan het gebruik van allerlei zelfzorgmiddelen.
Tips om sneller van de griep af te komen
Natuurlijk wil je jezelf het liefst zo snel mogelijk weer beter voelen. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste tips om sneller van je griep af te komen.
1. Drink gedurende de dag voldoende (warm) water
Als je griep hebt, dan kun je last krijgen van overgeven, diarree of koorts. Doordat je hierdoor veel vocht verliest, is het belangrijk om gedurende de dag voldoende water te drinken. Drink bij voorkeur warme dranken, omdat die ook verzachtend kunnen werken voor je keel.
2. Doe rustig aan als je last hebt van de griep
Als je jezelf snel weer beter wilt voelen, is het belangrijk om het wat rustiger aan te doen als je last hebt van griep. Doe jezelf en je collega’s een plezier en meld je ziek op je werk op het moment dat je griep hebt. Ook de huishoudelijke taakjes kunnen gerust wat langer blijven liggen. Ga lekker in je bed liggen en voor je het weet voel je jezelf weer als vanouds!
3. Zorg dat je lichaam lekker warm blijft
Als je last hebt van de griep, dan zul je het afwisselend warm en koud hebben. Zorg er in ieder geval voor dat je lichaam lekker warm blijft. Hierdoor help je je lichaam het griepvirus sneller te verdrijven. Zorg er echter wel voor dat er voldoende luchtcirculatie in huis is. Zet dus regelmatig een raampje open voor wat frisse lucht in huis.
4. Probeer je luchtwegen open te houden
Eén van de vervelendste symptomen van de griep is waarschijnlijk dat je moeite hebt met ademhalen. Door regelmatig een warme douche of een warm bad te nemen, zorg je ervoor dat je luchtwegen zoveel mogelijk openblijven. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig boven een teiltje met kokend water te stomen. Tot slot kun je ook neusspray gebruiken als je voornamelijk last hebt van een verstopte neus.