Zeker als je voor het eerst bloed in je braaksel aantreft, of als je in het uiterste geval zelfs puur bloed hebt overgegeven, dan is het logisch dat je in paniek bent. Hoewel bloed overgeven lang niet altijd een ernstige oorzaak hoeft te hebben, is het wel belangrijk om bedachtzaam te zijn als je hier last van hebt. In vrijwel alle gevallen is het van belang om op korte termijn een arts te bezoeken als je bloed hebt overgegeven.
Om je alvast een beeld te geven van de voornaamste oorzaken van de aanwezigheid van bloed in je braaksel, hebben we een handig overzicht voor je gemaakt. Bedenk je echter wel dat er naast de door ons genoemde oorzaken nog tal van andere oorzaken kunnen zijn. Het advies is dus om altijd een arts te bezoeken.
Wat moet ik doen als ik bloed in mijn braaksel aantref?
Hoewel het natuurlijk logisch is dat je in paniek raakt op het moment dat je bloed in je braaksel aantreft, is de oorzaak lang niet altijd ernstig. Toch mag bloed in je braaksel nooit worden genegeerd. Het is dus absoluut noodzakelijk om je huisarts te bezoeken, zelfs als je de oorzaak al zelf gevonden denkt te hebben. De huisarts kan door het stellen van enkele eenvoudige controlevragen en het uitvoeren van enkele korte onderzoeken een groot gedeelte van de mogelijke oorzaken van bloed in het braaksel uitsluiten. Niet alleen geeft dit een gerust gevoel, ook kan er op deze manier snel met een passende behandeling worden gestart.
Mogelijke oorzaken van het braken van bloed
Benieuwd wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van het braken van bloed? We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste oorzaken van bloed in het braaksel. Besef jezelf echter wel dat deze lijst niet compleet is. Er zijn namelijk tal van andere oorzaken die weliswaar minder vaak voorkomen, maar er wel degelijk voor kunnen zorgen dat je bloed in je braaksel aantreft. Enkel een (huis)arts kan de de uiteindelijke oorzaak bepalen.
Bloed braken door een slokdarmverstopping
Een vaak voorkomende oorzaak van het braken van bloed is een slokdarmverstopping. Hoewel het waarschijnlijk ernstig klinkt, komt dit relatief vaak voor en lang niet altijd is er een behandeling nodig. Wel is het aan te raden om spoedig een huisarts te bezoeken als je last hebt gehad van een langdurige slokdarmverstopping. Een slokdarmverstopping ontstaat op het moment dat voeding in de slokdarm blijft hangen en niet naar de maag vervoerd kan worden. Dit probleem kan bijvoorbeeld ontstaan op het moment dat je onvoldoende hebt gekauwd en grote stukken voedsel probeert door te slikken. Doorgaans lukt het de slokdarm om ook grote stukken voedsel naar de maag af te voeren, maar vaak kost dit veel tijd. Op het moment dat het de slokdarm niet lukt om de voedingsresten af te voeren, dan kan dit voor een verstopping in de slokdarm zorgen.
Vlak na het ontstaan van de slokdarmverstopping zul je jezelf misselijk en draaierig voelen en deze klachten zullen toenemen naarmate de tijd vordert. Op het moment dat je last hebt van een slokdarmverstopping, dan krijg je lichaam op een gegeven moment het signaal om over te geven. Omdat er door het braken enorm veel druk op de slokdarm komt te staan, kan deze lichtjes gaan scheuren. Hierbij kan wat bloed vrijkomen, wat je uiteindelijk in het braaksel kan aantreffen. De eventuele scheurtjes en wondjes in de slokdarm genezen doorgaans vanzelf, maar het is toch van belang om informatie in te winnen bij een arts. Bij een slokdarmverstopping braak je doorgaans geen puur bloed, maar zijn er slechts lichte bloedsporen in het braaksel zichtbaar.
Bloed braken door een maagzweer
Een andere oorzaak voor het braken van bloed kan een maagzweer zijn. Een maagzweer ontstaat op het moment dat het slijmvlies van de maag ernstig is aangetast. Maagzweren komen relatief vaak voor en in lang niet alle gevallen is een behandeling noodzakelijk. Als je last hebt van een kleine maagzweer, dan kan het lichaam dit doorgaans prima zelf oplossen. Een maagzweer kan echter ook gaan bloeden. Als het een kleine maagzweer is, dan is je maag in staat om het bloed op een juiste manier af te voeren. In dat geval zul je dus ook geen bloed aantreffen in je braaksel. Als het een grote maagzweer betreft en de bloeding heviger is, dan is de kans wel aanwezig dat je bloed braakt. Het is in dat geval van belang om de maagzweer te laten onderzoeken door een arts. In het geval van een grote maagzweer is het mogelijk dat je (bijna) puur bloed moet overgeven, maar meestal is dit niet het geval.
Bloed braken door maagkanker
Tot slot kan het braken van bloed worden veroorzaakt door maagkanker. Het is wel belangrijk om jezelf te beseffen dat de kans dat je last hebt van maagkanker vrij klein is en dat er nog geen reden is voor paniek. Als je ook last hebt van de andere symptomen van maagkanker, waaronder maagpijn, misselijkheid, voortdurend overgeven, verminderde eetlust, gewichtsverlies en geelzucht, dan is het wel belangrijk om op korte termijn een dokter te bezoeken. Ook als je het zelf niet helemaal vertrouwt, kan een bezoek aan de huisarts je een gerust gevoel geven.
Mogelijke andere oorzaken van bloed braken
Naast de bovenstaande drie oorzaken van het braken van bloed zijn er nog tal van andere achterliggende problemen in het menselijk lichaam zijn die het braken van bloed kunnen veroorzaken. De ernst van de situatie is vaak afhankelijk van de hoeveelheid bloed in het braaksel. Als er slechts lichte bloedsporen aanwezig zijn, dan is het weliswaar nog steeds verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts, maar er is dan geen sprake van spoed. Als je grote hoeveelheden (puur) bloed braakt, dan is het wel belangrijk om zo snel mogelijk een arts te zien. Dit is dan ook een geldige reden om naar de eerste hulp te gaan of een ambulance te bellen.