Vaak heb je pas te laat door dat je een lange tijd in een verkeerde houding zit. Het gevolg is dat je de dagen daarna erg veel last hebt van een stijve nek en gespannen schouders. Hoewel een toename van het aantal nek- en schouderklachten goed nieuws is voor de fysiotherapeuten in Nederland, wil jij hier natuurlijk het liefst niet mee te maken krijgen. Gelukkig kun je door enkele aanpassingen in je levensstijl te maken een stijve nek en gespannen schouders eenvoudig voorkomen. Toch last van deze klachten? Dan kun je dit doorgaans eenvoudig zelf behandelen.
Inhoud
Hoe ontstaan een stijve nek en gespannen schouders eigenlijk?
Om een stijve nek en gespannen schouders in de toekomst te kunnen voorkomen, is het belangrijk er goed van op de hoogte te zijn hoe deze klachten doorgaans ontstaan. De meeste nek- en schouderklachten worden veroorzaakt door een verkeerde (werk)houding. Een groot gedeelte van de Nederlanders heeft een zittend beroep, bijvoorbeeld achter een bureau en/of achter de computer. Op het moment dat je hierbij dagelijks een verkeerde houding aanneemt, kun je binnen de kortste keren last krijgen van een stijve nek en gespannen schouders.
Zonder dat je het zelf weet, trek je waarschijnlijk vaak onbewust je schouders op als je geconcentreerd bezig bent achter de computer. Dit zorgt ervoor dat er voortdurend spanning staat op je nek- en schouderspieren, wat vervolgens weer voor een stijve nek en gespannen schouders kan zorgen. Daarnaast kan een stijve nek of gespannen schouders ook ontstaan op het moment dat je verkeerd in bed hebt gelegen. Een andere belangrijke oorzaak van deze klachten is (te) zwaar sporten of op een verkeerde manier (zware) spullen tillen.
Wat zijn de symptomen van een stijve nek en gespannen schouders?
Benieuwd of jij last hebt van een stijve nek en gespannen schouders? We hebben een duidelijk overzicht gemaakt van de voornaamste symptomen van gespannen schouders en een stijve nek.
- Op het moment dat je probeert je hoofd te draaien en buigen, dan voel je een stroef, beperkend gevoel in je nek
- Je hebt gedurende de dag regelmatig last van hoofdpijn en duizeligheid
- Je slaapt ‘s nachts slechter doordat je geen pijnvrije houding kunt vinden voor je nek en schouders
Op het moment dat je een stijve nek of gespannen schouders niet zou behandelen, dan kunnen de klachten zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Je gaat namelijk automatisch je lichaamshouding aanpassen naar een pijnvrije houding voor je nek en schouders. Vaak zorgt een dergelijke aangepaste lichaamshouding ervoor dat je ook in andere delen van je lichaam, bijvoorbeeld in je rug, last van pijnklachten kunt krijgen.
Wat kan ik zelf doen aan een stijve nek of gespannen schouders?
Het is in principe redelijk eenvoudig om een stijve nek of gespannen schouders te voorkomen. Het is echter wel zo dat de één gevoeliger is voor stijve spieren dan de ander. Zo kan de één meerdere dagen in een verkeerde houding zitten en er uiteindelijk niets van merken, terwijl de ander dezelfde dag al vervelende nek- en schouderklachten ervaart. Benieuwd hoe je zelf een stijve nek of gespannen schouders kunt voorkomen? We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste tips!
1. Probeer regelmatig te bewegen tijdens het werk
De meeste nek- en schouderklachten ontstaan door een verkeerde, statische werkhouding. Om te voorkomen dat je last krijgt van een stijve nek of gespannen schouders, is het daarom belangrijk om een dergelijke werkhouding zoveel mogelijk te voorkomen en daarnaast regelmatig te bewegen. Loop bijvoorbeeld minimaal één keer per uur een kort rondje.
Wees jezelf er bewust van voordat je weer gaat zitten welke werkhouding correct is en probeer deze houding vervolgens weer aan te nemen. Ga in de lunchpauze eens lekker een stukje lopen met collega’s. Niet alleen kan dit de pijnklachten van een stijve nek of gespannen schouders voorkomen, het helpt je ook nog eens om jezelf de rest van de dag beter te concentreren.
2. Doe wat vaker aan krachttraining
Het blijkt dat krachttraining een positief effect heeft op het voorkomen van een stijve nek en gespannen schouders. Je maakt met krachttraining namelijk de spieren in je nek en schouders sterker. Het is echter wel zo dat een verkeerde houding tijdens krachttraining juist ook nek- en schouderklachten kunnen veroorzaken. Doe voorafgaand aan de training daarom een goede warming-up, sport niet in één keer te lang en vraag advies aan medewerkers van de sportschool over je houding.
3. Ook cardio-training kan nek- en schouderklachten voorkomen
Daar waar je bij krachttraining de spieren sterker maakt, richt je jezelf bij cardiotraining veel meer op het beweeglijk houden van je spieren. Het is absoluut niet noodzakelijk om voor een cardio training naar de sportschool te gaan. Een uitgebreid rondje wandelen of fietsen is in principe namelijk ook gewoon cardio.
Net als bij krachttraining is het echter wel belangrijk dat je tijdens de cardio-training een goede houding aanhoudt. Als je dit niet zou doen, dan kunnen de pijnklachten juist verergeren. Probeer elke dag in ieder geval 30 minuten aan cardiotraining te doen. Meer mag altijd, maar bouw het dan wel rustig op.
4. Ga regelmatig naar een fysiotherapeut
Heb je regelmatig last van nek- en schouderklachten, terwijl je wel goed op je houding let? Dan is het aan de raden om eens naar een fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut kan namelijk onderzoeken of je nek- en schouderklachten een andere oorzaak hebben.
Daarnaast kan de fysiotherapeut de spieren in je nek en schouders los masseren en je adviseren over oefeningen waarmee je de nek- en schouderklachten voortaan kunt voorkomen. Vaak zijn enkele behandelingen door een fysiotherapeut al voldoende om de pijnklachten in je nek en schouders grotendeels op te lossen.
5. Neem eens een massage
Onderschat de kracht van een goede massage niet. Een massage helpt je ontspannen, maakt je spieren los en zorgt ervoor dat je weer vrijer kunt bewegen. Een massage is niet slechts een luxe, want het helpt je lichamelijk (en geestelijk) een stuk meer dan je zou denken.