Hoewel het hebben van een snelle of verhoogde hartslag heel normaal is en absoluut geen medische oorzaak hoeft te hebben, is het logisch dat je angstig bent als je regelmatig last hebt van een verhoogde hartslag. Een verhoogde hartslag is een normale reactie van het menselijk lichaam, maar kan in sommige gevallen wel degelijk op een achterliggende aandoening wijzen. Als je regelmatig last hebt van een verhoogde hartslag en hier ongerust over bent, dan is dit een prima reden om een bezoek te brengen aan de huisarts. In dit artikel richten we ons voornamelijk op de medische oorzaken van een snelle of verhoogde hartslag.
Verhoogde hartslag als gevolg van paniekstoornissen
Een verhoogde of snelle hartslag kan het gevolg zijn van paniekstoornissen. Naast een verhoogde hartslag heb je dan ook vaak last van overmatig zweten, vermoeidheid en hyperventilatie. Paniekaanvallen kunnen erg intens aanvoelen, maar zijn in principe ongevaarlijk. Als je regelmatig last hebt van paniekstoornissen en als gevolg daarvan ook een verhoogde hartslag ervaart, dan is het aan te raden om hiervoor je huisarts te consulteren. Er zijn verschillende medicijnen die paniekaanvallen kunnen voorkomen, wat ervoor zorgt dat je minder vaak last hebt van een verhoogde hartslag.
Verhoogde hartslag als gevolg van een overactieve schildklier
Een andere oorzaak van een verhoogde of snelle hartslag kan een overactieve schildklier zijn. Door het uitvoeren van enkele eenvoudige testjes kan een huisarts snel bepalen of er in jouw situatie sprake is van een overactieve schildklier. Een overactieve schildklier kan er overigens ook op duiden dat je last hebt van de Ziekte van Graves, maar dit is lang niet altijd het geval. Als blijkt dat je last hebt van een overactieve schildklier, dan kan de huisarts hiervoor verschillende medicijnen voorschrijven. Het is daarom zeker aan te raden om de huisarts te bezoeken als je last denkt te hebben van een overactieve schildklier.
Verhoogde hartslag als gevolg van koorts
Is het je wel eens opgevallen dat je last hebt van een verhoogde hartslag als je een flinke griep te pakken hebt? Dat is niet vreemd, want een verhoogde hartslag is een logisch gevolg van koorts. Als je koorts hebt, dan is dit een teken dat je lichaam extra hard aan het werk is om het kwaadaardige virus te neutraliseren. Als je last hebt van een verhoogde hartslag als gevolg van koorts, dan kun je ervoor kiezen om koorts-verlagende en pijnstillende medicijnen te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paracetamol of ibuprofen.
Versnelde hartslag als gevolg van bloedarmoede
Ook bloedarmoede kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een versnelde of verhoogde hartslag. Door een eenvoudig bloedonderzoek te verrichten kan een huisarts snel bepalen of er sprake is van bloedarmoede. Als je last blijkt te hebben van bloedarmoede, dan is het doorvoeren van enkele aanpassingen in je dieet en het slikken van supplementen vaak voldoende om het probleem op te lossen. Doordat bloedarmoede als oorzaak van de versnelde hartslag eenvoudig uit te sluiten is met een bloedtest, is het aan te raden om een dergelijk onderzoek bij je huisarts aan te vragen als je last denkt te hebben van bloedarmoede.
Verhoogde hartslag als gevolg van drugs- of medicijngebruik
Sommige medicijn- en drugssoorten hebben als bijwerking dat je last kunt krijgen van een verhoogde hartslag. Ook in de periode nadat je stopt met bepaalde medicijnen of een verslaving, zoals een rookverslaving of een alcoholverslaving, is het ervaren van een verhoogde hartslag normaal. Als je last hebt van een verhoogde hartslag als gevolg van medicijngebruik, vraag dan aan je huisarts of er vergelijkbare medicatie beschikbaar is zonder deze bijwerking. Als de verhoogde hartslag het gevolg is van het gebruik van stimulerende middelen, dan kun je deze middelen voortaan beter niet meer gebruiken.
Verhoogde hartslag als gevolg van een longaandoening
Een verhoogde hartslag kan ook duiden op een longaandoening, zoals een longontsteking, longembolie en longemfyseem. Voor dergelijke aandoeningen is het altijd belangrijk om een (huis)arts te consulteren, zodat spoedig met een passende behandeling kan worden gestart.
Versnelde hartslag als gevolg van Inappropriate Sinus Tachycardie (IST)
Een versnelde hartslag kan een teken zijn dat je last hebt van Inappropriate Sinus Tachycardie (IST). Als je last hebt van deze aandoening, dan geeft de sinusknoop in je lichaam meer prikkels af dan zou moeten. Het gevolg hiervan is dat je een erg hoge hartslag kunt krijgen. Als je last hebt van IST, dan zorgt matige inspanning al direct voor een erg hoge hartslag. Als je vervolgens weer tot rust komt, zal de hartslag langzaam maar zeker een normale waarde aannemen. In sommige gevallen is het slikken van medicatie noodzakelijk om de symptomen van IST te onderdrukken. Consulteer hiervoor altijd je (huis)arts.
Verhoogde hartslag als afkickverschijnsel
Het afkicken van een verslaving zorgt voor dusdanig veel stress in het lichaam, dat je een flink verhoogde hartslag kunt ervaren. Het is dus heel normaal om een verhoogde hartslag te ervaren als je probeert af te kicken. Een aantal dagen nadat je begonnen bent met afkicken zal je hartslag langzaam maar zeker weer op een normaal niveau komen. Je hoeft hier dus geen medicatie voor te gebruiken.
Verhoogde hartslag als gevolg van Wolff Parkinson White (WPW)
Een andere medische oorzaak van een verhoogde hartslag is de ziekte Wolff Parkinson White (WPW). WPW betreft een aangeboren aandoening en moet vaak operatief worden behandeld. Als je last denkt te hebben van WPW, dan moet je hier zeker een arts voor bezoeken.
Verhoogde hartslag als gevolg van mineralentekort
Ook een ernstig tekort aan verschillende mineralen kan voor een verhoogde hartslag zorgen. Een bijkomend symptoom van een mineralentekort is een verhoogde of verlaagde bloeddruk. Om te achterhalen of je last hebt van een mineralentekort, kun je simpelweg een bloedtest aanvragen bij je huisarts. Als blijkt dat je een mineralentekort hebt, dan zijn het doorvoeren van aanpassingen in je dieet en het slikken van supplementen die rijk zijn aan mineralen vaak passende behandelingen.