Hoewel je er misschien nog nooit van heb gehoord, kan een longvliesontsteking, ook wel ‘pleuritis’ genoemd, voor enorm veel vervelende gezondheidsklachten zorgen. Het is daarom belangrijk om de symptomen van een longvliesontsteking snel te herkennen, zodat spoedig met een passende behandeling kan worden gestart. In principe is een longvliesontsteking ongevaarlijk op het moment dat het snel wordt behandeld.
Inhoud
Wat is een longvliesontsteking precies?
Voordat je de symptomen van een longvliesontsteking kunt herkennen, moet je natuurlijk wel weten wat een longvliesontsteking precies is. De longvliezen van mensen bestaan uit twee dunne laagjes weefsel die als voornaamste teken hebben om je longen te beschermen. Eén van de twee lagen zit strak om de longen heen gewikkeld, terwijl het tweede laagje aan de binnenkant van de borstholte zit. Tussen de laagjes (ook wel de pleurale ruimte tussen de longvliezen genoemd) zit vocht, wat als voornaamste taak heeft om ervoor te zorgen dat de laagjes van de vliezen soepel kunnen blijven bewegen. Op het moment dat je last hebt van een longvliesontsteking, dan kunnen de twee laagjes van de longvliezen niet meer soepel bewegen. Het gevolg is dat je pijn aan de borst ervaart.
Longontsteking of een longvliesontsteking
Veel mensen denken dat een longvliesontsteking hetzelfde is als een longontsteking. Dit zijn echter twee compleet verschillende aandoeningen. Het risico op het ontstaan van een longvliesontsteking is echter wel aanzienlijk hoger op het moment dat je last hebt van een longontsteking. Een onbehandelde longvliesontsteking kan er daarnaast ook voor zorgen dat je een longontsteking krijgt. Dit is één van de redenen waarom het belangrijk is om een longvliesontsteking tijdig te behandelen.
De oorzaken van een longvliesontsteking
Een longvliesontsteking kan in principe op tal van manieren ontstaan. De voornaamste oorzaken van een longvliesontsteking zijn echter een infectie aan de luchtwegen, een gebroken rib, een tumor in de longvliezen, lupus, longembolie, een ontsteking van de alvleesklier en tuberculose. Tevens komt het ook nog wel eens voor dat een longvliesontsteking ontstaat als gevolg van een recent uitgevoerde hartoperatie. Een longvliesontsteking kan echter nooit ontstaan door menselijke besmetting. Als je zelf last hebt van een longvliesontsteking, dan hoef je dus niet bang te zijn dat je dit op iemand anders kunt overbrengen.
Symptomen van een longvliesontsteking
Als je last hebt van een longvliesontsteking, dan ervaar je doorgaans pijn tijdens het ademhalen. Daarnaast heb je ook voortdurend last van pijn in de borst. De pijn wordt vaak erger op het moment dat je diep probeert in te ademen of een plotselinge beweging maakt waarmee je de borstkas belast. Een duidelijk kenmerk van een longvliesontsteking is dat de pijn op één moment komt opzetten en vervolgens niet meer verdwijnt.
Het hoeft echter niet zo te zijn dat je aan beide kanten van de borstkas pijn ervaart. Het is namelijk ook mogelijk dat de longvliezen van maar één long ontstoken zijn. Op het moment dat je deze symptomen ervaart, dan is de kans aanwezig dat je last hebt van een longvliesontsteking. Het is in dat geval raadzaam om een arts te consulteren.
Behandeling van een longvliesontsteking
Als je last hebt van een longvliesontsteking, dan moet je dit altijd door een arts laten behandelen. Op het moment dat je een longvliesontsteking niet zou behandelen, dan worden de pijnklachten steeds erger. Daarnaast zul je dusdanig veel problemen krijgen met ademhalen, dat dit bijna niet meer lukt. De behandelmethode die de arts zal kiezen is grotendeels afhankelijk van de oorzaak van de longvliesontsteking.
De arts zal daarom eerst moeten onderzoeken wat de oorzaak is van je longvliesontsteking. Op het moment dat de ontsteking is ontstaan als gevolg van een infectie in de longen, dan zal de behandeling zich voornamelijk richten op het bestrijden van deze infectie. Als de oorzaak van je longvliesontsteking een klaplong is, dan zal eerst de klaplong worden behandeld.
Wat moet ik doen als ik een longvliesontsteking denk te hebben?
Als je een longvliesontsteking denkt te hebben, dan is het belangrijk om met deze klachten naar je huisarts te gaan. De huisarts kan door middel van het uitvoeren van enkele korte medische onderzoeken controleren of het inderdaad een longvliesontsteking betreft. In sommige gevallen kan de huisarts de oorzaak van de longvliesontsteking achterhalen, waardoor de huisarts een behandelplan kan opstellen.
Op het moment dat de huisarts de oorzaak niet weet te achterhalen of er niet zeker van is of het wel of geen longvliesontsteking betreft, dan zul je een doorverwijzing krijgen naar een specialist in het ziekenhuis. Het is in ieder geval uiterst belangrijk om een longvliesontsteking tijdig te behandelen. Niet alleen kan een onbehandelde longvliesontsteking voor steeds meer pijnklachten zorgen, de ontsteking kan zich ook verder uitbreiden waardoor je uiteindelijk nog verder van huis bent. Als je jezelf herkent in de symptomen van een longvliesontsteking, is het daarom belangrijk om zo spoedig mogelijk je huisarts te bezoeken.
Wat kan ik zelf doen?
Als je last hebt van een longvliesontsteking, dan mag je pijnstillers gebruiken voor het verzachten van de pijnklachten. Daarnaast is het belangrijk om op een zo normaal mogelijke manier te blijven ademen en de ademhaling niet aan te passen op de pijnklachten. Daarnaast helpt het om op de pijnlijke zijde te gaan liggen. Hierdoor neemt de druk op de borstkas namelijk toe, wat er doorgaans voor zorgt dat je minder pijn ervaart.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen als je een longvliesontsteking hebt, ondanks dat dit soms wellicht wat lastig gaat. Tevens is het aan te raden om voldoende water te drinken, niet te roken en regelmatig te stomen. Op deze manier zorg je ervoor dat de longvliesontsteking snel en goed kan genezen.