wat-maakt-venkel-zo-gezond

Wat maakt venkel zo gezond?

Leestijd: 5 min

Venkel is één van de gezondste groenten ter wereld. In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk verwacht, groeit venkel prima in het Nederlandse klimaat. Venkel heeft tal van gezondheidsvoordelen, waardoor het vaak wordt gebruikt voor het verzachten of behandelen van verschillende gezondheidskwalen. Juist doordat venkel ook in het Nederlandse klimaat goed groeit, kun je deze groentesoort gemakkelijk zelf kweken. Hierdoor hoeft het regelmatig eten van venkel helemaal niet zoveel geld te kosten.

Gezondheidsvoordelen van venkel

Venkel heeft tal van gezondheidsvoordelen, waarvan een gedeelte met wetenschappelijk onderzoek is onderbouwd. Venkel wordt wereldwijd al honderden jaren gebruikt vanwege de geneeskrachtige werking van deze groentesoort. Venkel is dus niet alleen een heerlijk ingrediënt voor in een gerecht, je profiteert ook nog eens van tal van gezondheidsvoordelen als je deze groentesoort regelmatig eet. We hebben de belangrijkste gezondheidsvoordelen van venkel hieronder uitgelegd.

Venkel kan bloedarmoede voorkomen

Venkel is rijk aan ijzer. Het menselijk lichaam heeft ijzer nodig om de productie van hemoglobine op peil te houden. De aanwezige hoeveelheid hemoglobine in je lichaam staat direct in verband met allerlei vervelende kwaaltjes, waaronder bloedarmoede. Door venkel een vast onderdeel van je dieet te maken, kun je op een eenvoudige manier bloedarmoede vaak voorkomen! Natuurlijk kunnen er ook nog tal van andere oorzaken zijn voor het ontstaan van bloedarmoede, waardoor het eten van venkel niet in alle gevallen de oplossing voor bloedarmoede is.

Venkel bevat natuurlijke antioxidanten

De antioxidanten in je lichaam voeren voortdurend een strijd tegen de vrije radicalen die het lichaam proberen ‘aan te vallen’. Deze vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door het drinken van alcohol, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, roken en het eten van producten die gemaakt zijn in oud frituurvet. Om de strijd tegen de vrije radicalen te kunnen winnen, is het belangrijk dat er voldoende antioxidanten in je lichaam aanwezig zijn.

Ook interessant:  Vlierbloesem heeft geneeskracht

Eén van de belangrijkste bronnen van antioxidanten is voedsel. In venkel zitten wel drie verschillende soorten antioxidanten, die stuk voor stuk een belangrijke functie hebben in ons lichaam. Door regelmatig venkel te eten help jij je lichaam dus om de voortdurende strijd tegen vrije radicalen te blijven winnen.

Venkel voorkomt spijsverteringsklachten en een opgeblazen gevoel

Goed nieuws voor de mensen die last hebben van spijsverteringsklachten of een opgeblazen gevoel. Venkel kan deze klachten namelijk in veel gevallen voorkomen. In venkel zit asparaginezuur, wat ervoor zorgt dat de lucht in je maag en darmen snel wordt afgevoerd. Daarnaast bevat venkel meerdere stoffen die de maag ondersteunen bij het verteren van voedsel. Als je regelmatig last hebt van spijsverteringsklachten, dan is het dus zeker aan te raden om venkel voor langere tijd aan je dieet toe te voegen.

Venkel ondersteunt het immuunsysteem

Venkel is rijk aan vitamine C. Vitamine C is één van de belangrijkere vitamines voor het ondersteunen van het immuunsysteem van het menselijk lichaam. Aangezien je vaak maar een beperkte hoeveelheid venkel per dag eet, zorgt het eten van alleen venkel er vaak niet voor dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk om ook vitamine C uit andere voedingsstoffen te halen.

Venkel is rijk aan kalium

Een andere belangrijke stof in venkel is kalium. Kalium ondersteunt het lichaam in de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het binnenkrijgen van voldoende kalium de kans op het ontstaan van hersenziektes als Parkinson, MS en Alzheimer aanzienlijk kan voorkomen. De meeste hersenziektes zijn namelijk maar voor een klein gedeelte genetisch bepaalt en voor het grootste gedeelte afhankelijk van je levensstijl en voeding. Regelmatig venkel eten kan het risico op het ontstaan van deze hersenziektes dus aanzienlijk verlagen.

Venkel helpt bij het reguleren van de bloeddruk

Een te hoge bloeddruk verhoogt het risico op het ontstaan van vervelende hart- en vaatziekten. Eén van de voedingsstoffen die de bloeddruk kan reguleren is kalium. En zoals je hierboven kon lezen is venkel rijk aan kalium! Als je het risico op hart- en vaatziekten wilt verlagen of in het verleden al eens last hebt gehad van hart- en vaatziekten, dan hoort venkel zeker thuis in je dieet.

Ook interessant:  Een rijpe mango is een lekkere mango

Venkel heeft een antibacteriële werking

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de antibacteriële werking van voedingsmiddelen. Het doel van deze onderzoeken is om op termijn bacteriële infecties volledig te behandelen met natuurlijke voedingsmiddelen, in plaats van het gebruik van allerlei (slechte) geneesmiddelen. Eén van de voedingsmiddelen waarvan bekend is geworden dat het een antibacteriële werking heeft is venkel. Als je last hebt van een bacteriële infectie of het risico op het ontstaan van een bacteriële infectie simpelweg wilt voorkomen, dan mag je venkel zeker toevoegen aan jouw dieet.

Venkel kan menstruatieklachten verzachten

Hoewel het regelmatig eten van venkel de menstruatieklachten niet geheel kan verhelpen, kan het de klachten wel aanzienlijk verzachten. De stoffen in venkel werken namelijk ontspannend voor het lichaam, waardoor je doorgaans minder klachten ervaart. Als je venkel wilt gebruiken voor het verzachten van menstruatieklachten, dan kun je het best venkelthee drinken.

Venkel verzacht klachten aan de luchtwegen

Ook als je last hebt van je luchtwegen kunnen de stoffen in venkel je klachten verzachten. In venkel zitten namelijk de stofjes ‘anetol’ en ‘cineool’. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze stoffen een positieve werking hebben op klachten aan de luchtwegen. Venkel is daarom zeker de moeite waard om te gebruiken als je last hebt van je luchtwegen.

Venkel ondersteunt de leverfunctie

In meerdere onderzoeken is het reinigende en vochtafdrijvende vermogen van venkel aangetoond. Venkel kan de lever daarom ondersteunen in het versneld afvoeren van giftige stoffen in het lichaam.

Venkel helpt bij afvallen

Doordat de zaadjes in venkel een eetlustremmende werking hebben, zorgt het regelmatig eten van venkel ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Het is dan ook niet vreemd dat venkel vaak onderdeel van het dieet is van mensen die willen afvallen.

Venkel zelf kweken

Ben je overtuigd van de kracht van venkel en wil je het graag aan je dieet toevoegen? Je kunt venkel tegenwoordig in vrijwel elke supermarkt en natuurwinkel kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om deze groentesoort zelf te kweken. Venkel kan in het Nederlandse klimaat uitstekend groeien, waardoor je deze groentesoort ook prima zelf kunt kweken. Niet alleen weet je op deze manier precies waar de venkel die je eet vandaan komt, het scheelt ook nog eens aanzienlijk in de kosten. Voor een geringe hoeveelheid venkel betaal je in een supermarkt of natuurwinkel doorgaans namelijk al een flink bedrag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *