Hoewel steelwratjes meestal geheel onschuldig zijn, is het vanuit cosmetisch oogpunt begrijpelijk dat je ze graag weg wilt hebben. Daarnaast is het ook mogelijk dat steelwratjes soms vanwege medische redenen moeten worden verwijderd, omdat ze bijvoorbeeld op een hinderlijke plek zitten. Er zijn verschillende behandelingen waarmee steelwratjes kunnen worden verwijderd. Daarnaast zijn er ook een aantal manieren waarop je steelwratjes bij jezelf kunt verwijderen.
Inhoud
Steelwratjes laten verwijderen door een specialist
De meeste mensen kiezen ervoor om hun steelwratje(s) te laten verwijderen door een specialist. Een specialist beschikt tenslotte over professionele apparatuur, waardoor de kans op een mooi resultaat aanzienlijk hoger is. Als je steelwratjes door een specialist laat verwijderen, dan krijg je vaak de keuze uit verschillende behandelmethodes. We hebben een overzicht gemaakt van de voornaamste behandelmethodes voor steelwratjes.
Het bevriezen van steelwratjes
Vaak wordt ervoor gekozen om de steelwratjes te bevriezen. De specialist maakt hiervoor gebruik van vloeibare stikstof. Door het bevriezen van steelwratjes is er wel een reële kans dat er zichtbare littekens overblijven. Daarom is deze methode minder geschikt als de steelwratjes op de gezichtshuid zitten.
Steelwratjes verwijderen met een laser
Een andere manier om de steelwratjes te verwijderen is met behulp van een laser. Vaak zijn er echter wel meerdere behandelingen nodig om het steelwratje volledig te verwijderen. Het grote voordeel van het verwijderen van een steelwratje met een laser is dat de kans op een litteken relatief klein is.
Steelwratjes afknippen
Ook het afknippen van het steelwratje is doorgaans een effectieve, eenvoudige en mooie manier om steelwratjes te verwijderen. Alvorens de specialist met de behandeling begint zal eerst de huid lokaal worden verdoofd voordat de specialist met een steriele schaar het steelwratje voorzichtig afknipt.
Wegbranden van het steelwratje
Een steelwratje kan ook worden verwijderd door het weg te branden, ook wel ‘electrocoagulatie’ genoemd. Ook deze ingreep is relatief eenvoudig en de hersteltijd van de behandeling is kort. Alvorens de specialist met de behandeling start, zal de huid eerst lokaal worden verdoofd. In principe voel je er dus helemaal niets van.
Afschaven van het steelwratje
Tot slot kan ervoor worden gekozen om het steelwratje af te schaven. Ook bij deze behandeling zal de huid eerst worden verdoofd, waardoor je tijdens de behandeling geen pijn hebt. Na de behandeling zal er wel een klein schaafplekje overblijven op de plek waar het steelwratje heeft gezeten. Meestal geneest dit wondje erg snel.
Zelf steelwratjes verwijderen
Hoewel het af te raden is om zelf steelwratjes te verwijderen, is het wel degelijk mogelijk. Je kunt het steelwratje het best niet zelf afknippen, want de kans op een infectie is groot. Wel kun je ervoor kiezen om het steelwratje zelf te bevriezen met één van de daarvoor geschikte producten die bij de drogist worden verkocht.
Als je ervoor kiest om zelf je steelwratjes te verwijderen, dan is het aan te raden om dit door middel van bevriezing te doen. Zorg er in ieder geval wel altijd voor dat je op een hygiënische manier werkt, want de kans op een infectie is vrij groot als je zelf je steelwratjes gaat verwijderen.
Met steelwratjes naar de huisarts
In principe is het niet noodzakelijk om naar de huisarts te gaan als je last hebt van steelwratjes. Als je hebt geprobeerd om de steelwratjes zelf te verwijderen en het niet goed is gelukt, dan is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als het verwijderen van steelwratjes vanwege medische redenen noodzakelijk is, dan is je huisarts het eerste aanspreekpunt.
Als je steelwratjes vanwege cosmetische redenen wilt laten verwijderen, dan zal dit niet worden vergoed vanuit je zorgverzekering. Je kunt in dat geval ook prima op eigen initiatief bij een kliniek naar keuze terecht.