wat-helpt-tegen-stress

Wat helpt tegen stress?

Leestijd: 7 min

In de huidige, drukke maatschappij is stress een centraal thema. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat de negatieve gezondheidseffecten van stress gigantisch zijn. Niet alleen kan stress op de lange termijn eenvoudig voor een burn-out zorgen, ook is het op dagelijkse basis een zware aanslag op je lichaam. Hoewel de meeste mensen wel weten dat het hebben van stress niet gezond is voor het lichaam, onderneemt het grootste gedeelte van de mensen geen concrete stappen om de hoeveelheid stress in hun leven te verminderen. Door zelf een aantal aanpassingen in je leven te maken, kun je stress in veel gevallen echter gedeeltelijk of zelfs volledig voorkomen.

Probeer de stressbron te achterhalen

Om stress te kunnen voorkomen, is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet waar je dagelijks precies gestrest van raakt. De eerste stap is dan ook het uitzoeken wat jouw stressbron precies is. Probeer bijvoorbeeld eens dagelijks een lijstje te maken van de zaken waardoor je jezelf gestrest hebt gevoeld.

Na een tijdje zul je een duidelijk patroon herkennen, zodat je precies weet welke dingen jouw stressgevoelens geven. Vervolgens kun je aan de slag met het verminderen of volledige elimineren van de stressbron uit je leven.

Maak je agenda eens wat vaker vrij

In Westerse landen is het heel gebruikelijk om elke minuut van de dag vol te plannen met een activiteit. Hoewel het niet altijd mogelijk is om elke dag een aantal vrije momenten in te plannen, zou dit wel het uitgangspunt moeten zijn. Gebruik deze vrije momenten om jezelf even volledig te ontstressen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door te gaan mediteren. Natuurlijk zijn er ook nog talloze andere manieren waarop je deze vrije momenten kunt besteden. Ga bijvoorbeeld lekker aan de slag met je hobby of ga een rondje lopen. Regelmatig je gedachten kunnen verzetten zorgt er gegarandeerd voor dat je minder stress ervaart.

Zorg voor een opgeruimde leefomgeving

Heb je ook wel eens gehoord dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd? Onderzoek heeft aangetoond dat als je in een opgeruimd huis woont, je doorgaans ook minder stress ervaart. Zorg er daarom voor dat je leefomgeving altijd lekker opgeruimd is. Hiermee bedoelen we dus niet alleen je eigen huis, maar ook je werkomgeving.

Probeer stress rustig af te bouwen

Als je een stressvol leven hebt en de voornaamste stressbronnen hebt geïdentificeerd, dan is het niet verstandig om al deze stressbronnen direct te elimineren uit je leven. Een dusdanig grote verandering in je leefpatroon kan er namelijk ook voor zorgen dat je juist meer stress krijgt in plaats van minder.

Ook interessant:  Dit zijn de belangrijkste vitamines voor jouw lichaam

Je hebt vast wel eens gehoord van mensen die een stressvol beroep hadden, met pensioen gaan en volgens een ‘zwart gat’ in hun leven ervaren. Om dit te voorkomen, kun je de hoeveelheid stress in je leven daarom het best rustig afbouwen.

Probeer taken niet te lang uit te stellen

Wist je dat het uitstellen van taken juist meer stress geeft dan minder? Op korte termijn zorgt het er wellicht voor dat je minder stress hebt, omdat je eindelijk tijd hebt om even te ontspannen, maar op lange termijn zorgt het doorgaans juist voor meer stress.

Zorg dat je alle taken op je werk altijd ruimschoots vóór de deadline af hebt, zodat je geen stress meer hebt als de deadline in zicht komt. Het is niet verkeerd om zo af en toe wat uit te stellen om een tijdje wat meer rust te hebben, maar doe dit dus niet te vaak.

Zet je wekker eens wat eerder

Voor mensen die veel stress ervaren in hun leven, begint de stress vaak al vroeg in de ochtend. Voor veel mensen is het een sport om de wekker in de ochtend zo laat mogelijk te zetten, om vervolgens in alle haast de dagelijkse ochtendrituelen uit te voeren.

Als je voortaan je wekker net wat eerder zet in de ochtend, kun je het heerlijk rustig aan doen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je in de ochtend minder stress hebt, ook zorgt dit er vaak voor dat je gedurende de rest van de dag veel minder snel stress ervaart.

Probeer altijd op tijd te zijn voor afspraken

Een andere belangrijke stressbron is het op tijd komen voor afspraken. Moet je voor je afspraak met het openbaar vervoer of met de auto reizen? Dan is het verstandig om simpelweg wat eerder thuis weg te gaan. Controleer daarnaast ook altijd vooraf of er nog bijzonderheden zijn die van invloed kunnen zijn op je reis naar je afspraak, zoals een file of OV-vertraging.

Niet alleen kun je op deze manier de hoeveelheid stress rondom een afspraak aanzienlijk verminderen, ook zorgt het er nog eens voor dat je altijd op tijd bij je afspraak bent.

Probeer minder te multitasken

Tijdens het ontbijten nog even snel de lunch van de kinderen maken, terwijl je aan het bellen bent met een collega. Ziet jouw ochtend er ook vaak zo uit? Dan is het logisch dat je veel stress ervaart! Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat multitasken doorgaans één van de voornaamste stressbronnen is.

Hoewel je in sommige gevallen niet kunt voorkomen dat je moet multitasken, is het belangrijk om dit te beperken. Door jezelf aan te leren om jezelf uitsluitend op één ding te focussen ervaar je niet alleen minder stress, het zorgt er ook nog eens voor dat je voortaan minder snel bent afgeleid.

Probeer mensen die voor stress zorgen te mijden

Eén van de voornaamste stressbronnen zijn andere mensen. Hoewel anderen er wel degelijk voor kunnen zorgen dat je minder stress ervaart, zijn andere mensen vaak ook de belangrijkste oorzaak van stress. Als je merkt dat je altijd stress hebt als je in de buurt bent van bepaalde mensen, dan is het aan te raden om dit bespreekbaar te maken met deze mensen.

Ook interessant:  Top 12 Meest gezonde voeding

Mocht dit uiteindelijk geen zin blijken te hebben, dan kun je deze mensen het best zoveel mogelijk proberen te mijden. Hoewel dit waarschijnlijk een moeilijke stap is om te zetten, is het uiteindelijk voor je eigen gezondheid wel de beste keuze.

Consumeer geen producten met cafeïne

Wist je dat stress vaak ook wordt veroorzaakt door hetgeen we eten en drinken? Heb jij ook veel last van stress en drink je gedurende de dag veel cafeïne-houdende dranken als koffie en cola? Dan is het aan te raden om hier eens een tijdje mee te minderen of er zelfs volledig mee te stoppen.

De kans is namelijk groot dat dit ervoor zorgt dat je voortaan minder stress ervaart. Vervang een aantal van de dagelijkse bakjes koffie bijvoorbeeld eens door glazen water.

Maak je leefomgeving simplistischer

Heb je veel dingen in je leefomgeving staan? Onderzoek heeft aangetoond dat het leven in drukke, volgebouwde leefomgevingen doorgaans voor meer stress zorgt. Ruim de dingen op die je toch niet meer gebruikt of die al tijden in de weg staan.

Als er minder in je leefomgeving staat, dan heb je in principe ook minder om je druk over te maken. Je hoeft tenslotte minder op te ruimen, schoon te maken en te onderhouden. Loop dus eens een kritisch rondje door je huis en bepaal welke dingen eigenlijk prima weg kunnen.

Genieten van de leuke momenten op de dag

Het leven in een dagelijkse sleur is erg vermoeiend en zorgt doorgaans voor veel stress. Door eens wat meer te genieten van de leuke momenten op de dag, kun je de hoeveelheid stress in je leven doorgaans eenvoudig verminderen. Je hoeft echt niet elk moment van een dag efficiënt te besteden.

Houd een dagboek bij

Vind je het lastig om over je gevoelens te praten? Dan kun je ervoor kiezen om een dagboek bij te houden. Om de hoeveelheid stress in je leven te verminderen is het namelijk wel belangrijk om een uitlaatklep te hebben. Je kunt hier een persoon uit je omgeving voor in vertrouwen nemen, maar vaak werkt het ook prima om het simpelweg van je af te schrijven.

Neem dus elke dag even de tijd om alle stress van je af te schrijven in een dagboek.

Maak stress bespreekbaar op je werk

Ervaar je veel stress als je aan het werk bent? Dan is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken met je werkgever. Hoewel geen enkel beroep volledig stressvrij is, zou een werkgever er alles aan moeten doen om de hoeveelheid stress van de werknemers zo minimaal mogelijk te houden.

Voordat je werkgever je kan helpen bij het wegnemen van stressbronnen, is het natuurlijk wel belangrijk dat hij of zij weet dat je stress ervaart door je werk. Wacht er dus niet te lang mee en maak het bespreekbaar.

Zoek hulp bij een professional

Vind je het lastig om de hoeveelheid stress in je leven te verminderen en hebben de bovenstaande tips je niet verder geholpen? Dan kan het verstandig zijn om de hulp van een professional in te schakelen. In sommige gevallen kan deze professionele hulp ook via je werk worden ingeschakeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *