wanneer-zwanger-worden-niet-lukt

Wanneer zwanger worden niet lukt

Leestijd: 4 min

Als je zwanger probeert te worden en het niet lukt, dan kan dit erg vervelend zijn. Toch is het zo dat dat een vruchtbaarheidsstoornis vaker voorkomt dan je waarschijnlijk denkt. Daarnaast zijn er ook nog tal van andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat het niet lukt om zwanger te worden. Ben je benieuwd wat je precies kunt doen als het niet lukt om zwanger te worden? Lees dan verder!

Komt het vaak voor dat zwanger worden niet lukt?

Het is helemaal niet vreemd dat het je niet lukt om snel zwanger te worden. Naar schatting heeft in Nederland ongeveer 25% van de vrouwen last van een vruchtbaarheidsstoornis. Vaak blijkt dit pas op het moment dat een vrouw voor het eerst zwanger probeert te worden, omdat er nog niet eerder op is getest.

Er zijn ook nog tal van andere redenen waarom het niet lukt om zwanger te worden. Het grootste gedeelte van de vrouwen lukt het daarom niet om in de eerste maanden dat ze het proberen zwanger te worden.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van het niet zwanger kunnen worden?

Als het niet lukt om zwanger te worden, dan zijn er hiervoor verschillende mogelijke oorzaken. Soms heeft de vrouw last van een vruchtbaarheidsstoornis, maar het is ook heel goed mogelijk dat juist de man last heeft van een vruchtbaarheidsstoornis. We hebben een overzicht gemaakt van de voornaamste oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap.

Mogelijke oorzaken bij de man

Het komt vaak voor dat het niet lukt om zwanger te worden door een verminderde vruchtbaarheid van de man. Vaak wordt dit veroorzaakt door sperma-afwijken, waaronder:

 • Productie van te weinig zaadcellen. Op het moment dat een zaadlozing te weinig zaadcellen bevat, dan is de kans op een zwangerschap automatisch een stuk lager. Daarnaast kan het zelfs voorkomen dat er helemaal geen zaadcellen aanwezig zijn. In dat geval wordt de man vaak onvruchtbaar verklaard.
 • De zaadcellen bewegen niet voldoende. Een andere reden waarom het niet lukt om zwanger te worden kan zijn dat de zaadcellen van de man niet voldoende bewegen. Om een hoge kans op zwangerschap te hebben, is het belangrijk dat minimaal 20% van de zaadcellen goed beweegt. Is dit percentage lager, dan is het vaak een stuk lastiger om zwanger te worden.
Ook interessant:  Eerste tandjes van jouw baby

Mogelijke oorzaken bij de vrouw

Het is ook mogelijk dat het niet lukt om zwanger te worden doordat de vrouw een vruchtbaarheidsstoornis heeft. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Cyclusstoornissen. Bij een cyclusstoornis lukt het niet om op het juiste moment een eisprong te hebben, of blijft een eisprong zelfs helemaal uit. Door hormonen te nemen kan er vaak voor worden gezorgd dat er toch regelmatig een eisprong plaatsvindt. Een cyclusstoornis is één van de voornaamste oorzaken bij vrouwen als het niet lukt om zwanger te worden.
 • Afwijkingen aan de eileiders. Ook is het mogelijk dat er afwijkingen aan de eileiders zijn. Dit is bij ongeveer 14% van de vrouwen die zwanger probeert te worden het geval. Om de afwijkingen aan de eileiders te verhelpen, is vaak een operatie noodzakelijk.
 • Anti-conceptie na-effect. Door gebruik te maken van anti-conceptiemiddelen voor de vrouw kan het voorkomen dat jouw lichaam eerst moet wennen na het stoppen hiermee. Er kunnen nog resterende hormonen en andere middelen in jouw lichaam zitten afkomstig van het anti-conceptiemiddel. Geef jouw lichaam de tijd om te wennen zodra je stopt met een anti-conceptiemiddel.
 • Stress. Stress speelt een grote rol bij het niet zwanger kunnen worden. Beperk de stress in je leven en doe het desnoods wat rustiger aan. Probeer ook geen extra stress te ervaren doordat je nog niet zwanger bent.
 • Endometriose. Tot slot kunnen vrouwen last hebben van endometriose. Om dit te kunnen verhelpen, is het vaak noodzakelijk om langere tijd hormonen te nemen. Als je last hebt van endometriose, dan duurt het doorgaans een stuk langer voordat je eenmaal zwanger kunt worden. De eerste tijd dat je deze tabletten slikt ben je namelijk nog niet vruchtbaar.

Wat je zelf kunt doen

Als het je niet lukt om zwanger te worden, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

 • Probeer te stoppen met roken en het drinken van alcohol
 • Probeer gezond en divers te eten
 • Beweeg elke dag voldoende
 • Los eventuele problemen met geslachtsgemeenschap op
 • Probeer impotentie op te lossen
 • Probeer vaker de tijd te nemen voor geslachtsgemeenschap
Ook interessant:  Alles over weeën

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als het je niet lukt om binnen één jaar zwanger te worden, dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Er is dan mogelijk een reden waarom het niet lukt om zwanger te worden. Als je vanwege je leeftijd snel zwanger probeert te worden, dan kun je zelfs na zes maanden al naar de huisarts. Ook als je simpelweg advies in wilt winnen van een arts, dan is je huisarts het eerste aanspreekpunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *