wanneer-weet-je-of-je-hoogsensitief-bent

Wanneer weet je of je hoogsensitief bent?

Leestijd: 6 min

Bij Gezond.info bieden we schrijvers, experts en trainers de kans om een gastblog te publiceren. Deze artikelen kunnen gaan over gezondheid, relaties, sport, aandoeningen of beauty. Elke gastblogger heeft zijn of haar eigen kennis die graag gedeeld mag worden. Dit keer is het Cathy van Cathyspaas.com die graag meer vertelt over HSP (hoogsensitief persoon) en hoe het is om dit te hebben.

Wat is HSP

Een HSP, ofwel een hoogsensitief persoon, is iemand met een dieper verwerkingssysteem in diens hersenen. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die genetisch bepaald is. Het komt voor bij bijna 1 op de 5 mensen en evenveel mannen als vrouwen zijn hoogsensitief. Ook bij dieren herkennen we de eigenschap.

Lichamelijk

Onze zenuwuiteinden zijn gevoeliger, waardoor we via onze zintuigen intenser (be)leven.

Het kan zijn dat je gevoelig bent voor geluid, waardoor veel lawaai je hele gemoed op stelten kan zetten. Of je verdraagt fel licht misschien niet zo goed? Anderen hebben dan weer een hypergevoelige huid. Ieder naadje of etiket lijkt dan eindeloos te jeuken of te irriteren.

Ook geuren kunnen als enorm storend ervaren worden. Je ziet ook wel eens hoe kinderen hun ouders het bloed onder de nagels uit kunnen halen, omdat ze de smaken van het eten zo scherp proeven of omdat de textuur vreemd aanvoelt in hun mond.

Emotioneel

Daarnaast toont uitgebreid onderzoek aan dat onze rechterhersenhelft actiever is.
Dat wil zeggen dat we:

  • meer creativiteit kunnen aanboren
  • veel empathie hebben
  • een sterk inlevingsvermogen bezitten

Zo komt het wel eens voor dat we emoties veel dieper ervaren dan anderen. ‘Neem het toch niet zo persoonlijk op.’, klinkt het dan… Het lijkt bij ons allemaal veel harder binnen te komen dan bij anderen.

Door de diepe verwerking in ons brein blijven we bepaalde situaties of uitspraken telkens opnieuw afspelen in ons hoofd. We overlopen wat er gezegd werd, waarom dat gezegd werd, of we dat wel goed hebben gedaan, wat de anderen er van vinden,…

Het speelt zich af als een loop in je hoofd (een lus die zich blijft herhalen). Het is niet altijd makkelijk om daar uit los te breken. Vooral als je niet zo goed in je vel zit, merk je dat je hier steeds vaker op terugkomt en langer in blijft ‘hangen’. Je merkt dan dat je vast zit in een vicieuze cirkel. Wanneer je dit ervaart, is de eerste stap om met je zelfbeeld aan de slag te gaan.

Ook interessant:  Hoe gezond is karnemelk?

Zorg dat er een stevig fundament ligt, zodat je van daar uit weer verder kan bouwen. Je wilt het punt bereiken dat jij jezelf volledig de goedkeuring geeft om jezelf te mogen zijn. Dat je voelt dat je goed genoeg bent. Zo wordt de mening van anderen direct een pak minder zwaar.

Toffe tip

Hang overal reminders met de zin:
‘Ik ben genoeg!’
en herhaal deze zo vaak mogelijk doorheen de dag.

Wat ik ook vaak van klanten hoor, is dat ze de emoties van anderen overnemen en dat dit bakken aan energie kost. Ik kan hier een heel technische uitleg over spiegelneuronen aan geven en hoe die bij HSP actiever zijn, maar je kan het zo zien: onze hersenen zijn zo sterk geactiveerd bij het inlevingsvermogen en de empathie, dat we letterlijk voelen wat de ander voelt.

Wanneer je je in een negatieve omgeving bevindt, is dat niet bepaald gunstig voor je energieniveau, je emoties, noch je gemoed. Wees dus waakzaam over de personen met wie jij je omringt en maak afgestemde keuzes over aan wie jij je tijd én energie spendeert.

Sociaal

Juist omdat we ons zoveel zorgen maken over de sociale context en wat anderen van ons vinden, hebben we nogal eens moeite met het stellen van grenzen. ‘Als ik dit niet doe, dan ben ik een slechte vriendin/partner/moeder/dochter,… en wat gaan ze dan wel niet van me denken…’ klinkt het dan in onze gedachten. Dat remt je enorm en maakt de drempel om voor jezelf te kiezen eens zo groot.

Houd je gedachten in check door steeds bewuster naar dat stemmetje in je hoofd te luisteren en juist te kiezen voor de gedachten die jou vooruit helpen in plaats van jezelf omlaag te halen. Je hersenen zijn als spieren. Je gaat ze op deze manier trainen. Wees je er van bewust: ‘Dit is topsport!’

Bij veel HSP zorgt een grote groep mensen of drukte in het algemeen voor stress en/of vermoeidheid. Ik ben zelf iemand die nogal graag de bloemetjes buiten zet, maar in het verleden dronk ik dan aardig wat alcohol. Ik had niet door dat dit was om niet te hoeven dealen met al de prikkels die binnenkwamen.

Ook interessant:  Goede voornemens blijven volhouden

Wanneer ik eens niet dronk, was ik al heel vroeg moe merkte ik en bij het (mis)gebruik van alcohol kon ik de hele nacht doorgaan en mij amuseren. Dit is uiteraard niet de manier om hier mee om te gaan, maar helaas wordt de overprikkeling vaak verdoofd. Denk maar aan suiker, alcohol, drugs, overmatig tv kijken, etc.

We kregen op school geen vak dat verklaarde hoe ons brein werkt en hoe we daar dan precies mee om moeten gaan. Dat maakt dat veel HSP de weg al eens kwijtraken. Dit is precies de reden waarom ik het programma ‘Krachtig HSP’ heb uitgewerkt. Daar leer je de technieken om los te kunnen laten, je draagkracht te verhogen en meer rust in je hoofd te krijgen.

Jaren ben ik, Cathy Spaas, op zoek geweest naar methodes die mij konden helpen om me beter in mijn vel te voelen. Veel technieken hielpen wel een beetje, maar veranderden fundamenteel niet veel. Ik bleef maar in dezelfde cirkeltjes draaien. Ik voelde mij niet goed, had weinig energie en ik bleef vasthouden aan gekwetste momenten uit het verleden. Ik was simpelweg niet gelukkig.

Toen ik leerde dat onze hersenen als HSP zo anders werken en ik na lang zoeken een manier had gevonden om los te kunnen laten, begreep ik het belang van een programma dat is opgebouwd vanuit concrete handvaten om deze methode echt in het dagelijks leven toe te kunnen passen. Zo ontstond het programma ‘Krachtig HSP’.

Ondertussen mocht ik meer dan 100 anderen helpen in hun geluk, krijg ik ontzettend veel voldoening uit mijn job als HSP coach. (Zie het als jouw trainer om je te leren topsport te spelen bij het trainen van je brein.) Daarnaast ben ik afgelopen jaar getrouwd met de man van mijn dromen en mochten we in november ons zoontje Eden liefdevol in ons leven verwelkomen. Ik geniet intens en ervaar iedere dag als een geschenk.

Mijn geluk kan dus niet meer op en dat gun ik jou ook. Daarom is het mijn grootste missie om jou te laten zien wat je talenten als HSP zijn, je in je kracht te helpen en je te laten stralen vanuit je innerlijke kern. Spreekt het je aan? Check dan gerust de website voor meer info: www.cathyspaas.com.

Wil je zelf ook een gastblog op Gezond.info publiceren? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *