wanneer-doe-je-een-zwangerschapstest

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Leestijd: 4 min

Als je zwanger probeert te worden en of simpelweg een zwangerschap wilt uitsluiten, kun je ervoor kiezen om een zwangerschapstest te doen. Een zwangerschapstest kun je tegenwoordig gewoon bij de drogist kopen, waardoor je de test zelf thuis kunt uitvoeren. Doordat een goede zwangerschapstest echter niet goedkoop is, wil je natuurlijk het liefst wel alleen een test doen op momenten dat het ook echt zin heeft. Want wanneer doe je nu eigenlijk precies een zwangerschapstest? Lees snel verder voor het antwoord!

Het beste moment voor een zwangerschapstest

Hoewel het natuurlijk geen probleem is om vaker dan noodzakelijk een zwangerschapstest te doen, zijn er een aantal momenten aan te wijzen waarop je het best een zwangerschapstest kunt doen. Je kunt een zwangerschapstest het best pas doen als je minimaal één dag over tijd bent. Een zwangerschapstest test namelijk de hoeveelheid hCG-hormoon in je urine.

Als je te vroeg zou testen, dan is dit hormoon mogelijk nog in een te lage hoeveelheid aanwezig in je urine. Het gevolg hiervan is dat de zwangerschapstest een negatieve uitslag toont, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Daarnaast zijn er verschillende andere momenten waarop het doen van een zwangerschapstest aan te raden is:

  • Je ongesteldheid blijft uit
  • Je probeert zwanger te worden en gebruikt geen anticonceptie
  • Je hebt in de afgelopen tijd onveilige seks gehad en wilt een zwangerschap uitsluiten
  • Je hebt last van symptomen die overeenkomen met een (beginnende) zwangerschap

Hoe werkt een zwangerschapstest precies?

Als je nog nooit een zwangerschapstest hebt gedaan, dan is het niet vreemd dat je nog niet precies weet hoe een zwangerschapstest werkt en hoe je jezelf kunt testen. In principe hebben alle zwangerschapstesten die je bij de drogist kunt kopen een vergelijkbare werking. Een zwangerschapstest test de hoeveel hCG-hormonen in je urine. Je moet de strip van de zwangerschapstest daarom in de urine te houden, waarna je binnen enkele minuten de uitslag ziet.

Ook interessant:  Baking soda: zuiveringszout voor je gezondheid

Op zich maakt het moment van de dag waarop je de zwangerschapstest doet niet veel uit, maar het wordt aangeraden om de test met ochtendurine uit te voeren. In ochtendurine zit namelijk doorgaans de hoogste concentratie van het hCG-hormoon, waardoor een zwangerschap het betrouwbaarst kan worden aangetoond.

Je kunt het best niet te veel water drinken vlak voordat je de zwangerschapstest doet. Dit kan namelijk je urine dusdanig verdunnen, dat de uitslag van de zwangerschapstest niet langer betrouwbaar is. Lees daarnaast altijd de bijsluiter van de zwangerschapstest goed. Zo kan het bijvoorbeeld per test verschillen hoe lang je de teststrip in de urine moet houden. Om ervoor te zorgen dat de uitslag van de zwangerschapstest zo betrouwbaar mogelijk is, is het belangrijk om de aanwijzingen op de bijsluiter exact op te volgen.

De uitslag van de zwangerschapstest

Hoewel de meeste zwangerschapstesten die in Nederland worden verkocht vrij betrouwbare resultaat geven, is de uitslag nooit 100% betrouwbaar. De enige manier om met volledige zekerheid aan te kunnen tonen dat je zwanger bent is het ondergaan van een bloedtest of een echo bij de huisarts.

De uitslag van de zwangerschapstest kan ‘positief’ of ‘negatief’ zijn. Op het moment dat de uitslag positief is, dan betekent dit dat je zwanger bent. Als de uitslag negatief is, dan betekent dit vanzelfsprekend dat je niet zwanger bent of de test niet goed hebt uitgevoerd.

Er kunnen echter ook nog verschillende andere redenen zijn waarom de uitslag positief is, terwijl je niet zwanger bent. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je de test op een onjuiste manier hebt uitgevoerd, of de test pas te laat hebt afgelezen. Het kan ook zo zijn dat de uitslag onterecht negatief is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je jezelf te vroeg hebt getest, je voor het doen van de test te veel water hebt gedronken of als je de test op een onjuiste manier hebt uitgevoerd.

Ook interessant:  Vlierbloesem heeft geneeskracht

Waar kan ik in Nederland een zwangerschapstest kopen?

In Nederland kun je bij vrijwel elke drogist een zwangerschapstest kopen. Vaak heb je de keuze uit talloze verschillende zwangerschapstesten in uiteenlopende prijscategorieën. Het is echter niet zo dat duurdere zwangerschapstesten automatisch betrouwbaarder zijn.

Als je een zwangerschapstest bij een drogist in Nederland koopt, dan kun je er vanuit gaan dat deze voldoende betrouwbaar is. Een zwangerschap kan tenslotte uiteindelijk pas definitief worden vastgesteld door middel van een bloedonderzoek of echo. De prijs van een zwangerschapstest verschilt aanzienlijk, maar ligt gemiddeld rond de €5,- per stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *