waarom-heb-ik-pijn-in-mijn-bovenbeen

Waarom heb ik pijn in mijn bovenbeen?

Leestijd: 4 min

Als je voortdurend last hebt van een stekende of zeurende pijn in de bovenbeen, dan kan dit behoorlijk vervelend zijn. Niet alleen is de pijn erg onprettig, ook zorgt pijn in je bovenbeen er vaak voor dat het erg lastig is om te lopen. In veel gevallen is pijn in de bovenbenen gelukkig geheel onschuldig. Vrijwel iedereen krijgt er ooit wel eens mee te maken. Toch vraagt pijn in de bovenbenen in sommige gevallen wel degelijk om een passende behandeling.

Wat zijn de symptomen van pijn in de bovenbeen?

Pijn in de bovenbeen heeft een aantal duidelijk symptomen. Het hoeft echter helemaal niet zo te zijn dat je van al deze symptomen last hebt. De voornaamste symptomen van pijn in de bovenbeen zijn tintelingen in je been, moeite hebben met lopen en een doof of branderig gevoel in de bovenbeenspieren.

Al deze symptomen zijn doorgaans gelukkig geheel ongevaarlijk. Dit betekent dat het in de meeste gevallen niet noodzakelijk is om meteen naar je huisarts te gaan als je last hebt van de symptomen van pijn in je bovenbeen.

Oorzaken van pijn in de bovenbeen

Als je last hebt van pijn in je bovenbeen, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. We hebben een handig overzicht gemaakt van de belangrijkste oorzaken van pijn in de bovenbeen, zodat je kunt voorkomen dat je hier in het vervolg weer last van hebt.

1. Pijn in de bovenbeen door een spierblessure
Een veelvoorkomende oorzaak van pijn in de bovenbenen is een spierblessure. In de bovenbenen zitten veel spieren, waardoor de kans op het ontstaan van een spierblessure op deze plek ook een stuk groter is. Mogelijke spierblessures zijn bijvoorbeeld spierverrekkingen en spierscheuringen.

Ook interessant:  Vrolijk je dag beginnen is elke dag mogelijk

Als je pijn in de bovenbeen hebt als gevolg van een spierverrekking of spierscheuring, dan moet de pijn direct na een intensieve training zijn ontstaan en uitstralen van boven naar beneden. Daarnaast is er vaak een zwelling zichtbaar rondom het pijnlijk gebied.

2. Pijn in de bovenbeen door overbelasting
Een andere veelvoorkomende oorzaak van pijn in de bovenbeen is overbelasting van de spier. Je beenspieren kunnen op allerlei manieren overbelast raken. Spieroverbelasting is vaak het gevolg van een te korte warming-up of het helemaal niet doen van een warming-up. Voordat je intensief gaat sporten is het daarom belangrijk om altijd een uitgebreide warming-up te doen.

3. Pijn in de bovenbeen door zenuwen
Het kan ook zo zijn dat de pijn in de bovenbeen wordt veroorzaakt door zenuwen. In dat geval noemen we het ook wel ‘zenuwpijn in de bovenbeen’. Zenuwpijn ontstaat meestal op het moment dat de zenuwen beschadigd zijn. Doordat zenuwpijn, net als de meeste andere oorzaken van pijn in de bovenbeen, niet van buitenaf zichtbaar is, wordt pijn in de bovenbeen vaak pas laat hiermee in verband gebracht.

4. Pijn in de bovenbeen door artrose
Als je artrose hebt, dan kan dit ook pijn in je bovenbeen veroorzaken. Doorgaans is de pijn geconcentreerd in de heup- en kniegewrichten als je last hebt van artrose, maar deze pijn kan wel degelijk naar je bovenbenen uitstralen.

5. Pijn in de bovenbeen door overgewicht
Ook langdurig overgewicht kan pijn in de bovenbenen veroorzaken. De spieren in de bovenbenen raken op termijn namelijk overbelast door het gewicht. Als je overgewicht hebt en daarnaast regelmatig pijn in de bovenbenen ervaart, dan heb je mogelijk de oorzaak hiervan gevonden!

Pijn in de bovenbeen behandelen

Als je last hebt van pijn in de bovenbenen dan zijn er, afhankelijk van de oorzaak, verschillende behandelmethodes. We hebben een overzicht gemaakt van de voornaamste behandelingen bij pijn in de bovenbeen.

Ook interessant:  Zo voorkom je verkoudheid

1. Gebruik van pijnstillers voor pijn in de bovenbenen
Als je erg veel last heb van de pijn in je bovenbenen, dan kun je hiervoor pijnstillers als paracetamol of ibuprofen gebruiken. Vooral als de oorzaak overbelasting van de spieren is, dan kunnen pijnstillers de pijn vaak verzachten.

2. Een warm bad helpt voor pijn in de bovenbenen
Als de oorzaak van de pijn overbelasting is, dan kan het ook helpen om een lekker warm bad te nemen. In combinatie met het nemen van pijnstillers kun je door het nemen van een warm bad de symptomen van pijn in de bovenbenen vaak verzachten.

3. Fysiotherapie voor pijn in de bovenbenen
Als je langere tijd last hebt van pijn in je bovenbenen, dan is het verstandig om hiermee naar een fysiotherapeut te gaan. Een fysiotherapeut kan samen met jou kijken wat de oorzaak van de pijn precies is en een passend behandelplan opstellen.

4. Operatie voor zenuwbeschadiging
Als de pijn in je bovenbenen wordt veroorzaakt door een zenuwbeschadiging, dan zul je hiervoor doorgaans een operatie moeten ondergaan. Tijdens deze operatie zullen de ingesloten of beschadigde zenuwen worden gerepareerd, waarmee de pijn in de bovenbenen vaak ook is opgelost.

5. Medicatie op voorschrift
Als je last hebt van artritis of fibromyalgie, dan kan een arts ervoor kiezen om medicatie voor te schrijven om de symptomen van pijn in je bovenbenen te verzachten. Informeer bij je arts welke medicijnen hiervoor geschikt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *