voorkom-een-droge-huid-in-de-winter

Voorkom een droge huid in de winter

Leestijd: 5 min

Voor veel mensen is de winterperiode een tijd van lekker warme chocolademelk, maar voor mensen die in de winter altijd last hebben van een droge huid en droge lippen is het vooral een tijd van smeren, smeren en nog eens smeren. In de winter heeft je huid een hoop te verduren en dat is vaak te zien ook. Het is daarom belangrijk om in de winter extra lief te zijn voor je huid en de nodige maatregelen te treffen om een droge huid en droge lippen zoveel mogelijk te voorkomen. In dit artikel geven we je 10 handige tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat je in de winter géén last krijgt van een droge huid.

Plaats een goede luchtbevochtiger in huis

Vooral in de winter is het belangrijk dat de luchtvochtigheid in je huis goed is geregeld. Een te lage luchtvochtigheid zorgt er namelijk voor dat je huid uitdroogt. Op het moment dat je de verwarming in huis aanzet, dan daalt de luchtvochtigheid meteen. En laat je nu net in de winter regelmatig de verwarming aan willen zetten.

Het aanschaffen van een luchtbevochtiger is een eenmalige investering waar je zeker geen spijt van gaat krijgen als je in de winter regelmatig last hebt van een droge huid. Wist je daarnaast dat sommige tropische planten de luchtvochtigheid in je huis ook kunnen verhogen? Als je nog wat leuke nieuwe planten voor in huis zoekt is dit dus ook zeker een goede optie.

Bescherm je huid (en lippen) als je in de winter naar buiten gaat

Wellicht vanzelfsprekend, maar de beste manier om een droge huid te voorkomen is simpelweg je huid en lippen te beschermen als je in de winter naar buiten gaat. Draag bijvoorbeeld altijd handschoenen, een lekkere warme sjaal en eventueel een muts. Het blijkt daarnaast ook dat het dragen van katoen een droge huid kan voorkomen en dat synthetische stoffen er juist voor kunnen zorgen dat de huid verder uitdroogt.

Ook interessant:  Wat kun je doen tegen steelwratjes op je huid?

Je kunt in de winter daarom het best zoveel mogelijk katoen dragen. Kleed jezelf ook binnenshuis warm aan in de winter. Binnen kan het namelijk net zo goed koud zijn en dit kan je huid ook verder uitdrogen.

Douche wat korter en minder warm

Slecht nieuws voor de mensen die graag lang onder een heerlijk warme douche staan en de mensen die in de winterperiode het liefst dagelijks in bad gaan. Hoewel een lange, warme douche in de winter natuurlijk heerlijk is, droogt het ook je huid flink uit.

Je kunt in de winter daarom het beste niet langer dan vijf minuten onder de douche staan en de temperatuur niet al te hoog zetten. Wellicht vervelend, maar het kan er wel voor zorgen dat je geen last hebt van een droge huid.

Gebruik geen huidproducten met agressieve ingrediënten

Hoewel huidproducten met agressieve ingrediënten vaak erg effectief werken in het oplossen van allerlei huidkwaaltjes, drogen ze je huid ook gigantisch uit. Zeker als je dit soort producten in de winter gebruikt, heb je voor je het weet last van een droge huid.

Gebruik alleen huidproducten met ceramiden

Als je een droge huid wilt voorkomen, dan kun je het best huidproducten met ceramiden gebruiken. Ceramiden zorgen er namelijk voor dat het vochtgehalte van de huid hoog blijft, waardoor je huid niet kan uitdrogen. Let bij het aanschaffen van huidproducten altijd op de ingrediënten en probeer producten met ingrediënten die een uitdrogende werking hebben zoveel mogelijk te vermijden.

Gebruik lippenbalsems om droge lippen te voorkomen

Als je regelmatig last hebt van droge lippen, dan kun je hiervoor lippenbalsems gebruiken. Het is echter zo dat veel van de lip-balsems die in de winkel worden verkocht juist een uitdrogende werking hebben. Het is bij het aanschaffen van lipbalsems daarom belangrijk om goed op de ingrediënten te letten.

Ook interessant:  10 eenvoudige oefeningen voor je onderkin

Hoewel het gebruik van lippenbalsems wel degelijk kan helpen in de strijd tegen droge lippen, kan het overmatig gebruik ervan ook juist de lippen verder uitdrogen. Gebruik het dus altijd met mate.

Gebruik wat minder zeep, shampoo en badschuim

Natuurlijk wil je tijdens het douchen en bij het wassen van je handen graag zeep gebruiken, maar probeer de hoeveelheid zeep per keer te beperken. Overmatig gebruik van zeep, maar ook het gebruik van veel shampoo en badschuim, kan de huid namelijk flink uitdrogen. Je kunt het best zeep, shampoo en badschuim gebruiken waar geen parfum aan is toegevoegd.

Daarnaast kun je het best kiezen voor niet-alkalische zeep als je een droge huid wilt voorkomen.

Gebruik geen huidproducten die alcohol of parfum bevatten

Veel huidproducten bevatten alcohol of parfum. Alcohol en parfum zorgen er echter juist voor dat je huid uitdroogt. Als je regelmatig last hebt van een droge huid, dan moet je huidproducten met alcohol en parfum absoluut mijden.

Gebruik in plaats daarvan liever natuurlijke producten. Ingrediënten als munt, lavendel, eucalyptus en citroen zijn ook erg goed voor je huid en hebben geen uitdrogende werking.

Ga niet onder de zonnebank in de winter

Hoewel het verleidelijk kan zijn om in de koude winter regelmatig onder de zonnebank te gaan liggen, kan dit je huid flink uitdrogen. Zeker als je vaak last hebt van een droge huid, kun je de zonnebank in de winter het best mijden. Ook heeft zonnebankgebruik nog talloze andere nadelen voor de huid, waardoor je jezelf af kunt vragen of je er niet beter helemaal mee kunt stoppen.

Scrub je huid met enige regelmaat

Als je van jezelf weet dat je snel last hebt van een droge huid, dan kun je je huid in de winter het beste wat vaker scrubben. Gebruik hiervoor altijd een fijne scrub, want scrubs met harde korrels kunnen je gevoelige huid juist aantasten. Scrub daarnaast ook niet te vaak, want ook dit kan je huid juist verder uitdrogen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *