voorkom-droge-lippen-met-deze-handige-tips

Voorkom droge lippen met deze handige tips

Leestijd: 5 min

Droge lippen kunnen knap vervelend zijn. Vanwege het wisselvallige klimaat in ons land, hebben veel Nederlanders regelmatig last van droge lippen. Als je lippen uitdrogen, dan zullen ze schraal aanvoelen en in sommige gevallen zullen er zelfs scheurtjes in de lippen zichtbaar worden. Zowel vanuit praktisch als cosmetisch oogpunt wil je droge lippen daarom natuurlijk het liefst voorkomen. Gelukkig kun je droge lippen in veel gevallen eenvoudig voorkomen en oplossen.

Wat zijn de symptomen van droge lippen?

Vaak zijn droge lippen eenvoudig te herkennen aan de symptomen. Naast het droog aanvoelen van de lippen kun je ook last krijgen van een jeukende en trekkende huid, zichtbare barstjes in de lippen en de huid rondom de lippen, roodheid rondom de lippen en schilfers of wondjes op je lippen. Als je deze symptomen herkent, dan is de kans groot dat je last hebt van droge lippen. Gelukkig zijn droge lippen meestal geheel onschuldig. Het is doorgaans dus niet noodzakelijk om hiervoor een huisarts te bezoeken.

De oorzaken van droge lippen en hoe te voorkomen

Om droge lippen in de toekomst te kunnen voorkomen, is het natuurlijk wel belangrijk om eerst de mogelijke oorzaak van je droge lippen te achterhalen. We hebben een handig overzicht gemaakt van de bekendste oorzaken van droge lippen.

Droge lippen door wind

Vooral koude wind zorgt ervoor dat er meer vocht uit de lippen verdampt. Het is dan ook niet vreemd dat je in de wintermaanden meer last hebt van droge lippen dan in de zomermaanden.

Droge lippen door vitaminetekort

Ook een tekort aan bepaalde vitamines kan droge lippen veroorzaken. Als je vaak last hebt van droge lippen, dan is de kans aanwezig dat je een tekort hebt aan vitamine B2. Een tekort aan vitamine B2 kan namelijk droge lippen veroorzaken. Door middel van een bloedonderzoek kan de huisarts achterhalen of je een vitamine B2 tekort hebt. Daarnaast kun je er ook simpelweg voor kiezen om een tijdje extra vitamine B2 supplementen te nemen om te kijken of dit een positief effect heeft.

Ook interessant:  Dierproefvrije Cosmetica - Complete lijst merken (350+)

Droge lippen door zonlicht

Ook langdurige blootstelling aan zonlicht kan droge lippen veroorzaken. Het zonlicht zorgt er net als wind namelijk voor dat er meer vocht uit de lippen verdampt. Er zijn verschillende balsems verkrijgbaar die je lippen kunnen beschermen tegen zonlicht.

Droge lippen door een te lage luchtvochtigheid

Als de luchtvochtigheid in je huis of op je werk te laag is, dan kan dit ook droge lippen veroorzaken. Er zijn verschillende manieren waarop je de luchtvochtigheid in een ruimte kunt reguleren. Eén van die manieren is simpelweg het plaatsen van specifieke (tropische) planten die de luchtvochtigheid verhogen.

Droge lippen door te weinig drinken

Niet alleen je lippen drogen uit op het moment dat je weinig drinkt, ook de rest van je huid kan hierdoor uitdrogen. Het is daarom belangrijk om gedurende de dag voldoende te drinken. Mogelijk kun je hiermee ook voorkomen dat je in het vervolg weer last hebt van droge lippen.

Droge lippen door het gebruik van slechte lippenbalsems

Vaak gebruiken mensen lippenbalsems om van de droge lippen af te komen. Sommige soorten lippenbalsems bevatten echter stoffen als menthol en munt, die juist de lippen verder kunnen uitdrogen. Als je lipbalsem wilt gebruiken, dan is het belangrijk om er een te kopen die deze stoffen niet bevat.

Droge lippen door het gebruik van Lip Plumpers

Het is een nieuwe trend om Lip Pumpers te gebruiken voor het voller maken van de lippen. Echter zorgen de stoffen in deze producten er vaak voor dat de lippen uitdrogen. Als je toch Lip Plumpers wilt gebruiken, dan is het belangrijk om erop te letten dat het product geen irriterende stoffen bevat.

Behandelen van droge lippen

Is het je niet gelukt om droge lippen te voorkomen? Geen probleem! Er zijn verschillende manieren waarop je droge lippen kunt behandelen, zodat je er binnen de kortste keren geen last meer van hebt. We hebben een handig overzicht gemaakt van de beste tips voor het behandelen van droge lippen.

Ook interessant:  Cellulitis: hoe kom je er vanaf?

1. Drink voldoende water
Als je last hebt van droge lippen, dan is het aan te raden om een tijdje wat meer water te drinken. Op deze manier zorg je ervoor dat je lippen weer wat meer vocht op kunnen nemen.

2. Gebruik een goede lippenbalsem
Als je last hebt van droge lippen, dan kan het gebruik van goede lippenbalsem vaak helpen. Let er echter wel op dat je een lippenbalsem koopt die geen schadelijke stoffen bevat. Daarnaast kun je beter ook geen lippenbalsem kopen die menthol of munt bevat, want deze stoffen drogen je lippen juist nog verder uit.

3. Blijf van de velletjes af
Als je lippen erg zijn uitgedroogd, dan zullen er zichtbare velletjes ontstaan. Je kunt deze velletjes er beter niet aftrekken. Door de velletjes eraf te trekken kunnen namelijk wondjes ontstaan, waardoor het een stuk langer duurt voor je van je droge lippen af bent.

4. Zet een luchtbevochtiger of tropische plant in huis
Door een luchtbevochtiger of tropische plant in huis te plaatsen zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid hoger wordt. Hierdoor kunnen niet alleen je droge lippen sneller genezen, ook zorgt dit ervoor dat je er in de toekomst een stuk minder snel last van hebt!

5. Gebruik een zachte scrub voor je lippen
Vanuit cosmetisch oogpunt is het logisch dat je graag snel van je droge lippen af wilt. Je kunt er daarom voor kiezen om met een zachte scrub de dode huidcellen op de lippen te verwijderen. Hiervoor kun je overigens ook prima een schone tandenborstel gebruiken. Je kunt beter niet te vaak scrubben, want hierdoor duurt het juist langer voordat je lippen weer genezen zijn.

6. Bescherm je lippen tegen de zon
Er zijn verschillende lippenbalsems verkrijgbaar die je lippen beschermen tegen UVA en UVB straling. Zeker in de zomer is het aan te raden om dergelijke lippenbalsems te gebruiken, om droge lippen te voorkomen.

Shop meteen jouw lippenbalsem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *