vanaf-wanneer-zal-mijn-baby-doorslapen

Vanaf wanneer zal mijn baby doorslapen?

Leestijd: 4 min

Hoewel de meeste mensen zich tijdens de zwangerschap voorbereiden op een zware, vermoeiende periode direct na de geboorte van de baby, komt het toch alsnog vaak als een verrassing dat het een tijd kan duren voordat de baby een hele nacht zal doorslapen. De eerste tijd na de geboorte van je baby zul je in de nacht dus regelmatig uit je bed moeten om voor je kindje te zorgen. Gelukkig komt daar al vrij snel een eind aan, want na een tijdje zal je baby zonder problemen een hele nacht doorslapen.

Vanaf welke leeftijd slapen baby’s doorgaans door?

Je zult direct na de geboorte merken dat je baby doorgaans niet gedurende de gehele nacht slaapt. Vooral in het begin is het belangrijk om je baby regelmatig nachtvoeding te geven. Dit kost weliswaar wat van je eigen nachtrust, maar je zorgt er op deze manier wel voor dat je kindje weer snel verder slaapt.

Rond de leeftijd van 4 tot 5 maanden lukt het een baby vaak om ongeveer vijf tot zes uur aan één stuk door te slapen. Het is echter wel zo dat er nog steeds nachten kunnen zijn waarin je baby onrustig is, waardoor het niet lukt om zoveel uur achter elkaar te slapen. De leeftijd van 4 tot 5 maanden is slechts een richtlijn.

Het is dus goed mogelijk dat jouw baby met 3 maanden al rustig zes uur per nacht aan één stuk slaapt. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk dat je baby pas bij een leeftijd van 6 tot zelfs 7 maanden geruime tijd achter elkaar doorslaapt. Vanaf een leeftijd van 6 maanden neemt een baby doorgaans een soortgelijk slaappatroon als kinderen aan. Vanaf deze leeftijd zal je kindje dan ook vaker 8 uur per nacht aan één stuk slapen.

Ook interessant:  3 tantra-oefeningen voor beginners

Baby’s van 9 maanden slapen in de avond en in de nacht

Vanaf een leeftijd van 9 maanden worden baby’s vaak nog een stuk gemakkelijk, want ze slapen dan doorgaans zo’n 12 uur aaneengesloten, bijvoorbeeld van 19:00 uur tot 7:00 uur. Voor jullie als ouders is dat natuurlijk hartstikke fijn, want hierdoor krijg je een gedeelte van je avond weer terug om zelf even tot rust te komen.

Zeker als een baby gedurende 12 uur achtereen slaapt, is het helemaal niet raar dat hij of zij gedurende de nacht enkele keren wakker wordt. Het is lang niet altijd noodzakelijk om hier aandacht aan te besteden, dus je kunt gerust wat vaker in bed blijven liggen als je baby rond deze leeftijd in de nacht wakker wordt.

Als je merkt dat je baby van 9 maanden gedurende de nacht vaak wakker wordt, dan kan het zijn dat je kindje slaapproblemen heeft. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de nachtrust van je baby te verbeteren.

5 tips om je baby te laten doorslapen

Heeft jouw baby last van slaapproblemen? Dan is het niet altijd noodzakelijk om dit direct op het consultatiebureau te bespreken. Er zijn namelijk ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby voortaan beter kan doorslapen. We hebben een overzicht gemaakt met een aantal handige tips!

1. Maak een fijne slaapomgeving voor je baby
Een goede nachtrust voor je baby begint natuurlijk bij een fijne slaapomgeving. Zorg ervoor dat de ruimte waar je baby in slaapt rustig is en geen felle verlichting heeft. Zorg er daarnaast voor dat het matrasje stevig en zacht is en dat er verder geen dingen in de slaapomgeving aanwezig zijn die voor prikkels kunnen zorgen bij je baby.

2. Leer je baby het verschil tussen dag en nacht.
Zelfs voor ons als volwassenen is het lastig om overdag te slapen. Dit heeft ermee te maken dat wij het verschil tussen dag en nacht goed weten en dat het als het ware in ons systeem zit om in de nacht door te slapen. Het is ook belangrijk om je baby van jongs af aan het verschil tussen dag en nacht te leren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de slaapomgeving van je baby overdag wat lichter is en ‘s nachts lekker donker is.

Ook interessant:  Zorgverzekering als je zwanger bent

3. Probeer onrustig slaapgedrag te voorkomen
Als je merkt dat je baby in de nacht erg veel met zijn of haren armen en benen beweegt en hierdoor erg onrustig slaapt, dan kan het helpen om je baby in te bakeren. Overleg natuurlijk wel altijd met het consultatiebureau of dit in jullie situatie ook de beste oplossing is.

4. Sta de eerste tijd snel op als je baby wakker wordt
Op het moment dat je in de nacht hoort dat je baby wakker wordt en begint te huilen, dan is het beter om zo snel mogelijk op te staan om naar je baby toe te gaan. Als je baby namelijk overstuur raakt, duurt het een heel stuk langer voor hij of zij weer lekker verder gaat slapen. Als je snel opstaat kun je vaak ook weer lekker snel terug naar je bed!

5. Zorg ervoor dat je baby sneller in slaap valt
Het begin van een goede nachtrust is natuurlijk het in slaap vallen. Je kunt verschillende dingen doen om ervoor te zorgen dat je baby snel in slaap valt. Denk bijvoorbeeld aan een massage of een warm badje in de avond vlak voordat je je baby naar bed brengt. Gegarandeerd dat je kindje een stuk sneller in slaapt valt en de rest van de nacht lekker doorslaapt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *