vaak-chagrijnig-zo-kom -je-er-vanaf

Vaak chagrijnig? Zo kom je er vanaf!

Leestijd: 5 min

Vrijwel iedereen heeft eens in de zoveel tijd last van een slecht humeur. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je chagrijnig bent en het is absoluut niet verkeerd om soms een slecht humeur te hebben. Als je echter regelmatig chagrijnig bent, dan kan dit zowel je eigen dag als die van anderen flink verpesten. Als het even kan, wil je een slecht humeur daarom graag voorkomen. Gelukkig kun je de oorzaak van je slechte humeur vaak eenvoudig achterhalen, zodat je hier actief wat mee kunt doen. 

Probeer te achterhalen waarom je chagrijnig bent

Om van je slechte humeur af te kunnen komen, moet je natuurlijk eerst weten waarom je eigenlijk chagrijnig bent. Vaak zijn er verschillende redenen die ervoor hebben gezorgd dat je chagrijnig bent. Als je merkt dat je een slecht humeur hebt, dan kan het helpen om een lijstje van de redenen te maken die ervoor hebben gezorgd dat je op dit moment een slecht humeur hebt. Door dit regelmatig te doen als je chagrijnig bent, kun je op een gegeven moment een duidelijk patroon herkennen in de oorzaken. Vervolgens is het belangrijk om actief iets met de oorzaken van je slechte humeur te doen.

Probeer personen die voor je slechte humeur hebben gezorgd te vergeven

Een slecht humeur wordt vaak veroorzaakt door wat iemand anders doet of tegen je zegt. Je herkent het vast wel dat je goed chagrijnig kunt worden van een collega die zijn of haar afspraken niet is nagekomen. Toch heeft het geen enkele zin om hier de rest van de dag chagrijnig over te zijn, want je kunt het in de toekomst moeilijk voorkomen. Soms is de beste manier om van je slechte humeur af te komen is simpelweg het vergeven van de mensen die ervoor hebben gezorgd dat je chagrijnig bent. Door geen aandacht meer te schenken aan de oorzaak van je slechte humeur, zorg je er sneller voor dat je niet meer chagrijnig bent.

Ook interessant:  Alles wat je moet weten over obstipatie

Achterhaal of vermoeidheid mogelijk een oorzaak is van je slechte humeur

Een slecht humeur kan ook worden veroorzaakt door vermoeidheid. Je herkent het misschien wel dat je jezelf na een drukke week overprikkeld en chagrijnig voelt. Als je regelmatig chagrijnig bent, dan is het belangrijk om eens goed naar je dagindeling en slaappatroon te kijken. Neem je niet teveel hooi op je vork? En slaap je per nacht wel voldoende? Als je merkt dat je slechte humeur wordt veroorzaakt door vermoeidheid, dan is het belangrijk om hier actief iets mee te doen. Het is helemaal niet vreemd om een huisarts hiervoor om advies te vragen.

Probeer jezelf te richten op de toekomst

Een slecht humeur wordt vaak veroorzaakt door dingen die in het verleden zijn gebeurd. Door voortdurend te denken aan het verleden, kun je daarom een slecht humeur eenvoudig in stand houden. Probeer de elementen uit het verleden die ervoor hebben gezorgd dat je chagrijnig bent zoveel mogelijk te vergeten en focus jezelf op vooruitgang en verbetering in de toekomst. Het heeft namelijk vaak geen zin om in nare emoties van het verleden te blijven hangen.

Probeer negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten

Merk je dat je vaak negatief denkt? Dan kan dit een belangrijk oorzaak van je slechte humeur zijn. Door je negatieve gedachten actief om te zetten naar positieve gedachten, kun je vaak je slechte humeur als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Het omzetten van negatieve gedachten naar positieve gedachten kan op verschillende manieren. Zet bijvoorbeeld eens voor alle activiteiten die je op een dag doet een positief bijvoeglijk naamwoord. Door er actief mee bezig te zijn zorg je ervoor dat je voortaan vaker positieve gedachten hebt, wat vervolgens weer een positief effect heeft op je humeur.

Neem voldoende tijd voor jezelf

Het is helemaal niet vreemd dat je na een drukke dag even wat tijd voor jezelf wilt hebben. Als je jezelf niet voldoende tijd geeft om bij te komen van een drukke dag, dan werkt dit vaak direct door op je humeur. Plan gedurende de dag verschillende momenten waarin je even tot jezelf kunt komen. Elke dag wat tijd voor jezelf nemen is een effectieve manier om van je slechte humeur af te komen.

Ook interessant:  Wat te doen bij een stijve nek en gespannen schouders?

Zorg dat je jezelf altijd op iets kunt verheugen

Een handige manier om van je nare emoties af te komen is het verzinnen van dingen waar jij je op kunt verheugen. Maak bijvoorbeeld eens een lijstje met de dingen waar je allemaal zin in hebt. Dit kunnen leuke activiteiten zijn, maar ook dat heerlijke taartje dat thuis op je wacht past prima op dit lijstje. Door een lijstje te maken van de dingen waarop je jezelf verheugt, zorg je er automatisch voor dat je gedachten positiever worden. Dit heeft vervolgens weer een positief effect op je humeur.

Ga eens wat vaker sporten

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat beweging een positief effect heeft op ons humeur. Daarnaast is het sporten na een drukke dag ook de ideale uitlaatklep voor al je frustraties van die dag. Tijdens het sporten komt de stof ‘endorfine’ vrij. Deze stof zorgt voor positieve energie in ons lichaam, wat vervolgens weer een direct effect heeft op je humeur.

Gooi je planning eens helemaal om

Ziet jouw week er altijd hetzelfde uit? Dan is het helemaal niet vreemd dat deze sleur ervoor zorgt dat je vaak chagrijnig bent. Een goede manier om van je slechte humeur af te komen is simpelweg je planning eens helemaal om te gooien. Ga eens spontaan op bezoek bij vrienden die je al lang niet meer hebt gesproken. De kans is groot dat dit een positief effect heeft op je humeur.

Vraag om hulp aan een professional, je partner of een goede vriend(in)

Als je regelmatig chagrijnig bent, dan is het vaak lastig om negatieve gedachten te verdringen. Het is daarom helemaal niet vreemd om iemand anders hulp te vragen als je regelmatig last hebt van een slecht humeur. Dit kan zowel een professional zijn, zoals een huisarts of psycholoog, maar ook iemand uit je eigen kenniskring, bijvoorbeeld je partner of een goede vriend(in). Over je frustraties praten is één van de beste manieren om van je slechte humeur af te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *