relaties-waar-beide-personen-wat-aan-hebben

Relaties waar beide personen wat aan hebben

Leestijd: 3 min

Relaties komen altijd van twee kanten; jijzelf en natuurlijk de ander. Een gezonde relatie werkt het beste als beide personen de winnaar zijn. Dit betekent dat jullie beide wat aan elkaar moeten hebben om de relatie prettig en positief te blijven ervaren. Wees niet altijd degene die praat en stel zelf ook eens een vraag. Wees ook niet altijd degene die luistert, maar begin zelf ook eens een gesprek. Start een onderwerp of vertel waar je mee bezig bent of graag zou willen doen.

Vertrouwen in jou

Aangezien een relatie altijd van twee kanten komt, komt het ook wel eens voor dat de ander iets vertelt waar je op dat moment geen tijd of zin in hebt. Of het zal wel eens voor kunnen komen dat jou wordt gevraagd iets te doen waar je geen tijd of zin in hebt. Hier is helemaal niks mis mee en respecteer de ander voor het feit dat hij jou er bij wilt betrekken. Dat de ander iets vertelt of jou vraagt iets te doen, betekent dat hij vertrouwen in jou heeft. De ander weet dat jij goed kan luisteren, advies kan geven of de klus perfect zal klaren.

Respecteer jezelf ook!

Dat de ander iets van je vraagt of ergens over praat waar jij geen interesse in hebt, wil niet zeggen dat je per se hierin mee hoeft te gaan. De ander moet jou namelijk ook respecteren en het kan geen eenzijdige relatie zijn waar alleen de ander wat aan heeft. Jij bent even belangrijk als de ander!

“Nee” is OK!

Het is aan jou om je grenzen aan te geven en aan te geven wat je wel of niet wilt. Je hoeft niet in alles mee te gaan, je hoeft niet alles aan te horen en je hoeft niet alles te doen wat van je wordt gevraagd. “Nee” zeggen is voor velen een taboe en beledigend. Maar het gaat om de manier waarop je het zegt. Je hoeft het niet te schreeuwen, je hoeft het niet twijfelachtig aan te geven, maar je kan simpelweg een aantal van onderstaande antwoorden aangeven;

Ook interessant:  10 pijlers voor échte vriendschap

“Nee, daar heb ik nu even geen zin in.”
“Nee, dat komt nu even niet goed uit.”
“Nee, daar ben ik niet de juiste persoon voor.”

Wat je wel en niet wilt

Je bent de ander geen uitleg verschuldigd, maar het kan je “Nee” wel voorzichtiger doen overkomen, zodat de ander minder snel beledigd is. Beoordeel dit zelf bij de ander en bouw het desnoods op. Begin eventueel met een korte uitleg bij je “Nee” en een andere keer geef je nonchalant aan dat je daar geen zin in hebt zonder te schreeuwen of ongeïnteresseerd over te komen.

Wanneer de ander een onderwerp aankaart waar je het niet over wilt hebben, dan kun je ook gewoon aangeven en zeggen dat je het daar op dat moment niet over wilt hebben. Of je probeert het onderwerp om te buigen naar een passend onderwerp waar je het wel over wilt hebben (en hopelijk de ander ook).

Door duidelijk aan te geven wat jij wel of niet wilt, zal de relatie stabiel zijn en blijven en weten jullie beide wat jullie aan elkaar hebben. Een relatie is altijd geven en nemen, en nemen en geven. Balans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *