relatie-verbeteren-met-je-partner

Relatie verbeteren met je partner

Leestijd: 5 min

Wanneer je in een liefdesrelatie zit, dus met je partner, vrouw, vriendin, man, vriend, dan willen jullie beiden niets liever dan een relatie vol met liefde en positiviteit. De eerste jaren zijn vaak de grootste uitdaging, maar ook na tien jaar kan een relatie (opnieuw) een uitdaging zijn. Aan een relatie moet je immers altijd werken en je hebt samen met je partner volledig in de hand hoe dit gaat. Het is daarom belangrijk om eerst gezamenlijk te weten wat jullie willen in jullie relatie. Hoe je op dat punt terecht komt is van latere zorg. Stem eerst samen goed af wat jullie van elkaar verwachten, willen en hoe jullie de toekomst samen zien.

Een stabiele relatie hebben

Een goede relatie hebben met je partner is het beste wat je kan overkomen. Met een stabiele relatie, een goede partner, veel liefde en positiviteit heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kan. Je hebt een goed thuisfront dus je basis is uitstekend. Van daaruit kan je namelijk verder bouwen en ontwikkelen. Zorg er altijd voor dat je hoe dan ook een goede basis hebt om op terug te vallen. Dit heeft in principe niks met geld te maken, want het gaat om jullie relatie, om de liefde, om jullie ideeën en jullie toekomstvisie.

Een goede relatie hebben met je partner is voor sommige stelletjes een koud kunstje vanaf dag één, terwijl andere stelletjes vaak ruzie hebben. Laat je oude negatieve patronen los en wees, net als in het leven, flexibel in je relatie. Je partner is geen eigendom van jouw en andersom ook niet. Jullie moeten het leuk maken met elkaar, elkaar respecteren en moeite doen voor elkaar. Wanneer je hier als partner totaal geen trek in hebt dan is het tijd om je af te vragen of je de relatie wel door moet zetten. Wees altijd oprecht en eerlijk naar jezelf en naar je partner. Communiceer en speel geen spelletjes.

Ook interessant:  Hierom onderschat je relaties tussen vrouwen niet

Geven en nemen

Als jullie goed hebben gesproken over wat jullie precies willen en verwachten (van de ander en van jullie relatie) kan je volgende stappen zetten. Hoe gaan jullie beide krijgen wat jullie willen? In een relatie is het altijd geven en nemen. Alles komt altijd van twee kanten en je moet altijd rekening houden met de ander. Uit liefde en respect doe je dit ook voor de ander, omdat je dit voor de ander overhebt. Je houdt immers van je partner!

Als er veel gewenste veranderingen zijn dan is het verstandig dit stap voor stap uit te voeren. Jullie hoeven niet alles in één dag opgelost en veranderd te hebben. Wanneer jullie geleidelijk aan de veranderingen toepassen in jullie relatie is er een grotere kans dat de verandering permanent blijft. Wanneer je iets overhaast dan is de verandering vaak van korte duur totdat je weer terug valt in het oude patroon. Doe het daarom stap voor stap, stem samen een realistische tijdsperiode af en wees bewust van de veranderingen.

Geef aan wat je zou willen

Onthoud dat je blijft toepassen wat jullie samen hebben afgesproken, zodat het op een bepaald moment (een aantal weken of maanden) een gewoonte wordt. Door iets vol te houden wordt het een automatisme. Als het gaat om de deur openhouden voor je partner, dan zal dit na een aantal keren automatisch gaan en zal je er steeds minder bewust bij nadenken. Als het gaat om elkaar elke dag te vertellen dat je van de ander houdt, dan zal dit na een niet al te lange periode automatisch gaan. Maar blijf het alleen zeggen als je het ook meent. Houd de ander niet voor de gek en zeg het gewoon als je verandering wilt. Ongeacht de verandering.

Door duidelijk aan te geven wat je anders zou willen bouw je ook een sterkere band met elkaar op. Je kunt namelijk veranderingen bespreken en vervolgens doorvoeren als jullie het er samen mee eens zijn. Wanneer je niks zegt dan zal er ook niks veranderen. Wanneer je niet goed communiceert, kan de ander niet weten dat jij iets veranderd wilt hebben. Jouw partner is geen gedachtelezer.

Ook interessant:  Zo verbeter jij je communicatieve vaardigheden

Sta open voor veranderingen

Aan de andere kant moet jij óók openstaan voor veranderingen. Als je partner iets graag anders wilt in jullie relatie en je bent het er niet mee eens, probeer het dan niet meteen weg te duwen maar laat het even bezinken. Wijs het niet meteen af, maar denk er over na waardoor je misschien zelfs een alternatieve oplossing kan voorstellen als je het eerste voorstel echt niet wilt. Geven en nemen.

Er is geen tijd te hangen een hoe snel een verandering doorgevoerd moet worden, want het is niet meer een kwestie van ‘jij alleen’. Het gaat om jullie beide en jullie moeten er beide voor open staan. Sommige relaties hebben totaal geen moeite met verandering, terwijl anderen juist veel veranderingen meemaken. Blijf ook niet teveel hangen op je comfort zone; het gebied waar jij je op dat moment het meest comfortabel voelt en dus geen verandering wilt.

Comfort zones

Comfort zones zijn uitdagend, want ze voelen prettig maar toch kunnen ze je weerhouden van groei en ontwikkeling. Stap dus af en toe ook eens bewust uit je comfort zone, zodat je verder kunt. Zodat je niet blijft hangen in oude patronen en misschien zelfs nóg veel mooiere ervaringen meemaakt. Misschien wordt je comfort zone hierdoor nog breder en prettiger. Daar kom je alleen achter door het te proberen met een open-mind. Blokkeer niet, maar wees wel bewust van je veranderingen zodat je goed voor jezelf kunt bepalen of jij je er goed bij voelt of niet.

Je relatie verbeteren met je partner is fijn en een wens van velen. Sta open voor verandering, respecteer de ander, wees flexibel in het leven en zorg voor een stabiele en gezonde liefdesrelatie.

Love is in the air!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *