past-jouw-karakter-bij-andere-karakters

Past jouw karakter bij andere karakters?

Leestijd: 4 min

Iedereen is zijn eigen persoon. Respecteer dit ook bij de ander. Veel mensen met problemen in relaties voelen zich verplicht om de relatie koste wat kost te behouden. Voor alles is een oplossing, maar niet elke oplossing past op het eerste gezicht bij ‘het plaatje’ dat veel mensen hebben bij een relatie met een willekeurig persoon. Je bent niemand iets verplicht en je bent niemand iets verschuldigd. Jij bepaalt volledig zelf hoe jij je leven inricht, met wie je dat doet en waarom je dat doet.

Verschil in karakters

Omdat karakters zo ontzettend veel van elkaar kunnen verschillen, is het heel goed mogelijk dat je een minder prettige persoonsrelatie hebt waar je graag een oplossing voor wilt hebben. Je hebt al van alles geprobeerd; praten, leuke dingen doen (vind jij), het uitgaansleven opzoeken of je hebt diverse andere ideeën voorgesteld waar de ander niet in mee wilde gaan. Wanneer niks werkt moet je een belangrijk aspect realiseren;

Passen jullie karakters wel bij elkaar?!

Het is heel normaal dat niet elk karakter om kan gaan met een ander karakter. Sommige relaties zijn puur ontstaan om van te leren en beseffen hoe om te gaan met karakters welke niet bij elkaar passen. Dat is helemaal niet erg en dit heeft ook te maken met eerlijk zijn naar jezelf en naar de ander. Neem gewoon wat meer afstand van personen waar jij je niet bij op je gemak voelt of waar het gewoon ‘niet mee klikt’.

“Maar het is mijn moeder / vader / broer / zus / zoon / dochter / etc.!”

…En dan?

Ja, dat klinkt nonchalant en bot, maar in veel gevallen moet je er ook nuchter en vanaf een afstandje naar kijken voor je eigen bestwil. Ook al is het familie; jij bent hen niets verschuldigd en dat het familie is betekent niet automatisch dat je altijd maar alles van elkaar moet slikken. Afstand nemen van personen in je leven waar de relatie blijvend niet goed mee verloopt is het beste wat je kunt doen voor jezelf (en voor de ander). Begrijp het niet verkeerd; familie is veel waard en afstand nemen is de laatste optie bij familie! Maar je had je familie niet voor het uitkiezen toen je werd geboren. Daarentegen beslis jij wel zelf hoe het verder verloopt in je leven.

Ook interessant:  Wil jij anderen kunnen accepteren?

Aandacht en energiebesteding

Waarom zou je veel aandacht en energie willen besteden aan personen waarvan je diep van binnen al weet dat het niet goed matched? Waarom zou je keer op keer dezelfde problemen naar je toe willen halen? Wat verwacht je van de ander of wat verwacht de ander van jou? Wil jij je energie niet liever spenderen aan iemand die het meer waardeert? Wil je niet liever bezig zijn met fijne ervaringen in een positieve relatie?

Stel jezelf eens bovenstaande vragen en wees eerlijk naar jezelf. Besef goed waar je staat, waar je naartoe wilt en met wie je ervaringen wilt delen.

Wees eerlijk naar jezelf

Eerlijk zijn naar jezelf en de ander betekent ontwikkeling, want daarmee blijf je oprecht en weet je wat voor een relatie jullie hebben. Jouw tijd is het dierbaarste wat je hebt, want tijd krijg je nooit meer terug. Elk uur, elke minuut en elke seconde vliegt voorbij en dat kan je maar één keer besteden. Zou je dat niet het liefste willen besteden met de persoon of personen waarmee je het beste klikt?

Wanneer karakters niet met elkaar overweg kunnen

Wanneer karakters niet klikken, wil dat niet zeggen dat je lelijk naar de ander hoeft te doen. Je hoeft de ander niet naar beneden te halen en je hoeft de ander niet te negeren. Wanneer je besluit afstand te willen nemen, dan wel tijdelijk, is dat iets wat je met de ander kunt bespreken of je bouwt het contact simpelweg stap voor stap af. Bel iets minder vaak, spreek iets minder vaak af of wanneer je denkt dat het allemaal van jou kant af komt; leg de bal eens bij de ander om contact met jou te zoeken. Hoor je niks? Dan weet je genoeg. Accepteer dit en voel je er niet beledigd, getreurd of kwaad onder. De ander wist waarschijnlijk dat jullie geen klik hebben en nam van zichzelf al meer afstand van jou. Wees deze persoon (in gedachte) dankbaar voor zijn oprechtheid, eerlijkheid en goede zelfkennis. Niet iedereen kan samen tijd spenderen. Punt.

Ook interessant:  Relatie verbeteren met je partner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *