ontdek-de-kracht-van-kurkuma

Ontdek de kracht van Kurkuma

Leestijd: 5 min

Hoewel kurkuma naar schatting al enkele honderden jaren wordt gebruikt in de Oosterse keuken, wordt ook in Nederland de vraag naar deze specerij steeds groter. Niet alleen is kurkuma een heerlijk ingrediënt om te verwerken in tal van gerechten, ook heeft deze specerij enorm veel gezondheidsvoordelen. Naar de exacte krachten van kurkuma wordt nog steeds veel onderzoek gedaan, maar er zijn al heel wat gezondheidsvoordelen bewezen.

Wat is kurkuma eigenlijk?

Kurkuma wordt gemaakt van de Curcuma Longa, een plant die in Zuidoost-Azië erg goed groeit, en behoort tot de specerijen. Kurkuma is onder veel verschillende namen verkrijgbaar, maar de bekendste namen naast ‘kurkuma’ zijn ‘koenjit’ en ‘Indiase geelwortel’.

Kurkuma wordt vaak vergeleken met gember, omdat kurkuma net als gember in de wortel van de plant wordt gemaakt. Kurkuma wordt al talloze jaren gebruikt als belangrijk ingrediënt in Oosterse gerechten. De smaak van kurkuma is licht prikkelend en een beetje bitter. Deze combinatie van smaken zorgt ervoor dat kurkuma vaak een perfecte smaakversterker is.

De voedingsstoffen in kurkuma

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af waarom kurkuma precies zo gezond is. Hoewel kurkuma vaak in gerechten wordt verwerkt, is er maar een klein beetje van deze specerij nodig om een gerecht op smaak te brengen. Doorgaans wordt er dus maar weinig kurkuma per maaltijd geconsumeerd, waardoor de totale voedingswaarde van deze specerij in principe verwaarloosbaar is. Wel zitten er tal van gezonde vitamines en mineralen in kurkuma.

Zo is kurkuma rijk aan de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K en de mineralen calcium, magnesium, ijzer, kalium en zink. Juist deze uitermate diverse samenstelling van vitamines en mineralen zorgt ervoor dat kurkuma als één van de gezondste specerijen ter wereld wordt gezien.

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Hoewel kurkuma al vaak werd gebruikt voordat de gezondheidsvoordelen van deze specerij onderzocht waren, heeft het toegenomen aantal bewezen gezondheidsvoordelen ervoor gezorgd dat deze specerij de laatste jaren ook in Europa razend populair is geworden. In Azië is de geneeskrachtige werking van kurkuma naar schatting al honderden jaren bekend.

Ook interessant:  10 beste natuurlijke energieboosters

Het werd in Aziatische landen namelijk honderden jaren geleden al gebruikt voor het behandelen van allerlei kwaaltjes. We hebben de belangrijkste bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma op een rijtje gezet.

1. Kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kurkuma een ontstekingsremmende werking heeft. Door regelmatig kurkuma te consumeren kunnen kleine, chronische ontstekingen in het lichaam worden opgelost. Wanneer gekozen wordt voor natuurlijke producten voor het remmen van ontstekingen, dan is kurkuma vaak de eerste keuze.

Ontstekingen zijn het voornaamste symptoom van tal van ziektes en aandoeningen, waardoor het consumeren van kurkuma voor tal van ziektes en aandoeningen voordelig kan zijn.

2. Kurkuma heeft een positieve werking op het hart- en vaatstelsel
In Nederland hebben enkele honderdduizenden mensen last van hart- en vaatziektes. Er is de laatste jaren daarom veel onderzoek gedaan naar voedingsmiddelen die mogelijk een positief werking hebben op het hart- en vaatstelsel. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kurkuma het risico op het ontstaan van hart- en vaatziektes aanzienlijk kan verlagen.

Dit effect is te verklaren door de endotheelfunctie van kurkuma. Op het moment dat de endotheelfunctie is ons lichaam niet goed werkt, kan dit voor bloedstollingen, een te hoge bloeddruk en hartziekten zorgen.

3. Kurkuma is een sterke antioxidant
Ook hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat een aantal stoffen in kurkuma, waaronder de stof ‘curcumine’, een sterke antioxidant zijn. Daarnaast zorgt curcumine ervoor dat ons lichaam meer lichaamseigen antioxidanten aanmaakt, waardoor ons lichaam nog beter beschermd is.

4. Kurkuma beschermt mogelijk tegen Alzheimer
Recente onderzoeken hebben aangetoond dat kurkuma het risico op het ontstaan van Alzheimer aanzienlijk kunnen verlagen. Dit effect is te verklaren doordat de stoffen in kurkuma ontstekingen en oxidatie in het lichaam tegengaan. Ontstekingen en oxidatie in de hersenen worden doorgaans gezien als de belangrijkste oorzaken van Alzheimer.

Een andere oorzaak van Alzheimer is een giftig eiwit dat zich tussen de hersenen kan nestelen. Recente onderzoeken hebben bewezen dat curcumine, één van de stoffen in kurkuma, het lichaam helpt om dit eiwit op te ruimen.

Ook interessant:  Hiermee voorkom je verlatingsangst

5. Kurkuma reguleert de bloedsuikerspiegel
Doordat de stof ‘curcumine’, één van de voornaamste stoffen in kurkuma, de bloedsuikerspiegels in ons lichaam reguleert, hoort kurkuma eigenlijk in het dieet thuis van een ieder die last heeft van diabetes type 2. Als je last hebt van diabetes type 2, dan zal een arts je waarschijnlijk adviseren om enkele drastische veranderingen door te voeren in je dieet. Het toevoegen van kurkuma aan je dieet wordt in dat geval ook vaak geadviseerd.

6. Kurkuma ondersteunt het spijsverteringskanaal
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat kurkuma de vetverbranding stimuleert, waardoor de spijsvertering voedsel gemakkelijk en beter kan verteren. Recente onderzoeken hebben ook (lichte) bewijzen gevonden dat curcumine zweren in de maag mogelijk kan voorkomen en behandelen.

Het gebruiken van kurkuma

Je kunt kurkuma in principe op meerdere manieren gebruiken. Vaak voegen mensen kurkuma als smaakversterker toe aan gerechten, maar je kunt het bijvoorbeeld ook prima door een smoothie mengen. Over de vraag hoeveel kurkuma je per dag zou moeten consumeren om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen is nog veel onenigheid.

De meeste bronnen geven aan dat een consumptie van 1 tot 3 gram kurkuma per dag ruim voldoende is. Dit staat ongeveer gelijk aan 1 tot 3 theelepels met kurkumapoeder.

Kurkuma en zwarte peper

Om ervoor te zorgen dat kurkuma beter wordt opgenomen in het lichaam, kun je kurkuma het beste met zwarte peper mengen. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat het mengen van kurkuma met zwarte peper ervoor zorgt dat de stoffen in kurkuma tot wel 20 keer beter worden opgenomen door het lichaam.

Daarnaast lost kurkuma ook niet op in water. Je kunt het in gerechten daarom beter vermengen in wat olie.

Kurkuma in voedingssupplementen

Tegenwoordig kun je in de meeste gezondheidswinkels ook voedingssupplementen met kurkuma kopen. Dit is natuurlijk ook een goede manier om elke dag voldoende kurkuma binnen te krijgen, zodat je kunt profiteren van alle gezondheidsvoordelen van deze krachtige specerij!

Probeer kurkuma vandaag nog uit

Video – Ontdek de kracht van Kurkuma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *