onderbuikpijn-oorzaken-en-oplossingen-voor-lage-buikpijn

Onderbuikpijn: 15 oorzaken en oplossingen voor lage buikpijn

Leestijd: 8 min

Pijn in je onderbuik kan aardig vervelend zijn en vaak is het maar wat lastig om de werkelijke oorzaak te achterhalen. De meeste Nederlanders hebben om de zoveel tijd wel eens last van lage buikpijn, maar voor veel mensen is dit zelfs de dagelijkse realiteit. Vaak wordt onderbuikpijn voor langere tijd genegeerd en een doktersbezoek zo lang mogelijk uitgesteld. Toch kan onderbuikpijn verschillende oorzaken hebben die wel degelijk om een behandeling vragen. Gelukkig kun je in de meeste gevallen de oorzaak van je onderbuikpijn achterhalen en oplossen.

Onderbuikpijn door een buikgriep

De eerste oorzaak van onderbuikpijn is een buikgriep. Buikgriep komt in Nederland relatief veel voor en de meeste Nederlanders krijgen meerdere keren in hun leven deze vorm van griep. De symptomen van een buikgriep zijn lage buikpijn, diarree, braken, koorts en een sterk verminderde eetlust. In principe is het niet noodzakelijk om een buikgriep te behandelen, want de symptomen zullen na een aantal dagen al sterk afnemen. Zeker als je het huis deelt met andere mensen is het van belang om goed op de hygiëne te letten.

Desinfecteer het toilet na ieder gebruik daarom goed en was vaker je handen dan normaal. Op deze manier voorkom je dat je het buikgriepvirus overbrengt op anderen. Als je erg veel last hebt van de buikgriep, dan kun je pijnstillers als paracetamol of ibuprofen nemen. Het wordt afgeraden om diarreeremmers (imodium) te gebruiken als je last hebt van buikgriep.

Onderbuikpijn door een blaasontsteking

Een andere belangrijke oorzaak van onderbuikpijn kan een blaasontsteking zijn. Sommige mensen hebben last van een chronische blaasontsteking, waardoor de onderbuikpijn vrijwel altijd aanwezig is, maar de meeste mensen krijgen maar enkele keren in hun leven last van een blaasontsteking. De belangrijkste symptomen van een blaasontsteking zijn onderbuikpijn, vaker moeten plassen dan normaal en een branderig gevoel bij het plassen.

Een huisarts schrijft voor het behandelen van een blaasontsteking vaak een antibioticakuur voor. Het is daarom aan te raden om je huisarts te consulteren als je last denkt te hebben van een blaasontsteking. Door middel van een eenvoudige urinetest kan je huisarts namelijk bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een blaasontsteking.

Onderbuikpijn door een voedselallergie

Onderbuikpijn kan ook ontstaan als gevolg van een voedselallergie. Op het moment dat je allergisch bent voor producten als koemelk, soja, schaaldieren, noten, vis, sesam, pinda’s of varkensvlees, dan kun je last krijgen van je onderbuik op het moment dat je deze voedingsmiddelen toch eet. Je kunt bij de huisarts een allergietest aanvragen om te controleren of je ergens allergisch voor bent. Als blijkt dat je voor bepaalde voedingsmiddelen allergisch bent, dan kun je deze voortaan beter laten staan om geen last te krijgen van onderbuikpijn!

Onderbuikpijn door een blindedarmontsteking

Als je last hebt van acute, heftige onderbuikpijn, dan kan een blindedarmontsteking ook een mogelijke oorzaak zijn. Een blindedarmontsteking kan tal van klachten geven, maar heftige onderbuikpijn is toch wel het belangrijkste kenmerk van deze aandoening. Als je last denkt te hebben van een blindedarmontsteking, dan is het absoluut noodzakelijk om op korte termijn je huisarts te bezoeken. Als je te lang met een blindedarmontsteking blijft rondlopen, dan is de kans groot dat de blindedarm op een gegeven moment met spoed operatief moet worden verwijderd.

Ook interessant:  Hierom wil jij ook aan Oil Pulling doen

Onderbuikpijn door galstenen of nierstenen

Onderbuikpijn wordt ook vaak veroorzaakt door galstenen of nierstenen. In principe kunnen galstenen en nierstenen worden uitgeplast, maar in sommige gevallen is het nodig om ze operatief te verwijderen. Galstenen of nierstenen zorgen vaak voor een stekende pijn in de onderbuik. Als je last denkt te hebben van galstenen of nierstenen, dan is het aan te raden om voor de behandeling hiervan je huisarts te consulteren.

Onderbuikpijn door een nierbekkenontsteking

Hoewel een nierbekkenontsteking in de praktijk niet zo vaak voorkomt als de meeste andere oorzaken van onderbuikpijn, kan ook dit een lage buikpijn veroorzaken. Doordat een nierbekkenontsteking ook relatief snel kan zorgen voor een blaasontsteking of nierontsteking, is het belangrijk om het tijdig te behandelen. Een huisarts kan vaak redelijk snel onderzoeken of het een nierbekkenontsteking betreft, zodat er snel kan worden gestart met een passende behandeling.

Onderbuikpijn door een maagzweer

Hoewel je zou verwachten dat een maagzweer uitsluitend voor pijn in je maag zorgt, kan het ook lage buikpijn veroorzaken. In principe is je maag in staat om een kleine maagzweer zelf op te lossen. Als je echter last hebt van een grote maagzweer, dan is het belangrijk om snel met een passende behandeling te starten. Een grote maagzweer kan namelijk de maag en zelfs een gedeelte van de darm perforeren. Als je last hebt van heftige onderbuikpijn en denkt last te hebben van een maagzweer, dan is het belangrijk om hiermee naar de huisarts te gaan.

Onderbuikpijn door verstopping

Een verstopping van het darmkanaal is een van de voornaamste oorzaken van onderbuikpijn. Belangrijke symptomen van een verstopping zijn het uitblijven van ontlasting en het hebben van een opgeblazen gevoel. Als je last hebt van een verstopping, dan kun je dit vaak eenvoudig zelf behandelen door aanpassingen te maken in je dieet of laxerende zelfzorgmiddelen te gebruiken. Vezelrijk eten kan een verstopping in veel gevallen voorkomen en oplossen.

Onderbuikpijn door een cyste in de baarmoeder

Als je als vrouw last hebt van onderbuikpijn, dan kan ook een cyste in de baarmoeder een mogelijk oorzaak zijn. Hoewel een cyste in de baarmoeder voor heftige onderbuikpijn kan zorgen, hoef je hier lang niet altijd last van te hebben. Andere belangrijke symptomen van een cyste in de baarmoeder of eierstok zijn koorts en vaginale bloedingen en/of afscheiding. Als je deze symptomen ervaart, dan is een huisartsbezoek beslist noodzakelijk.

Onderbuikpijn door menstruatiepijn

Onderbuikpijn is vaak een gevolg van menstruatiepijn. Tijdens de menstruatie kun je last krijgen van kramp in het maag-darmkanaal. In principe is het niet noodzakelijk om een huisarts te bezoeken als je last hebt van onderbuikpijn als gevolg van je menstruatie. Het gebruik van pijnstillers als paracetamol of ibuprofen kan de pijn vaak aardig verzachten.

Onderbuikpijn door een buikvliesontsteking

Een bacteriële infectie kan een buikvliesontsteking veroorzaken, wat lage buikpijn als gevolg kan hebben. Een belangrijk symptoom van een buikvliesontsteking is het ervaren van hevige steken in de buik tijdens het in- en uitademen. Voor het behandelen van een buikvliesontsteking is in veel gevallen een operatieve ingreep nodig. Doordat een buikvliesontsteking levensbedreigend kan zijn, is het belangrijk om hiermee zo snel mogelijk naar een (huis)arts te gaan.

Ook interessant:  Zo voorkom je vroegtijdig prostaatproblemen

Onderbuikpijn door de Ziekte van Crohn

Als je chronisch last hebt van onderbuikpijn, dan kan dit een signaal zijn dat je de Ziekte van Crohn hebt. Andere belangrijke symptomen van de Ziekte van Crohn zijn (chronische) diarree, vermagering en heftige darmklachten. Op het moment dat de diagnose is gesteld, zijn er verschillende medicijnen die de buikpijn kunnen verzachten. Vraag je huisarts om advies als je de Ziekte van Crohn denkt te hebben. Door middel van enkele onderzoeken kan de huisarts je namelijk uitsluitsel geven.

Onderbuikpijn door het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Eén van de belangrijkste symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is lage buikpijn. Volgens verschillende onderzoeken heeft ongeveer 1 op de 5 Nederlanders last van PDS. Het is daarmee een van de belangrijkste veroorzakers van onderbuikpijn. Gelukkig zijn er tal van behandelingen mogelijk om de PDS-klachten te verzachten. Het is hiervoor echter wel noodzakelijk dat de diagnose door een arts is gesteld.

Onderbuikpijn door een eileiderontsteking

Als je als vrouw naast lage buikpijn ook last hebt van hoge koorts, dan kan het zijn dat je last hebt van een eileiderontsteking. Een eileiderontsteking kan uitsluitend door een arts worden behandeld. Wacht hier dus niet te lang mee.

Onderbuikpijn door een tekort aan vitamines en mineralen

Onderbuikpijn kan ook worden veroorzaakt door een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Vooral de vitamine B en vitamine D kunnen voor heftige pijn in je onderbuik zorgen. Ook een tekort aan ijzer kan lage buikpijn veroorzaken. Je kunt je vitaminewaarden eenvoudig door een huisarts laten controleren. Als blijkt dat je bepaalde tekorten hebt, dan kan het slikken van supplementen verlichting van je klachten bieden.

Met lage buikpijn naar de huisarts

Op het moment dat je de oorzaak van de lage buikpijn zelf niet kunt achterhalen of als je het zelf niet op kunt lossen, dan is het raadzaam om met je klachten naar een huisarts te gaan. Aangezien lage buikpijn tal van oorzaken kan hebben, is het wel belangrijk om eerst voor jezelf duidelijk te hebben wat de aard van de pijn precies is en in welke regio van de buik de pijn het sterkst aanwezig is. Zo maken we bijvoorbeeld onderscheid tussen brandende, bonzende, zeurende, stekende en krampende pijn. Daarnaast is de onderbuikpijn vaak rechtsonder, midden-onder of linksonder het sterkst aanwezig.

Als je last hebt van pijn rechtsonder in je buik, dan kan dit een teken zijn dat er iets met je dikke- of blindedarm aan de hand is. Als de pijn voornamelijk midden-onder in je buik zit, dan kan dit bij vrouwen duiden op problemen met de baarmoeder of blaas en bij mannen op problemen met de prostaat. Als de pijn linksonder in je buik het sterkst aanwezig is, dan kan dit op een probleem met de dikke darm duiden. Vaak kan je huisarts vrij snel een groot aantal oorzaken van de onderbuikpijn uitsluiten. In sommige gevallen is er aanvullend onderzoek van een specialist nodig, waardoor je door de huisarts wordt doorverwezen naar een MDL-arts in het ziekenhuis.

Een reactie op “Onderbuikpijn: 15 oorzaken en oplossingen voor lage buikpijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *