mensenkennis-zorgt-voor-meer-begrip

Mensenkennis zorgt voor meer begrip

Leestijd: 12 min

Met mensenkennis bereik je meer. Met mensenkennis weet je beter om te gaan met anderen, zelfs vreemden, en daarmee leer je jezelf ook steeds beter kennen. Zelfkennis is net zo belangrijk, vaak zelfs belangrijker, dan het (her)kennen van andere mensen.

Ontwikkel je mensenkennis daarom zoveel mogelijk, zodat je voortaan geen onhandige situaties krijgt met anderen en je zekerder bent van je relaties met anderen. Je weet sneller wat je aan de ander hebt, je weet sneller wat je de ander kunt bieden en met mensenkennis ga je zelfverzekerder om met anderen. Simpelweg omdat je begrijpt hoe de ander denkt en doet. Wanneer je dit bij een ander weet, is de volgende stap om dit bij jezelf te herkennen. Waarom doe je wat je doet? Waarom denk je wat je denkt?

Leer een ander kennen, leer jezelf kennen

Door meer begrip voor anderen te hebben, zal je zelf geduldiger zijn en je verwachtingspatroon niet meer te hoog of te laag inschatten. Je verwachtingen kloppen beter, je eigen wensen sluiten beter aan bij de ander en je relaties zullen stabieler worden en blijven.

Jouw eigen verwachtingen

Wat zijn eigenlijk je eigen verwachtingen over een ander? Wat verwacht jij dat een ander voor jou doet, met jou doet of zou willen doen? Komt dit overeen met wat jij voor een ander doet? Je eigen verwachtingen zijn belangrijk. Erg belangrijk. Je kan geen verwachtingen van een ander hebben, wanneer je zelf maar de helft biedt. Zorg ervoor dat jij zelf ook aan je eigen verwachtingen voldoet.

Haal het beste uit jezelf naar buiten en dan mag je dat ook van de ander verwachten. Haal jij alles naar buiten en geeft de ander jou maar de helft? Probeer dan na te gaan of jullie karakters wel goed bij elkaar passen. Probeer op een rijtje te zetten waarom je een relatie (contact) hebt met deze persoon en bepaal voor jezelf of jij denkt dat de ander ooit aan jou verwachtingen kan voldoen. Misschien wilt de ander jou niet meer bieden, of misschien kán deze persoon het simpelweg niet. Het is belangrijk om de ander nooit te onderschatten, maar overschat iemand ook niet.

“Everybody is a genius.
But if you judge a fish by its ability to climb a tree,
it will live its whole live believing that it is stupid.”

≈ Albert Einstein

Verwacht het beste

Verwacht altijd het beste, maar blijf wel nuchter. Wanneer je het beste verwacht en dit ook alleen maar kan accepteren, dan heb je het extra moeilijk wanneer de uitkomst niet aan je verwachtingen kan voldoen. Verwacht het beste, maar accepteer ook een mindere uitkomst. Wees blij met elke uitkomst die eruit komt, want ongeacht de uitkomst; jij leert ervan en jij groeit erdoor.

Leg een ander jouw verwachtingen niet op, want dat zal voor de ander snel een teleurstelling of een stressvolle situatie kunnen opleveren. Uiteraard mag jij je verwachtingen delen, maar houd rekening met de gevoelens en het kunnen van de ander. Niet iedereen kan wat jij kan en jij kan niet wat iedereen kan. Iedereen heeft zijn eigen vaardigheden en ideeën, net als jijzelf.

Verwacht het beste, maar houd beide benen op de grond. Ga niet naast je schoenen lopen en zie elke uitkomst als de beste uitkomst wat op dat moment mogelijk is. Wanneer je dit doet zal je niet alleen prettiger in je vel zitten, maar je zal ook meer zelfvertrouwen ontwikkelen en meer vertrouwen in elke situatie hebben. Je zal beter met situaties om kunnen gaan, ongeacht moeilijk (uitdagend) of makkelijk. Ga uitdagende (moeilijke) situaties niet uit de weg, maar omarm ze. Je leert van elke situatie en daardoor zal je met elke situatie steeds beter om kunnen gaan. Wanneer je uitdagende (moeilijke) situaties uit de weg gaat, komen vergelijkbare situaties vroeg of laat nog lastiger terug op je pad. Je hoort alles aan te kunnen pakken, van alles te kunnen leren en alleen al het feit dat jou overkomt wat je overkomt betekent dat jij het aankan. Onderschat jezelf niet en leg je verwachtingen ook op jezelf.

Verwacht het beste, maar doe ook het beste wat je zelf kunt.

Jouw eigen wensen

Je eigen wensen sluit deels aan bij je eigen verwachtingen, maar je eigen wensen gaan nog een stapje verder. Je verwachtingen heb je hoogstwaarschijnlijk minder ‘enthousiast’ bepaald dan je wensen. Oftewel, je wensen gaan veel verder dan je verwachtingen. Vaak worden wensen ook gezien als een onmogelijke situatie, omdat het bijna altijd ‘te mooi is om waar te zijn’.

ONZIN!

Niks is té mooi om waar te zijn. Niks is té perfect. Alles is mogelijk en alles is ook mogelijk voor jou en je relaties!

Ook interessant:  Zo bescherm jij je Personal Space

Schaam je niet om spectaculaire, geweldige, mooie, spannende, leuke, prachtige wensen te hebben. Schaam je niet om ze te vertellen. Schaam je niet om te blijven hopen op het uitkomen van je wensen. Want wanneer je er zeker van bent dat je wensen ooit zullen uitkomen, ben je al verder dan de meeste mensen om je heen. Weet dat je het waard bent dat je wensen uit komen en onderschat jezelf niet. Jij verdient het dat je wensen uitkomen, en je relaties verdienen hetzelfde.

De wens van Jim Carrey

Jim Carrey, één van de bekendste acteurs van de afgelopen 20 jaar, deed iets geweldigs vlak voordat hij doorbrak en hij vertelde dit in een interview met Oprah. Toen Jim Carrey 19 jaar oud was vertrok hij naar Hollywood, net als vele andere jonge acteurs. Het was 1985, hij was blut en depressief en hij reed met zijn oude versleten Toyota naar de heuvels van Hollywood. Met een prachtig uitzicht van Los Angeles droomde hij over succes. Het was zijn wens om succesvol te zijn in Hollywood, als acteur. Om zichzelf beter te voelen schreef hij zichzelf een cheque van 10 miljoen dollar voor verleende acteer diensten (acting services rendered). Hij zette er een datum op van 10 jaar in de toekomst en bewaarde de cheque in zijn portemonnee. De cheque bleef in zijn portemonnee totdat Jim Carrey eindelijk succes boekte. Hij verdiende vlak voordat de 10 jaren voorbij waren vele miljoenen met films als Ace Ventura en Dumb and Dumber. Toen zijn vader in 1994 overleed, legde hij de cheque uiteindelijk in zijn grafkist om ook begraven te worden.

Het mooie aan dit waargebeurde verhaal is dat hij een wens had. Hij maakte van zijn wens een verwachting waardoor zijn twijfels verdwenen. Met hart en ziel, met al zijn gevoel en daden liet hij zijn wens(en) uitkomen. Hij had volle overtuiging van zijn succes, ondanks dat hij op dat moment arm, depressief en ongelukkig was. Hij liet zich niet misleiden door zijn situatie op dat moment, maar hij richtte zich op een nog-niet-bestaande situatie in de toekomst.

Hij richtte zich op zijn wensen!

Jim Carrey is slechts één van de vele voorbeelden wereldwijd waarin doodgewone mensen hun eigen wensen lieten uitkomen. (Ja, Jim Carrey is net zo gewoon als ieder ander mens.) Niet door toeval, niet door geluk, maar allereerst door er in te geloven, het te verwachten en er vervolgens voor te gaan. Door te doen wat je moet doen kom je verder. Houd jezelf niet tegen, laat anderen je niet tegenhouden en doe wat je moet doen om je wensen uit te laten komen.

Het maakt niet uit wát je wilt doen en het maakt niet uit hoelang het duurt. Als jij een wens hebt dan kan die betreffende wens uitkomen. Vroeg of laat. Maar jij hebt het allemaal in de hand. Jij bepaalt wat je doet om ervoor te zorgen dat je wensen uitkomen. Jij bepaalt hoelang het duurt tot je wensen uitkomen.

Andermans verwachtingen

Jij bent niet verantwoordelijk voor andermans verwachtingen. Je hoeft je ook geen zorgen maken of je wel aan andermans verwachtingen voldoet, want jij doet simpelweg het beste wat je kunt doen bij alles wat je doet. Wanneer jij het beste van jezelf geeft in alles wat je doet, dan mag je er zelf ook vanuit gaan dat je aan andermans verwachtingen voldoet. Jij kunt namelijk niet méér doen dan er helemaal voor gaan en alles van jezelf geven. Daarbij moet je ervoor waken dat je jezelf niet verlies en je eigen wensen niet opzij schuift. Voor jou zijn jouw doelen namelijk het belangrijkste in je leven. Want wanneer jij je eigen doelen behaalt, kan je ook meer voor anderen betekenen.

Wat een ander verwacht gaat niet om jou.
De ander heeft verwachtingen gebaseerd op zichzelf en op eigen ervaringen.

Is de ander onzeker? Dan uit zich dat ook in zijn verwachtingen.
Is de ander vroeger veel gepest? Dan uit zich dat ook in zijn verwachtingen.

Jij hebt geen controle over andermans verwachtingen en dat moet je ook niet willen. Laat een ander verwachtingen wat hij wilt, zodat hij daar zelf zijn eigen ervaringen heeft en zijn eigen leermomenten eruit kan halen. Gun een ander ook zijn lessen te leren door eigen verwachtingen te mogen maken. Jij hoeft dus niet per se mee te gaan in andermans verwachtingen.

Wel is het vaak fascinerend wat andermans verwachtingen zijn. Door te luisteren naar wat een ander verwacht, kun je veel leren over de ander. En door van een ander te leren, vaak zelfs zonder dat de ander dit bewust doet, ontwikkel jij zelf ook meer. Je leert immers van wat je ziet, hoort en ervaart. Haal er je eigen lessen uit, zodat er misschien situaties bij komen kijken waar je al van hebt geleerd zonder dat je ze per se zelf hoeft mee te maken.

Ook interessant:  Zo kom je van je bindingsangst af

De ander kan gemakkelijk in een valkuil belanden wanneer zijn verwachtingen anders zijn dan het resultaat. Hij is daar zelf verantwoordelijk voor, maar jij kunt jezelf al behoeden om in eenzelfde valkuil te belanden. Verwacht het beste, maar wees flexibel. Buig mee met het leven en met alles wat je overkomt, zodat je flexibel om kan gaan met het leven. Jij kunt je op elke mogelijke manier aanpassen, zolang je dit zelf maar beseft en bewust meegaat met de verschillende momenten.

Buig dus niet per se voor andermans verwachtingen, maar respecteer ze wel en probeer je eigen lessen eruit te halen. Laat een ander zelf ervaren en leren van zijn verwachtingen en geef hem de kans het zelf in te zien. Zo kan de ander ook uit eigen ervaringen flexibeler omgaan met het leven.

Andermans wensen

Andermans wensen liggen veel in het verlengde van andermans verwachtingen. Jij bent niet verantwoordelijk voor andermans wensen. Wel zal de ander het erg waarderen als jij zijn wensen uit laat komen. Het zal jouzelf ook voordelen kunnen opleveren als je andermans wensen laat uitkomen. Bedenk vooraf dus goed voor jezelf wat je voor de wens van de ander moet doen en weeg het af of het dat voor jou waard is.

Wees niet onbezonnen!

Laat niet zomaar elke willekeurige wens van de ander uitkomen. De inhoud van de wens, dus wat je ervoor moet doen, is heel bepalend. Maar als het iets wat jou leuk lijkt om te doen, waar je zelf ook van leert en tegelijkertijd de ander een groot plezier mee doet dan kan je met een gerust hart de ander zijn wens laten uitkomen.

Let er goed op dat je niet gebruikt wordt door de ander. Ook al kan jij iets heel goed en is het resultaat wat jij kunt behalen de wens van de ander dan nog ben jij hier niet verantwoordelijk voor. Laat andermans wensen niet uitkomen puur om meer gemogen te worden. Wanneer je het alleen doen zodat de ander jou meer mag, dan zal er vroeg of laat steeds meer gebruik van je gemaakt worden en dan sta je voortaan op de 2e plek. Mensen moeten jou ook blijven waarderen en bewust blijven van jouw waarde. Jij moet zelf dus ook heel bewust blijven van je waarde en goed bepalen wat jij voor de ander kan betekenen.

Wat je niet altijd even goed weet van andermans wensen, zijn de gedachten erachter. Waarom wilt iemand dat zijn wens uitkomt? Is het een simpele onschuldige wens of zit er een andere gedachte achter? En is de wens van de ander ook je eigen wens? Jij gaat voor op jezelf. Je moet voor jezelf blijven opkomen en jezelf op de eerste plaats zetten. Natuurlijk is het geweldig om andermans wensen uit te laten komen en hoe blijer ze zijn, hoe meer ze het vaak waarderen. Zo weet de ander ook steeds beter wat hij aan je heeft en dat kan bijvoorbeeld nieuwe opdrachten opleveren, of een nieuwe vriendschap of zelfs een nieuwe liefdevolle relatie. Het kan allemaal!

Het nadeel van altijd andermans wensen uit laten komen is dat je jezelf dan vaak op de tweede plaats zet. “Jouw wensen komen later wel”.

NEE! JOUW WENSEN KOMEN METEEN!

Besef goed hoe belangrijk jouw wensen zijn. Besef goed hoe de ander ook zijn wensen het meest belangrijk vindt. Misschien kunnen jullie elkaars wensen wel laten uitkomen, zodat jullie er beiden gewonnen uitkomen. Zet jezelf in ieder geval niet op de tweede plaats, want jij bent en blijft een winnaar. Jij staat voor jezelf altijd op nummer één, want winnaars kunnen anderen het meeste bieden. Mensen die zichzelf helpen, kunnen anderen beter helpen.

Stel, jij hebt jezelf zo goed geholpen aan opdrachten en je hebt een mooi financieel inkomen. Dit biedt jou de mogelijkheid om anderen ook financieel te helpen. Zo kan je andermans wensen bijvoorbeeld ook laten uitkomen. Wanneer jij jezelf steeds op de tweede (of lagere) plaats zet en je krijgt te weinig opdrachten binnen en dus te weinig inkomsten. Dit maakt het voor jou erg lastig, of zelfs onmogelijk, om de ander financieel te helpen als dat nodig zou moeten zijn. Ongeacht hoe graag je de ander ook financieel zou willen helpen, het kan niet. Het kan niet, omdat jij anderen voor laat gaan en jezelf niet als een winnaar ziet. Je zet jezelf niet op de eerste plaats, waardoor je nooit de beste opdrachten krijgt of de hoogste beloningen.

Respecteer andermans wensen, probeer ze zoveel als mogelijk uit te laten komen, maar vergeet nooit je eigen wensen en doelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *