leer-jezelf-een-gezonder-eetpatroon-aan

Leer jezelf een gezonder eetpatroon aan

Leestijd: 2 min

Een gezond eetpatroon wordt gevormd door de kleine beslissingen die we dagelijks nemen. Het hoeft daarom niet als een straf te voelen om gezonder te eten, maar juist als een goede investering! Met deze 5 simpele tips kun je stapsgewijs betere keuzes maken om gezonder te gaan eten.

Beperk de inname van verzadigde vetten

Verzadigde vetten komen van nature voor in veel soorten voedsel. Vooral voedsel van dierlijke oorsprong zoals zuivel en vlees zijn rijke bronnen van verzadigde vetten. Als je er niet op let, krijg je meer verzadigde vetten binnen dan een gezond lichaam nodig heeft. Het wordt daarom aangeraden om in een gezond eetpatroon verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden, omdat ze een negatieve invloed uitoefenen op het cholesterol gehalte. Doorgaans bevatten voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigde vetten ook veel calorieën.

Verlaag je cholesterol

Er zijn twee soorten cholesterol die we voor het gemak even aanduiden als het ‘goede’ (HDL-cholesterol) en het ‘slechte’ (LDL-cholesterol). HDL-cholesterol is een soort ‘vervoersmiddel’ dat het cholesterol door het bloed vervoert. Het verwijdert tevens een teveel aan cholesterol uit het bloed en vaatwanden. Een te hoog cholesterol gehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten en daarom is het belangrijk om dit te verlagen zodat het in goede balans door het lichaam kan worden verwerkt.

Magere producten

Door magere producten te kiezen in plaats van vetrijke producten, maak je al een cholesterolbewuste keuze. Vezelrijke voeding zorgt tevens voor een lagere cholesterolabsorptie in de darmen. Het is ook verstandig om te kiezen voor voeding dat veel onverzadigde vetzuren bevat en om te variëren met soja-eiwitten. Deze staan erom bekend dat ze een zeer gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte.

Blijf bewegen

Het menselijk lichaam is erop gebouwd om te bewegen. Regelmatige beweging zorgt er o.a voor dat ons bloed optimaal doorstroomt, het LDL cholesterol verlaagt én onze ledematen flexibel blijven. Een actieve levensstijl stimuleert natuurlijk ook de zuurstoftoevoer voor de aanmaak van nieuwe cellen.

Ook interessant:  Is avocado echt zo gezond?

Eet gevarieerd

Het eeuwenoude advies om een regenboog te eten (gevarieerd te eten) geldt natuurlijk voor de vele kleurrijke groenten en fruit die de natuur ons te bieden heeft. Door voldoende te variëren krijg je alle vitaminen en mineralen binnen die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Kies eens voor volkoren producten en probeer koffie en thee zonder toegevoegde suikers. Deze kleine veranderingen bieden vele voordelen voor de gezondheid op de lange termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *