Een groot gedeelte van de Nederlanders heeft last van obstipatie. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, want een westers dieet bestaat doorgaans uit veel te weinig vezelrijke producten. Daarnaast bewegen Nederlanders lang niet altijd genoeg. Gelukkig zijn er verschillende manieren om obstipatie op te lossen of zelfs te voorkomen.
Eén van de eenvoudigste manieren om obstipatie tegen te gaan is simpelweg meer laxerende groente- en fruitsoorten te eten. Hoewel de nodige aanpassingen in het dieet obstipatie tegengaat, is het lang niet altijd voldoende om obstipatie volledig te voorkomen.
Het is daarom ook belangrijk om andere maatregelen in je leven te treffen om verstopping in de toekomst te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld meer bewegen en meer drinken. Benieuwd hoe laxerende groente en fruit kan helpen bij het tegengaan van obstipatie en welke soorten groente en fruit hier het meest geschikt voor zijn? In dit artikel lees je het!
Inhoud
Hoe werken groente en fruit bij het tegengaan van obstipatie?
In principe is de werking van groente en fruit bij het tegengaan van obstipatie simpel. De meeste groente- en fruitsoorten bevatten namelijk veel vezels en vezels zorgen op hun beurt weer voor een goede stoelgang. Als je een tijd lang te weinig groente en fruit eet, dan kun je dit in principe direct aan je stoelgang merken. Nu is het wel zo dat het lang niet altijd zo is dat het consumeren van weinig vezels in direct verband staat met obstipatie. Of je veel vezels nodig hebt om geen last te krijgen van obstipatie verschilt per persoon.
Daarnaast is ook je levensstijl natuurlijk van groot belang bij het oplossen en voorkomen van obstipatie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het binnenkrijgen van voldoende vezels (bijvoorbeeld door de consumptie van groente en fruit) en voldoende beweging vaak wel in direct verband staat met een lagere kans op het ontstaan van obstipatie.
Laxerende fruitsoorten die de darmwerking verbeteren
In principe zijn alle soorten fruit goed voor het verbeteren van de darmwerking, want in alle fruitsoorten zitten vezels. Toch zijn er een aantal fruitsoorten waarvan bekend is dat ze een laxerende werking hebben. Heb je regelmatig last van obstipatie? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt van de bekendste laxerende fruitsoorten, waarmee je obstipatie in de toekomst kunt voorkomen!
- Avocado’s
- Sinaasappels
- Mandarijnen
- Acai bessen
- Citroenen
- Limoenen
- Pruimen
- Gojibessen
- Kersen
- Zwarte bessen
- Cranberry’s
- Bramen
- Bananen
- Aardbeien
- Bosbessen
- Meloenen
- Appels
Normaal gesproken wordt geadviseerd om twee stuks fruit per dag te eten. Als je vaak last hebt van obstipatie is het echter verstandig om dit te verhogen naar drie of vier stuks. Kies bij voorkeur fruitsoorten die in de bovengenoemde lijst staan. Dit zijn stuk voor stuk fruitsoorten die veel vezels bevatten, wat een positieve werking op je stoelgang heeft.
Je kunt het eten van het fruit het best zoveel mogelijk verspreiden over de dag. Eet bijvoorbeeld twee stuks fruit bij het ontbijt en vervolgens nog één stuk fruit bij zowel de lunch als de avondmaaltijd. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam gedurende de hele dag voldoende vezels binnenkrijgt.
Laxerende groentesoorten die de darmwerking verbeteren
Natuurlijk is het belangrijk om voldoende fruit te eten, maar het is minstens zo belangrijk om dagelijks voldoende groente te eten. Niet alleen zorgt het eten van voldoende groente ervoor dat je minder snel last krijgt van obstipatie, ook bevatten de meeste groentesoorten tal van gezonde vitamines die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van het menselijk lichaam.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat het eten van rauwe groente het best werkt tegen obstipatie, maar in principe is het eten van elke groentesoort goed voor je darmen. Van sommige groentesoorten is bekend dat ze een extra laxerende werking hebben. We hebben hieronder een handig overzicht van je gemaakt!
- Bloemkool
- Kool
- Broccoli
- Uien
- Spruiten
- Boerenkool
- Artisjok
- Asperges
- Wortels
- Bieten
- Zuurkool
- Knoflook
- Tomaten
Het voedingscentrum adviseert om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor mensen die regelmatig last hebben van obstipatie ligt dit advies echter een stuk hoger. Om obstipatie te voorkomen, kun je het best minimaal 350 tot 400 gram groente per dag eten. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om voldoende fruit te eten gedurende de dag. Door deze aanpassingen in je dieet door te voeren, kun je obstipatie vaak voorkomen.
Andere tips om obstipatie te voorkomen
Naast het eten van voldoende groente en fruit is het ook belangrijk om een aantal aanpassingen door te voeren in je levensstijl om obstipatie te voorkomen. We hebben een handig overzicht gemaakt van de belangrijkste tips voor het voorkomen van obstipatie!
- Probeer dagelijks minimaal 2 liter water te drinken. Als je regelmatig last hebt van ernstige obstipatie is het zelfs aan te raden om minimaal 2,5 tot 3 liter water per dag te drinken.
- Eet minimaal 3 stuks fruit per dag. Kies bij voorkeur fruitsoorten die in de bovenstaande lijst voorkomen. Hiervan is bekend dat ze een laxerende werking hebben.
- Beweeg gedurende de dag voldoende. Als je snel last hebt van obstipatie, dan is het belangrijk om elke dag minimaal 30 minuten actief te bewegen. Een korte wandeling zou in principe al voldoende kunnen zijn om obstipatie te voorkomen.
- Probeer toiletbezoekjes niet uit te stellen. Hoewel het soms lastig kan zijn om direct naar het toilet te gaan, is het toch belangrijk om toiletbezoekjes nooit lang uit te stellen. Door toiletbezoeken uit te stellen verhoog je namelijk de kans op obstipatie.
Gebruik eventueel laxeermiddelen om obstipatie op te lossen of te voorkomen. Voor sommige mensen helpt het helaas niet voldoende om enkel aanpassingen in het dieet door te voeren en meer te bewegen. In sommige gevallen is het gebruik van laxeermiddelen de enige oplossing. Deze kun je gewoon bij de drogist kopen.
Heb je chronisch last van obstipatie? Dan is het zeker belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Mogelijk is er namelijk een andere oorzaak voor de obstipatie.