lactose-intolerantie-15-meest-gestelde-vragen

Lactose-intolerantie: 15 meest gestelde vragen

Leestijd: 9 min

Voor veel Nederlanders is zuivel een vast onderdeel van hun dieet. Hoewel zuivel vanwege de grote hoeveelheid eiwitten en diverse vitamines en mineralen deels gezond is, ervaren veel mensen na het consumeren van zuivelproducten vervelende klachten. Deze klachten kunnen heel uiteenlopen, maar het betreffen vaak maag- en darmklachten.

Lactose-intolerantie

Eigenlijk is het heel logisch te verklaren waarom mensen na een bepaalde leeftijd niet meer tegen zuivelproducten, zoals melk, kunnen. Volwassen mensen maken namelijk vaak onvoldoende van het enzym ‘lactase’ aan. Om het suiker in zuivelproducten, ook wel ‘lactose’ genoemd, te kunnen verbeteren, zijn deze enzymen echter nodig.

Dit zou in principe betekenen dat iedereen na de consumptie van zuivelproducten klachten zou ervaren, aangezien lactose in het menselijk lichaam niet goed kan worden verteerd. Dit is echter niet het geval. Sommige mensen maken simpelweg meer van het lactase-enzym aan, waardoor zij doorgaans geen klachten ervaren na de consumptie van melkproducten.

Terwijl steeds meer mensen last krijgen van lactose-intolerantie, is de informatievoorziening rondom lactose-intolerantie nog niet zo goed geregeld. In dit artikel hebben we daarom een overzicht gemaakt van de 15 meest gestelde vragen over lactose-intolerantie.

Waarom kan een baby wel goed tegen lactose?

Je zult je waarschijnlijk afvragen waarom je als baby wel goed tegen lactose kon en tegenwoordig niet meer. Want lactose zit toch ook gewoon in moedermelk? Het klopt inderdaad dat ook in moedermelk lactose zit. Het is echter zo dat baby’s doorgaans wel voldoende van het enzym lactase aanmaken om de lactose in moedermelk te kunnen verteren.

Naarmate je ouder wordt neem het lactase-enzym in je lichaam doorgaans steeds verder af. Het is daarom helemaal niet vreemd dat je pas op latere leeftijd lactose-intolerant wordt.

Op welke leeftijd kan ik lactose-intolerantie krijgen?

Het is helaas niet te zeggen wanneer je last krijgt van lactose-intolerantie en of je hier überhaupt last van gaat krijgen in je leven. Het is mogelijk dat je als kind al lactose-intolerantie krijgt, maar het is ook zeker mogelijk dat je er pas last van krijgt als je volwassen bent.

Vaak hebben mensen al van jongs af aan een lichte vorm van lactose-intolerantie, maar ontstaan de klachten pas op latere leeftijd. Dit heeft ermee te maken dat het lactase-enzym steeds minder wordt aangemaakt door je lichaam als je ouder wordt. Op termijn kan dit dus wel voor de vervelende klachten zorgen die bij een lactose-intolerantie horen.

Welke klachten ervaar ik als ik lactose-intolerantie heb?

De symptomen van een lactose-intolerantie zijn vaak erg duidelijk aanwezig. Op het moment dat je een lactose-intolerantie hebt, dan kun je na het consumeren van producten die lactose bevatten (denk bijvoorbeeld aan melk en andere zuivelproducten) heftige maag- en darmklachten krijgen.

Mogelijke symptomen van lactose-intolerantie zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en krampen. Daarnaast hoor je je buik na het consumeren van lactose vaak ook flink rommelen.

Ook interessant:  Wat te doen bij een snelle of verhoogde hartslag

Hoe lang blijven de klachten van mijn lactose-intolerantie aanwezig?

De klachten die je ervaart na het consumeren van producten die rijk zijn aan lactose zullen vaak na verloop van tijd vanzelf weer afnemen. Het is helaas niet te zeggen hoe lang je last blijft houden voor de klachten. Voor de een zijn de klachten na enkele uren al weg, terwijl de ander er nog meerdere dagen na het eten van zuivelproducten last van blijft houden.

Als je eenmaal last hebt van de symptomen van een lactose-intolerantie dan valt er meestal niets meer te doen dan rustig uitzieken. Het is daarom belangrijk om de klachten zoveel mogelijk te voorkomen, door simpelweg lactose te mijden als je last hebt van lactose-intolerantie.

Ik eet bijna geen zuivelproducten, moet ik mezelf toch laten testen op lactose-intolerantie?

In principe is het niet nodig om jezelf te laten testen op lactose-intolerantie als je toch dusdanig weinig zuivelproducten eet dat je hier geen klachten van ondervindt. Een lactose-intolerantie test is juist in het leven geroepen om mensen die regelmatig zuivelproducten eten en denken hier klachten door te krijgen te testen op de aanwezigheid van een intolerantie.

Is het schadelijk om zuivelproducten te eten met een lactose-intolerantie?

Vooralsnog denken we dat het niet schadelijk is voor je lichaam om zuivelproducten te eten als je last hebt van lactose-intolerantie. Hier worden echter nog volop onderzoeken naar gedaan. Wel is de kans groot dat je na het consumeren van deze zuivelproducten klachten ervaart die bij je lactose-intolerantie horen. Het is dus per se een probleem om soms te zondigen en toch producten met lactose te consumeren, maar je kunt dit het best niet te vaak doen.

Tenslotte wil je niet voortdurend geconfronteerd worden met de vervelende gezondheidsklachten die bij lactose-intolerantie horen.

Kan ik helemaal geen lactose meer verdragen als ik lactose-intolerantie heb?

Het is een misvatting dat je helemaal geen producten met lactose meer kunt eten op het moment dat je lactose-intolerant bent. Hoewel sommige mensen die lactose-intolerantie hebben al gezondheidsklachten ervaren na het consumeren van een geringe hoeveelheid zuivelproducten, kunnen de meeste mensen wel degelijk een kleine hoeveelheid zuivel verdragen. Zo lukt het mensen die last hebben van een lactose-intolerantie vaak wel om zonder gezondheidsklachten enkele slokken melk te drinken, maar ervaren ze na een vol glas melk flinke maag- en darmklachten.

Als je last hebt van lactose-intolerantie en toch soms producten met lactose wilt eten, dan is het dus de kunst om de juiste hoeveelheid lactose die jij kunt verdragen te vinden. De hoeveelheid lactose die je kunt verdragen kan echter ook per dag verschillen, waardoor je dus nooit de zekerheid hebt dat je helemaal geen klachten krijgt. Een alternatief is om gewoonweg te stoppen met het consumeren van zuivelproducten.Tegenwoordig zijn er vele alternatieven beschikbaar.

Is een lactose-intolerantie vergelijkbaar met een lactose-allergie?

Nee, een lactose-intolerantie is niet hetzelfde als een lactose-allergie. Als je last hebt van lactose-intolerantie dan kun je weliswaar de melksuiker in zuivelproducten niet goed verteren, maar er is geen sprake van een allergie. Als je last hebt van een lactose-allergie, dan moet je producten met lactose absoluut mijden.

Als er echter sprake is van een lactose-intolerantie, dan is het in de meeste gevallen ongevaarlijk om producten met lactose te consumeren. Wel is het natuurlijk zo dat je met lactose-intolerantie natuurlijk net zo goed klachten ervaart na de consumptie van zuivelproducten.

Waar kan ik allemaal niet tegen als ik een lactose-intolerantie heb?

Waar je precies niet tegen kunt als je een lactose-intolerantie hebt verschilt per persoon. De meeste mensen die last hebben van een lactose-intolerantie kunnen niet tegen het drinken van melk, maar het eten van zure melkproducten als yoghurt, kwark en karnemelk gaat vaak wel goed. Als je wilt achterhalen welke zuivelproducten je wel goed kunt verdragen, rest je niets anders dan het simpelweg uit te proberen.

Ook interessant:  12 belangrijkste symptomen van een burn-out

Probeer bij het testen in ieder geval elk zuivelproduct meerdere keren uit, want het hoeft nog niets te zeggen als je er eenmalig op reageert. Daarnaast heeft ook de hoeveelheid van elk zuivelproduct vaak invloed op de klachten bij lactose-intolerantie. Een klein beetje yoghurt gaat bij de meeste mensen met een lactose-intolerantie vaak wel goed, terwijl een hele beker met yoghurt direct voor gezondheidsklachten kan zorgen.

Hoe kan ik mezelf laten testen op een lactose-intolerantie?

Als je telkens na het eten van producten die rijk zijn aan lactose maag- of darmklachten ervaart, dan is de kans groot dat je last hebt van lactose-intolerantie. De eenvoudigste manier om te testen of je een lactose-intolerantie hebt is simpelweg door alle zuivelproducten een tijd te mijden. Zijn je maag- en darmklachten in deze periode als sneeuw voor de zon verdwenen? Dan is de kans groot dat je een lactose-intolerantie hebt.

Lukt het niet om op deze manier te achterhalen of je lactose-intolerant bent? Dan kun je ook een ademtest in het ziekenhuis laten doen. Tijdens een dergelijke test zul je een grote hoeveelheid pure lactose moeten drinken, waarna op verschillende momenten een ademtest wordt afgenomen. Direct na de ademtest weet je of je last hebt van lactose-intolerantie.

Is er een behandeling voor lactose-intolerantie?

Helaas is er nog geen behandeling voor lactose-intolerantie. De enige manier om volledig klachtenvrij te blijven is simpelweg producten die rijk zijn aan lactose volledig te mijden. Aangezien lactose-intolerantie niet hetzelfde is als een lactose-allergie, kun je ervoor kiezen om wel in (aangepaste hoeveelheden) lactose te blijven consumeren.

Wees jezelf er echter wel van bewust dat je er gezondheidsklachten van kunt krijgen, maar dat deze klachten enkele uren tot enkele dagen na de consumptie van zuivelproducten weer kunnen afnemen.

Kan ik wel kokosmelk of sojamelk drinken als ik lactose-intolerant ben?

Als je lactose-intolerant bent, dan kun je vaak wel tegen kokosmelk, amandelmelk en sojamelk. Daarnaast verkopen ook steeds meer supermarkt lactosevrije zuivelproducten, waar je in principe ook geen klachten van hoort te krijgen als je lactose-intolerant bent. Veel mensen die last hebben van lactose-intolerantie kiezen er daarom voor om melk te vervangen door kokosmelk of sojamelk en andere zuivelproducten als vla, yoghurt en ijs te vervangen met de lactosevrije varianten uit de supermarkt.

Kan ik gezondheidsklachten hebben na consumptie van zuivel zonder intolerant te zijn?

Het is wel degelijk mogelijk dat je ook gezondheidsklachten ervaart na de consumptie van zuivel, zonder dat je intolerant bent. In melk zitten namelijk ook allerlei andere stoffen, waaronder het melkeiwit caseïne, die tal van gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Mensen die regelmatig melk drinken maar niet positief zijn getest op een lactose-intolerantie hebben vaak last van een opgeblazen buik na de consumptie van zuivelproducten. Wel is het verstandig om jezelf te laten testen op lactose-intolerantie als je merkt dat je steeds na het drinken van melk gezondheidsklachten ervaart. Dit kan je namelijk veel duidelijkheid geven.

Ervaar ik altijd klachten na de consumptie van melkproducten met lactose-intolerantie?

Nee, het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je altijd klachten ervaart na de consumptie van melkproducten. Of je klachten ervaart en hoe heftig die klachten zijn kan per dag en zelfs per moment op de dag verschillen. Daarnaast heeft ook het soort zuivelproduct en de hoeveelheid vaak effect op de mate waarin je last krijgt van gezondheidsklachten.

De enige manier om zeker te weten dat je geen last krijgt van de lactose-intolerantie is simpelweg het volledig mijden van zuivelproducten.

Helpen lactase tabletten tegen een lactose-intolerantie?

Een lactose-intolerantie wordt veroorzaakt doordat het menselijk lichaam te weinig lactase-enzymen aanmaakt om de lactose te kunnen verbeteren. Door extra lactase tabletten te slikken ondersteun je je lichaam bij het verteren van lactose, waardoor je producten die rijk zijn aan lactose vaak wat beter kunt verdragen. Als je van plan bent om zuivelproducten te eten, dan is het verstandig om vooraf lactase tabletten te slikken.

Wel is het belangrijk om jezelf te beseffen dat je ook na het slikken van lactose tabletten nog steeds last kunt krijgen van je lactose-intolerantie. Probeer ook na het innemen van lactase tabletten de hoeveelheid lactose die je consumeert zoveel mogelijk te beperken, want de extra lactase-enzymen kunt slechts een bepaalde hoeveelheid lactose verteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *