knuffelen-maakt-je-gezonder

Knuffelen maakt je gezonder

Leestijd: 3 min

Voor de een is het een favoriete bezigheid, terwijl de ander er helemaal niets mee heeft. We hebben het natuurlijk over knuffelen. Niet alleen wordt intimiteit van een knuffel vaak als prettig ervaren, ook hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat knuffelen je ook nog eens gezonder maakt. Dit heeft met name te maken met de stoffen die vrijkomen in je lichaam op het moment dat je knuffelt.

Ben je benieuwd wat de gezondheidseffecten van knuffelen precies zijn of zoek je simpelweg een aantal redenen om voortaan nog vaker te knuffelen? In dit artikel geven we je een handig overzicht!

Waarom is knuffelen eigenlijk zo gezond?

De gezondheidseffecten van knuffel zijn het gevolg van het oxytocine hormoon. Dit hormoon kan op verschillende momenten vrijkomen, zoals tijdens het knuffelen maar mogelijk zelfs ook ook tijdens het kijken naar een foto van een schattig hondje. In de loop der jaren is er veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van het oxytocine hormoon. Zo zou dit hormoon onder andere een belangrijke rol spelen bij een bevalling en bij het geven van borstvoeding. Daarnaast zorgt het hormoon ook nog voor tal van andere gezondheidsvoordelen voor het menselijk lichaam.

Knuffelen zorgt voor minder stress

Tijdens het knuffelen komt het hormoon ‘oxytocine’ vrij. Dit hormoon reguleert vervolgens weer het hormoon ‘cortisol’. Dit hormoon wordt aangemaakt in het lichaam op het moment dat je stress ervaart. In principe zou je dus kunnen stellen dat regelmatig knuffelen het stressniveau in je lichaam kan verlagen.

Knuffelen zorgt voor een lagere bloeddruk

Oxytocine zorgt er indirect voor dat de bloedvaten zich verwijden, waardoor de bloeddruk lager wordt. Zeker voor mensen die regelmatig last hebben van een te hoge bloeddruk is regelmatig knuffelen dus extra belangrijk!

Ook interessant:  Vlierbloesem heeft geneeskracht

Knuffelen zorgt voor een gezond gewicht

Je had waarschijnlijk niet verwacht dat regelmatig knuffelen er ook voor kan zorgen dat je op een gezond gewicht blijft. Toch ondersteunt het oxytocine hormoon ook de spijsvertering in je lichaam bij het verteren van voedsel. Onderzoeken hebben aangetoond dat als er weinig oxytocine in het lichaam aanwezig is, de spijsvertering een stuk trager werkt. Het gevolg hiervan is dat je sneller in gewicht aankomt. Daarnaast zorgt oxytocine er ook nog eens voor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Hierdoor heb je minder snel de neiging om ongezond te gaan snacken.

Knuffelen werkt angstremmend

Het is niet voor niets dat mensen instinctief steun bij elkaar zoeken op het moment dat ze angstig zijn. Onderzoeken hebben aangetoond dat oxytocine een angstremmende werking heeft. Tijdens de therapie van PTSS-patiënten wordt er bijvoorbeeld ook veel aandacht besteed aan de gezondheidsvoordelen van knuffelen, want dit kan mogelijk een effectieve behandelmethode zijn als de voornaamste gezondheidsklachten gerelateerd zijn aan angst.

Knuffelen zorgt voor minder pijn

Het oxytocine hormoon heeft tevens effect op de intensiteit van een pijngevoel. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat dit hormoon de pijnsignalen naar de hersenen kan afzwakken, waardoor het pijngevoel als minder ernstig wordt ervaren.

Knuffelen zorgt voor minder agressieve emoties

Je hebt waarschijnlijk zelf al wel eens ervaren dat een knuffel van je geliefde ervoor kan zorgen dat je jezelf opeens een stuk rustiger en minder agressief voelt. Ook dit hebben we te danken aan het oxytocine hormoon dat tijdens het knuffelen vrijkomt. Er wordt nog steeds volop onderzoek gedaan naar de effecten van oxytocine op menselijke emoties, want de exacte relatie tussen oxytocine en emoties is nog niet bekend.

Knuffelen maakt je gelukkiger

In de volksmond wordt oxytocine ook wel eens het ‘gelukshormoon’ genoemd. Dat is ook niet vreemd, want een toename van dit hormoon in je lichaam zorgt er direct voor dat je jezelf gelukkiger voelt. Dit effect is overigens vaak nog groter op het moment dat je jezelf een tijdje wat neerslachtiger hebt gevoeld en het oxytocine hormoon op dat moment toeneemt.

Ook interessant:  Zo leer je van je ervaringen

Knuffelen voorkomt aderverkalking

Uit een recent onderzoek blijkt dat oxytocine mogelijk ook aderverkalking kan voorkomen. Oxytocine zorgt er namelijk voor dat de slagaderen in je lichaam niet verharden. Oxytocine wordt daarom tegenwoordig ook wel eens voorzichtig het ‘natuurlijke medicijn’ voor het voorkomen van aderverkalking genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *