kan-thuis-trainen-effectief-zijn-5-tips

Kan thuis trainen effectief zijn? 5 Tips!

Leestijd: 4 min

Bij Gezond.info bieden we schrijvers, experts en trainers de kans om een gastblog te publiceren. Deze artikelen kunnen gaan over gezondheid, relaties, sport, aandoeningen of beauty. Elke gastblogger heeft zijn of haar eigen kennis die graag gedeeld mag worden. Dit keer is het Joe van Joe’s Leefstijl die graag uitleg geeft over thuis trainen wel of niet effectief kan zijn!

Thuis trainen of naar de sportschool?

Het was een lange dag op het werk. Je had je eigenlijk voorgenomen om te gaan sporten, maar je moet nog koken, eten en ja, dan ook nog afwassen. Dan zou het inmiddels 8 uur zijn en naar de lokale gym rijden kost je ook weer 15 minuten. Dan ben je thuis, moet je nog douchen en voordat je in bed ligt is het 10 uur. Maar weet je, morgen is weer een dag.

Wat nou als je niet per se uit huis hoeft om een effectieve workout te doen? Dat je in een half uur tijd je hele lichaam kan trainen en toch progressie kan boeken op gebied van je eigen fysieke doelstellingen? En ja, dat kan.

Afhankelijk van wat jouw doelen zijn natuurlijk. Wil jij de ‘breedste’ gast in de gym zijn of de ‘strakste’ dame op het werk? Dan zal je toch krachttraining moeten doen met gewichten. En mits je deze niet thuis hebt, is de gym een goede optie. Ben jij echter iemand die wat kilootjes kwijt wilt? Dan is de 80/20 van toepassing. 80% van jouw succes zal afhangen van je voeding, 20% zal afhangen van je beweging. En die 20% kun je effectief invullen met een workout thuis. Vooral als je van 0x sporten in het jaar, naar 1 a 2x in de week thuis sporten gaat, dan kan dit een hele verandering teweegbrengen.

Ook interessant:  Voldoende blijven bewegen in de winter

Enkele tips die jou kunnen helpen om thuis te starten met trainen:

  1. Allereerst, heel belangrijk: Maak een weekplanning. Plan van tevoren in wanneer jij gaat sporten thuis. Je hoeft hier dan ook maar ongeveer 30 minuten voor in te plannen. Wellicht nog wat tijd inplannen om te douchen!
  2. Loop niet te hard van stapel. Wees een beetje kritisch naar jezelf. Als je al jaren niet hebt gesport, begin dan ook niet 7x in de week thuis te sporten. Bouw het langzaam op. Begin met 1x in de week. Zodra je merkt dat dit goed gaat verhoog je het aantal keer dat je gaat sporten.
  3. Zoek van tevoren uit welke oefeningen je gaat doen. Er zijn tig workouts te vinden op het internet die je thuis kunt doen. Nogmaals, loop niet te hard van stapel. Ga op zoek naar iets wat haalbaar en leuk is. Iets wat je vol kunt houden en motiveert. Voor oefeningen die ik zelf vaak gebruik wil ik je verwijzen naar mijn youtubekanaal. Hier geef ik uitleg over thuis trainen en is ook een workout te downloaden. Laat ook zeker weten wat je van de workout vond mocht je hem gedaan hebben.
  4. Houd je progressie bij. Houd voor jezelf bij hoeveel herhalingen een bepaalde oefening je doet en probeer elke week hierin vooruitgang te boeken. Simpel voorbeeld: Deed je eerst 10 push-ups, probeer de volgende keer er 11 te doen. Kon je eerst 30 seconden planken, probeer erna eens 35 secondes te planken. Er zijn talloze apps op je telefoon die je hiervoor kunt gebruiken. Een die ik zelf gebruik is RepCount. Pen en papier is ook een goede oplossing.
  5. Let op je voeding. Ga voor jezelf na welke doelstelling je wilt bereiken. Voor zowel spieren opbouwen als afvallen is datgene wat je eet heel belangrijk. Want je weet wat ze zeggen, elk pondje – gaat door het mondje. Ook voor tips omtrent afvallen wil ik je graag verwijzen naar mijn youtubekanaal: Joe’s Leefstijl.
Ook interessant:  11 Tips voor een lagere cholesterol

Dus JA, thuis trainen kan zeer effectief zijn. Afhankelijk van je doelstellingen is het een goed alternatief voor de gym. Natuurlijk is bewegen maar een van de vele leefstijlfactoren. Voeding, stress en slaap hebben net zo’n grote invloed op de fysieke doelstellingen die jij wilt behalen. Houd gezond.info in de gaten voor meer informatie over alle andere leefstijlfactoren.

Video – Kan thuis trainen effectief zijn? 5 Tips!

Wil jij meer zien van Joe’s Leefstijl? Bekijk dan snel zijn Instagram of YouTube kanaal!

Instagram/Leefstijljoe

Youtube Joe’s Leefstijl

Wil je zelf ook een gastblog op Gezond.info publiceren? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *