jaloezie-uit-de-weg-ruimen

Jaloezie uit de weg ruimen

Leestijd: 4 min

Jaloezie is een gevaarlijke emotie. Jaloezie kan ervoor zorgen dat jij omgaat met situaties op een manier waarvan je weet dat het niet bevorderlijk is. Jaloezie kan meer kapot maken dan je lief is. Om goed om te kunnen gaan met emoties zoals jaloezie moet je heel bewust zijn van jezelf en van je gevoel. Wees eerlijk naar jezelf en erken het wanneer je jaloers bent. Geef het toe. Het is niet erg en het is niet vreemd. Maar je bent al verder dan de meeste mensen wanneer je het alleen al durft toe te geven.

Jaloezie toegeven

Wanneer je durft toe te geven dat je jaloers bent of (snel) jaloers kunt zijn, heb je iets om aan te werken. Je kunt er iets mee, omdat je het erkent.

Jaloezie is nooit leuk. Het is niet leuk voor jezelf en ook niet voor de ander. Jaloezie brengt stress met zich mee en maakt je achterdochtig voor veel meer dan alleen je relatie. Bepaal om te beginnen daarom voor jezelf dat jij sterker bent dan jaloezie en jij dit gevoel onder controle hebt. Je wilt er vanaf, dus moet je het eerst toegeven en jezelf overtuigen dat je sterker bent.

Herkennen waarom je jaloers bent

Ga voor jezelf eens na waaróm je jaloers bent. Er zit altijd een reden achter jaloezie en jij bent de enige die dit voor jezelf kunt achterhalen. Stel jezelf de volgende vragen en beantwoord ze zo eerlijk mogelijk. Houd de antwoorden voor jezelf, want het is een leerproces voor jezelf en dat heeft geen afleiding van buitenaf nodig, want dat zal je leerproces alleen maar doen vertragen.

Ben je (vaak) opgelicht?
Is je (ex-)partner wel eens vreemdgegaan?
Ga jij zelf wel eens vreemd?
Kijk je op naar anderen?
Voel jij jezelf beter dan anderen?
Voel jij jezelf minder dan anderen?
Gun je anderen het beste?
Gun je jezelf het beste?

Ook interessant:  10 dingen waar een introvert behoefte aan heeft

Door eerlijk antwoord te geven op bovenstaande vragen kom je weer een stuk verder. Jaloezie komt namelijk altijd ergens vandaan en heeft dus altijd een reden. Wanneer je partner wel eens vreemdgaat of wanneer jijzelf wel eens vreemd gaat, dan doet dat iets met je zelfvertrouwen. Het doet ook iets met het vertrouwen in jullie relatie. Jaloezie is een soort angst voor dat wat jij niet wilt. Wanneer je jezelf richt op angst voor een situatie die jij niet wilt, is dat hetzelfde als bidden voor iets wat je niet wilt. Je moet je niet richten op dat wat jij niet wilt, maar richt je op dat wat jij wél wilt.

Waarom zou je willen denken aan onprettige situaties? Waarom zou jij je energie willen verspillen aan momenten die niet zijn gebeurd, niet hoeven te gebeuren en waarvan je nooit zou willen dat ze gebeuren? Jaloezie is nergens voor nodig, jaloezie is overbodig. Jij komt altijd te weten wat je hoort te weten, wanneer dan ook. Als dat iets onprettigs is, dan ga je ermee om zodra het daadwerkelijk gebeurd. En aangezien jij alles aan kunt, kan je dat ook aan wanneer het daadwerkelijk gebeurd. Het is toch veel fijner om prettige momenten te bedenken? Het is toch veel fijner om te hopen dat een fijne situatie werkelijkheid wordt?

Het verleden is de toekomst niet

Wat je in het verleden hebt meegemaakt, betekent niet automatisch dat je dat weer zult meemaken. Ging je vorige partner vreemd in het verleden? Dat betekent niet dat je huidige partner ook vreemd zal gaan. Ging jij zelf vreemd bij een vorige partner? Dan betekent dat niet dat je dat weer zal doen. Omarm nieuwe situaties, nieuwe omgevingen en nieuwe relaties. Laat je relaties niet beschadigen door nare ervaringen in het verleden. Laat je nieuwe relaties de beste relaties zijn die je ooit hebt gehad door je te richten op leuke, mooie en fijne momenten.

Ook interessant:  Hierom onderschat je relaties tussen vrouwen niet

Wanneer de ander jaloers is, moet je voor jezelf proberen te bedenken waarom de ander jaloers is.

Ben jij vreemdgegaan in het verleden?
Is de ander vaak opgelicht?
Heeft de ander wel genoeg zelfvertrouwen?

Communiceer met de ander en probeer antwoorden te krijgen op je vragen. Probeer de ander in te laten zien dat jaloezie een overbodige en negatieve emotie is. Niemand is ooit beter geworden van jaloezie en dat zal ook nooit gebeuren. Een negatieve emotie kan nooit een positieve situatie creëren.

Nogmaals; een negatieve emotie kan nooit een positieve situatie creëren!

Richt je op positiviteit

Richt je dus op het positieve en ervaar positieve situaties. Jaloezie is gemakkelijk uit de weg te ruimen, zolang je er maar voor openstaat. Zolang je toe kan geven dat je jaloers bent en daar vervolgens aan werkt, kan jij eenvoudig jezelf verbeteren door je niet meer bezig te houden met negatieve emoties zoals jaloezie.

Niet iedereen is jaloers en niet iedereen hoeft ooit jaloers te zijn. Je moet dus eerlijk zijn voor jezelf of je wel of niet jaloers bent en dat antwoord hoef je natuurlijk niet te delen met anderen. Het gaat immers om zelfontwikkeling en dat kan alleen jij. Alleen jij bepaalt hoe je omgaat met je emoties en alleen jij bepaalt wat je eraan wilt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *