is-gerookte-zalm-wel-zo-gezond

Is gerookte zalm wel zo gezond?

Leestijd: 5 min

Als je bewust met je voeding bezig bent, dan weet je waarschijnlijk al wel dat zalm doorgaans gezond is voor mensen. Tegenwoordig kun je zalm in tal van verschillende soorten kopen. Eén van die soorten is gerookte zalm. Hoewel de voedingswaarden van gerookte zalm weliswaar redelijk vergelijkbaar zijn met die van normale zalm, zijn er wel degelijk verschillen. Hoewel er tal van gezondheidsvoordelen kleven aan het eten van gerookte zalm, zijn er ook gezondheidsnadelen te noemen.

Voedingswaarde van gerookte zalm

Om te kunnen bepalen of iets gezond is, is het natuurlijk belangrijk om op de hoogte te zijn van de voedingswaarde van het product. Uitgaande van een consumptie van 100 gram gerookte zalm, dan krijg je 156 kcal, 21 gram eiwitten en 8 gram vet binnen. Daarnaast zit er ongeveer 784 mg natrium en 175 mg kalium in. Ook is gerookte zalm rijk aan vitamine A , vitamine B6, vitamine B12, vitamine C, vitamine D, calcium, ijzer en magnesium. Zoals je ziet zitten er dus aardig wat gezonde voedingsstoffen in gerookte zalm, waardoor het zeker een gezond product is om met enige regelmaat te eten.

Gezondheidsvoordelen van gerookte zalm

Er kleven tal van gezondheidsvoordelen aan het regelmatig eten van gerookte zalm. Ben je benieuwd wat deze gezondheidsvoordelen precies zijn? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt!

1. Gerookte zalm bevat enorm veel gezonde eiwitten
Eiwitten zijn voor het menselijk lichaam bijzonder belangrijk. Eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat je spieren gezond en sterk blijven. Als je voor langere tijd te weinig eiwitten eet, dan kun je last krijgen van spierafbraak. Zeker als je regelmatig sport, moet je daarom voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Net als de meeste andere vissoorten, bevat gerookte zalm enorm veel gezonde eiwitten. Per 100 gram bevat gerookte zalm namelijk ongeveer 21 gram eiwitten. Door regelmatig gerookte zalm te eten, bijvoorbeeld op brood of bij de avondmaaltijd, zorg je er dus voor dat je een groot gedeelte van je dagelijkse benodigde hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt.

Ook interessant:  Een rijpe mango is een lekkere mango

2. Gerookte zalm bevat ontzettend veel gezonde vetten
Eén van de andere gezondheidsvoordelen van gerookte zalm is dat dit product enorm veel gezonde vetten bevat. Nu zul je bij de term ‘vet’ waarschijnlijk alleen maar denken aan gewicht-verhogende vetten, maar de enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten die je in gerookte zalm kunt vinden hebben dit effect absoluut niet. Je lichaam heeft namelijk enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten nodig om goed te kunnen functioneren.

Hoewel de vetten in gerookte zalm erg gezond zijn, kun je dit product het best wel met mate eten. Het lichaam heeft namelijk helemaal niet zoveel van deze vetten nodig om te kunnen functioneren. Regelmatig wat zalm op brood of bij de avondmaaltijd eten zorgt er daarom al voor dat je een groot gedeelte van je dagelijkse benodigde hoeveelheid onverzadigde vetten binnenkrijgt.

3. Gerookte zalm is rijk aan vitamines en mineralen
Zoals je eerder in dit artikel al kon lezen, is gerookte zalm rijk aan tal van vitamines en mineralen. Zo kun je in gerookte zalm grote hoeveelheden ijzer, magnesium en calcium vinden, maar deze vissoort is ook rijk aan vitamine A , vitamine B6, vitamine B12, vitamine C, vitamine D. Al deze vitamines en mineralen hebben een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Door regelmatig gerookte zalm te eten, zorg je er dus voor dat je veel belangrijke vitamines en mineralen binnenkrijgt.

De gezondheidsnadelen van gerookte zalm

Naast tal van gezondheidsvoordelen, heeft gerookte zalm ook een aantal gezondheidsnadelen. Ben je benieuwd wat de gezondheidsnadelen van gerookte zalm precies zijn? We hebben ook hiervoor een duidelijk overzicht voor je gemaakt.

1. Zalm wordt vaak gevangen in verontreinigde wateren
Zalm is één van de vissoorten die vaak worden gevangen in verontreinigde wateren. Het is dan ook niet ongewoon dat zalm metalen of zelfs reststoffen van plastic bevat. Gezien het feit dat de wateren in de wereld steeds verder verontreinigen, is het nog maar de vraag of het eten van gerookte zalm over een tijd nog wel zo gezond is.

Ook interessant:  Voedingsstoffen die je echt nodig hebt

Het is belangrijk om de zalm vóór het bereiden goed schoon te maken. Als je zalm in de supermarkt koopt, dan is deze doorgaans relatief schoon. Als je zalm op de markt of in het buitenland koopt, dan is dit vaak een ander verhaal.

2. Gerookte zalm bevat relatief veel natrium
Gerookte zalm bevat relatief veel natrium. Hoewel natrium wel degelijk een belangrijke voedingsstof is voor het menselijk lichaam, is het binnenkrijgen van een te grote hoeveelheid natrium niet gezond. Als je te veel natrium binnenkrijgt, heb je namelijk een verhoogd risico op een hartaanval. Ook kan een te hoge concentratie natrium voor allerlei andere ziektes zorgen, waaronder suikerziekte, nierziekte en hypertensie.

Om het risico op het binnenkrijgen van een te grote hoeveelheid natrium te voorkomen, kun je daarom beter wat minder gerookte zalm per maaltijd eten. Daarnaast is het aan te raden om gerookte zalm maximaal een aantal keer per week te eten. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, is het risico op een te hoge concentratie natrium in je lichaam vrij laag.

3. Gerookte zalm bevat mogelijk slechte bacteriën
Gerookte zalm bevat in sommige gevallen bacteriën die slecht voor je kunnen zijn. Het wordt zwangere vrouwen, oudere mensen en mensen die last hebben van een verminderd immuunsysteem daarom afgeraden om gerookte zalm te eten. Als je verder gezond bent, dan word je doorgaans niet ziek van het eten van gerookte zalm.

Conclusie: gerookte zalm wel of niet eten?

Er kleven zowel gezondheidsvoordelen als gezondheidsnadelen aan het eten van gerookte zalm. Als je een aantal keer per week gerookte zalm eet in een relatief lage hoeveelheid, dan kan dit absoluut geen kwaad. Het is in dat geval zelfs een zeer gezonde vissoort. Pas als je gerookte zalm dagelijks zou eten, kunnen de gezondheidsnadelen groter zijn dan de gezondheidsvoordelen. Als je zwanger bent of een verminderd immuunsysteem hebt, dan kun je gerookte zalm beter laten staan. Eventuele slechte bacteriën die deze vissoort kan bevatten kunnen je in dat geval namelijk ziek maken.

2 reacties op “Is gerookte zalm wel zo gezond?

  1. Madeleine Tommasini zegt:

    Een niet complète informatie dus waardeloos.
    Waar zijn de grammen?
    Zalm wassen, hoe en waarom?
    In buitenland is vis net zo goed of beter en met meer keus dan in Nederland, waarvan bekend is hoe oninteressant het eten daar is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *