is-avocado-echt-zo-gezond

Is avocado echt zo gezond?

Leestijd: 3 min

Dat een gerecht met avocado net wat lekkerder is zullen veel van ons kunnen beamen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, zijn avocado’s een groentesoort en geen fruitsoort. De laatste jaren benadrukken steeds meer zelfbenoemde voedingsdeskundigen de gezondheidsvoordelen van avocado’s, maar is een avocado eigenlijk wel zo gezond als we eigenlijk denken?

Avocado als onderdeel van de Schijf van Vijf

Volgens het voedingscentrum is het belangrijk om conform de Schijf van Vijf elke dag minimaal 250 gram groente te eten. Als vruchtgroente telt het eten van avocado’s zeker mee bij deze 250 gram, waardoor het een relatief eenvoudige manier is om dagelijks net wat meer groente binnen te krijgen. Als we de richtlijnen van de Schijf van Vijf bekijken, is het eten van een avocado dus zeker gezond.

Het vet in avocado’s

In vergelijking met de andere gangbare groentesoorten in Nederland, bevatten avocado’s relatief veel vet. Hoewel je nu waarschijnlijk zult denken dat dit ervoor zorgt dat avocado’s minder gezond zijn dan de andere groetensoorten, is dit toch niet het geval. Het vet in avocado’s is oliezuur, hetgeen een onverzadigde vetsoort is. Onverzadigde vetten zorgen bijvoorbeeld voor het verlagen van het cholesterol van het bloed, wat op de lange termijn hart- en vaatziekten kan voorkomen. Door het eten van avocado’s krijg je dus gezonde vetten binnen die elk menselijk lichaam nodig heeft. Wederom positief nieuws voor de avocado-liefhebbers dus!

De calorieën in avocado’s

In vergelijking met de andere groentesoorten bevatten avocado’s wel redelijk veel calorieën. Eén avocado levert doorgaans zo’n 360 kilocalorieën en bevat daarnaast zo’n 35 gram gezonde vetten. Door het hoge aantal calorieën in avocado’s, passen deze vruchtgroenten daarom wat minder goed in het dieet van mensen die graag wat gewicht kwijt willen raken. Natuurlijk hoef je niet elke dag een gehele avocado te eten, je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om elke dag een helft of kwart van de vruchtgroente te eten. Wist je trouwens dat je avocado’s, nadat je deze in kleine blokjes hebt gesneden, ook prima in de vriezer kunt bewaren?

Ook interessant:  10 meest gezonde kruiden en hier is het goed voor

Overige gezondheidsvoordelen van avocado’s

Doordat avocado’s rijk zijn aan kalium, bieden ze bescherming tegen hartziekten. Daarnaast kan het eten van avocado’s de spijsvertering verbeteren, doordat de vruchtgroente rijk is aan vezels. Deze vezels stimuleren de darmwerking, waardoor darmklachten als diarree of constipatie kunnen worden voorkomen. Door de grote hoeveelheid antioxidanten in avocado’s wordt ook gezegd dat het eten van deze vruchtgroente de ogen in goede conditie houdt en mogelijk zelfs bescherming biedt tegen kanker. Ook zou het oliezuur in avocado’s ontstekingsremmend werken, waardoor ze ook als natuurlijk middel kunnen gebruikt voor het bestrijden van infecties. Tot slot zijn avocado’s ook rijk aan foliumzuur, hetgeen zwangere vrouwen extra bescherming biedt. Het eten van avocado’s tijdens de zwangerschap is dus extra gezond!

Conclusie: Gezonde keuze, maar blijft variëren

Al met al kunnen we wel tot de conclusie komen dat het eten van avocado’s zeker gezond is, als je maar blijft variëren tussen de verschillende groentesoorten. Hoewel we begrijpen dat avocado’s heel lekker zijn, zul je ze dus toch op z’n tijd genoegen moeten nemen met andere heerlijke groentes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *