irritaties-en-ruzies-oplossen-en-voorkomen

Irritaties en ruzies oplossen en voorkomen

Leestijd: 6 min

Irritaties en ruzies zijn nooit aan te raden. Ze leiden je af van de leuke dingen in het leven en maken je positiviteit erg moeilijk. Daarom is het fijn om te weten hoe je het beste om kunt gaan met irritaties en ruzies en hoe je ze eventueel kunt oplossen en zelfs voorkomen.

Waarom ruzie?

Een irritatie of een ruzie ontstaat altijd (groten)deels bij jezelf. Het voorkomen en oplossen ligt ook deels bij je zelf en daarom is het cruciaal om te weten hoe je hiermee om moet gaan, zodat jij zo bewust mogelijk positief kan blijven en je kan focussen op de mooie dingen in het leven. Behoud je focus en ga bewust om met je emoties. Irritaties en ruzies bereikt niemand echt iets mee en brengt alleen maar een vervelend gevoel met zich mee. Los ze op, begin er niet aan en voorkom ze zoveel mogelijk. Dit betekent niet dat je confrontaties uit de weg moet gaan of alles van een ander moet accepteren omdat je anders ruzie krijgt. Integendeel, want je moet niet over je heen laten lopen en je mag echt je mening en je gevoel delen, maar het gaat er om hoe je het overbrengt.

Wanneer er een ruzie dreigt te ontstaan of er (inmiddels) al is, blijf kalm. Denk goed na over je woorden, luister goed naar wat de ander zegt (of schreeuwt), maar blijf kalm voor jezelf. Ten eerste weet de ander (die boos is) moeilijk om te gaan met jou als je kalm bent, waardoor jij de touwtjes van de conversatie in handen hebt. Ten tweede kan je veel beter nadenken wanneer je kalm bent en daardoor zeg je ook geen dingen waar je spijt van kan krijgen. Je hoeft ook niet eens altijd antwoord te geven als iemand met verheffende stem tegen je praat of iets vraagt.

Geef antwoord wanneer het goed voelt voor jou.
Zeg iets terug wanneer het goed voelt voor jou.
Jij hebt elke conversatie én confrontatie onder controle.

Spreek je uit

Je hoeft niemand te slaan, schoppen of schreeuwen om je gelijk te krijgen. Je hoeft niet eens op dat ene moment je gelijk te krijgen, want het gaat om de lange termijn. Als jij vindt dat je gelijk hebt, dan heb je gelijk. Blijkt achteraf dat je toch niet gelijk hebt; wees dan sterk en geef je ongelijk toe. Hiermee toon je lef, zelfvertrouwen, eerlijkheid en respecteer je de ander door je ongelijk toe te geven. Je bent niet minder waard dan de ander wanneer je een keer ongelijk hebt. Je bent ook niet minder waard wanneer je dit toegeeft. Dit maakt je juist sterker, want je durft en je bent zó zelfverzekerd dat je het lef hebt om toe te geven dat je geen gelijk had. Niet veel mensen durven dit toe te geven, omdat ze zich dan minder voelen of bang zijn dat ze uitgelachen worden.

Ook interessant:  Relaties waar beide personen wat aan hebben

Jij wordt nooit uitgelachen. Mensen lachen altijd mét je, nooit óm je.

Door dit in gedachte te houden ontwikkel je een onbreekbaar zelfvertrouwen. Hierdoor zal je ook merken dat áls jou ooit iets geks overkomt waar een ander om moet lachen, dat je automatisch mee gaat lachen. Daarmee sta je zo sterk in je schoenen dat je nooit gepest zal kunnen worden. Mensen respecteren je ook meer, omdat je ook om jezelf kunt lachen. Iets gebeurd en door dit te accepteren zoals het is sta je flexibel in het leven en dit is geweldig voor je zelfontwikkeling.

Ruzies voorkomen

Ruzies voorkomen doe je door kalm te blijven, geen ruzie uit te lokken, de ander in zijn waarde te laten en je stem niet te verheffen. Als je merkt dat de ander dit doet, dan blijf je nog steeds rustig en vraag je de ander desnoods ook om kalm te blijven zodat jullie normaal kunnen discussiëren.

Ruzies oplossen

Ruzies oplossen doe je ook door kalm te blijven en uit te praten wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Luister goed naar wat de ander zegt, luister goed naar je eigen gevoel en wat je wilt. Probeer in de basis te achterhalen wat nu echt het probleem is. Vervolgens ga je daar op een rustige manier over praten met de ander en probeer je het vanuit zijn ogen te bekijken. Waar zit de ander mee? Wat bedoelt de ander? Wat zou de ander willen? En; is dit redelijk?

Een ruzie is net zo zinloos als oorlog voeren om vrede te krijgen. Met ruzie krijg je geen liefde en met ruzie geef je geen liefde. Ruzie wekt alleen maar meer weerstand en irritaties op. Dat een ruzie steeds heftiger kan worden is dus ook niet vreemd. Voorkom het, los het op en praat het uit. Wanneer je vaak ruzie hebt met iemand en dit lijkt als een patroon terug te komen, dan is het tijd om na te denken of jullie wel met elkaar om moeten gaan. Misschien hebben jullie meer afstand van elkaar nodig, en daar is niks mis mee. We zijn er om elkaar te helpen, ruimte te geven en te ervaren.

Ook interessant:  Hierom onderschat je relaties tussen vrouwen niet

Waarom geïrriteerd?

Irritaties zijn persoonlijke gevoelens. Je bent ergens geïrriteerd om en daar doe je iets mee, of niet. Veel mensen houden hun irritaties voor zichzelf, waardoor ze op dat moment niet lekker in hun vel zitten en dat misschien wel de hele dag of dagenlang duurt. Irritaties zijn tricky emoties, want ze sluimeren in jezelf. Het weerhoudt je van vrolijk zijn, positief denken en waarderen wat je ziet en overkomt.

Voorkom ze en adem ze weg.

Irritaties laten verdwijnen

Door tijdens een irritatie heel rustig diep in en uit te ademen kan je heel eenvoudig je irritatie weg ademen. Jij bent meer waard dan om je bezig te houden met irritaties en dingen waar je eigenlijk geen fijn gevoel bij hebt. Accepteer iets zoals het is en je zal er niet door geïrriteerd raken, want je accepteert het. Je kunt het ook voorkomen of oplossen, zodat je irritatie verdwijnt of zelfs helemaal niet voor zal komen.

Een ander methode om irritaties te laten verdwijnen is 30 seconde lang zo breed mogelijk een lach op je gezicht toveren. Lach met heel je gezicht, breng je tanden bloot en maak je lach zo breed als maar kan. Voel de fijne, vrolijke emotie en na 30 seconde zal je heel anders kijken naar je eerdere irritatie. Het zal je minder uit maken en je zal dus minder of helemaal niet meer geïrriteerd zijn. Probeer het gewoon en geloof in jezelf. Lukt het de eerste keer niet goed? Geef niet op en probeer het vaker. Stel jezelf open voor fijne emoties en sluit jezelf af voor onprettige emoties.

Waarom zou je je bezig willen houden met onprettige gevoelens, wanneer je zelf je emoties onder controle kan hebben en elke dag weer vrolijk kan zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *