Het zal je wellicht al wel eens zijn opgevallen dat quinoa steeds vaker in recepten terug te vinden is. Deze gezonde vervanger van bijvoorbeeld rijst en pasta is de laatste jaren een stuk bekender geworden. Niet alleen is quinoa in ontzettend veel gerechten te verwerken, ook is de bereiding ervan erg eenvoudig. Maar wat is quinoa nu eigenlijk precies? En hoe moet ik quinoa bereiden? We vertellen je er graag meer over!
Wat is quinoa precies?
Oorspronkelijk bekend geworden als een superfood met een moeilijk uitspreekbare naam, wordt quinoa tegenwoordig steeds vaker verwerkt in uiteenlopende gerechten. Net als rijst, pasta en couscous, wordt quinoa vaak gebruikt als basis van een maaltijd. Net als bij pasta- of rijstgerechten, wordt er vaak nog groente en vlees toegevoegd om er een volledig gerecht van te maken.
Niet alleen is quinoa een smakelijke vervanger van pasta of rijst, ook is het een heel gezond product. Quinoa is namelijk rijk aan eiwitten, koper en magnesium. Daarnaast bevat quinoa ook B-vitamines, vitamine E en ijzer. Qua uiterlijk lijkt quinoa erg op graankorrels. Niet vreemd dus dan in sommige keukens quinoa ook wordt gebruikt als graan. In Nederland wordt het echter vaker gebruikt als basis voor een maaltijd.
Samenstelling van quinoa
De gezonde samenstelling van quinoa zorgt ervoor dat het als één van de superfoods wordt gezien. De samenstelling van quinoa is als volgt:
Voedingsstof | Percentage |
Eiwit | Ongeveer 15% |
Koolhydraten | Ongeveer 60% |
Vetten | Ongeveer 6% |
Vezels | Ongeveer 3% |
Water | Ongeveer 12% |
Wanneer we het eiwitgehalte in quinoa vergelijken met bijvoorbeeld rijst of tarwe, dan valt op dat quinoa een stuk meer eiwitten bevatten. Hoewel de hoeveelheid vezels in een koolhydraatrijkproduct doorgaans relatief laag zijn, bestaat quinoa doorgaans toch voor zo’n 3% uit vezels.
Hoeveelheid quinoa moet ik maken per persoon?
Net als bij rijst en pasta, is het vaak lastig om te bepalen hoeveel quinoa je per persoon moet maken. Natuurlijk wil je niet te weinig quinoa maken, maar vind je het ook zonde om over te houden. Gemiddeld genomen eet een persoon ongeveer 75 gram quinoa, wat gelijkstaat aan een half koffiekopje of zo’n 7 eetlepels. De exacte hoeveelheid is natuurlijk afhankelijk per persoon.
Zelf quinoa bereiden: zo doe je dat!
Ben je benieuwd hoe quinoa smaakt, bijvoorbeeld als pasta- of rijstvervanger? Gelukkig is het bereiden van quinoa snel en eenvoudig. Het bereiden van quinoa neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Voor je het weet heb je dus al een heerlijke maaltijd op tafel staan! We leggen je stap voor stap uit hoe je zelf quinoa kunt bereiden:
Stap 1: Wassen en zeven van de quinoa
Voordat je begint met het bereiden van quinoa is het verstandig om de zaden eerst goed te wassen. Van nature zit er namelijk een laagje om de quinoa wat een bittere smaak kan geven. Door de zaden even te wassen zal dit laagje verdwijnen. Doordat de zaden vrij klein zijn is het lastig om deze met een vergiet te zeven. Gebruik daarom een fijne zeef voor het zeven van de quinoa.
Stap 2: Voeg water toe aan de quinoa
Nadat je de quinoa hebt gewassen, kun je de zaden in een pan doen. Voeg hier vervolgens water aan toe. Een goed uitgangspunt is om twee keer zoveel water in de pan de doen dan de hoeveelheid quinoa. Aan één koffiekopje quinoa moet je dus ongeveer 2 koffiekopjes water toevoegen. Voeg daarnaast wat zout toe aan het water om het geheel wat meer smaak te geven. Je kunt er ook voor kiezen om de quinoa met bouillon of kokosmelk te koken. Dit geeft de zaadjes net wat meer smaak. Je kunt simpelweg dezelfde hoeveelheid (bouillon)water gebruiken als normaal water. Kies je voor kokosmelk? Dan kun je het best voor een verhouding 50% kokosmelk en 50% water kiezen.
Stap 3: Laat het water koken
Laat het water met de quinoa koken. Op het moment dat het kookpunt is bereikt kun je het vuur wat lager zetten, zodat het blijft sudderen. Houd een kooktijd van zo’n 8 tot 10 minuten aan. Kook je een grote hoeveelheid quinoa? Dan kun je een kooktijd van zo’n 10 tot 11 minuten aanhouden. Pas als de zaadjes zacht zijn en al het vocht is geabsorbeerd, is de quinoa klaar. Roer tussendoor regelmatig door de quinoa om te voorkomen dat de zaadjes aan de onderkant van de pan blijven plakken.
Stap 4: Op smaak brengen van de quinoa
Nadat al het water is geabsorbeerd, kun je de quinoa van het vuur halen. Laat de pan met daarin de zaadjes nog enkele minuten uitstomen terwijl de deksel nog op de pan zit. Daarna is het tijd om de quinoa op smaak te brengen. Voeg naar eigen smaak water peper, zout, paprikapoeder en verse kruiden toe. Het is een kwestie van uitproberen welke kruiden jij lekker vindt op de quinoa!
Quinoa: zowel geschikt voor een warme maaltijd als een frisse salade!
Net als couscous, is quinoa uitermate geschikt voor zowel een warme altijd een koude maaltijd. Zo kun je met quinoa bijvoorbeeld een heerlijke salade maken. Ook kun je in de meeste recepten met rijst simpelweg de rijst vervangen door quinoa. Doordat quinoa prima als basis voor je maaltijd kan dienen, hoef je uitsluitend nog wat groente en (eventueel) wat vlees of een vleesvervanger toe te voegen om tot een volledige maaltijd te komen.
Als je ervoor kiest om een salade van de quinoa te maken, dan is het wel aan te raden om de quinoa na het koken gedurende ongeveer een uur in de koelkast te zetten. De zaadjes worden hierdoor net wat steviger, wat doorgaans erg lekker is in een frisse salade!